Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Energie besparen: Direct flink besparen op je kosten

Energie besparen is makkelijk, maar nog veel belangrijker is dat het ontzettend belangrijk is. Het klimaat krijgt nog steeds zwaar te voortduren door onze manier van leven. Het is dan ook niet zo raar dat zowel Europa als onze overheid ons steeds meer benadrukken hoe belangrijk het is dat wij zo duurzaam mogelijk omgaan met onze energie. Daarnaast scheelt het je ook nog eens een hoop geld! Daarom bespreken wij de beste tips om vandaag nog te besparen op je energiekosten. Lees hieronder de beste tips en bespaar al gauw honderden euro’s per jaar!

Energie besparen door verduurzamen woning

Energie besparen scheelt geld zo simpel is het. Ongeveer de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten en voor veel huishoudens zal dit nog meer zijn. Er valt dus veel winst te behalen als je hierop kan besparen.

Zeker wanneer je een wat oudere woning hebt dan is er nog veel te behalen. Woningen die meer dan 30 a 40 jaar oud zijn, hebben vaak te maken met slechte isolatie. Veel warmte gaat hierdoor verloren wat je simpel met wat ingrepen kan verhelpen. Maar er zijn meer manier om vandaag nog te starten met je huis te verduurzamen.

Huis isoleren

Bij veel oudere woning zal veel warme verloren gaan. Veel energie gaat dus de openlucht in doordat muren, ramen, vloeren of het dak niet goed geïsoleerd is. Je huis isoleren is een vaak een vrij eenvoudig ingreep en kan al gauw €1.100 per jaar besparen op je energierekening!

Zonnepanelen

Ben je voorlopig nog niet van plan om verhuizen? overweeg dan het aanleggen van je eigen zonnepanelen. Je zal minimaal 25 jaar gratis stroom opwekken. Je kan tegenwoordig al binnen 6 jaar je zonnepanelen terugverdienen waarna je die tijd daarna profiteert van je eigen stroom opwekking.

Warmtepomp

Veel huishoudens maken nog gebruik van een boiler om hun water te verwarmen. Maar een vele beter manier is om te kiezen voor een Warmtepomp. Deze verwarmt het water doormiddel van warmte uit de omgeving zoals lucht of bodem. Een gemiddeld huishouden kan hierdoor al gauw €800 per jaar besparen!

Zonneboiler

Een andere manier om aan warm water te komen is door gebruik te maken van een zonneboiler. Het water wat in speciale slangen zit, wordt hier door de zon verwarmt. Deze gratis manier van verwarmen, bespaart je jaarlijks €150 en is zeker in de zomermaanden een uitstekende manier om je water te verwarmen

Energie besparen door verbruik aan te passen

Elk huishouden denkt wel eens na hoe kan het toch dat de energiekosten zo hoog zijn? Je wilt dan ook niks liever als minder energie verbruiken, maar het moet niet al te veel moeite kosten. Er alleen al bij stil staan en soms de nodige aanpassingen doen zal je al een hoop geld kunnen besparen.

Daarom gaan we hieronder in op de beste tips hoe je op je energierekening kan besparen. Nee je hoeft niet in de kou of donker te zitten. Hier gaat het om praktische tips die je makkelijk kan implementeren en je direct een hoop geld zullen besparen. Laten we dus gauw kijken naar de beste tips om direct op je energie te besparen.

Energie besparen op je grootste energieverbruikers

Leuk al die tips, maar je weet pas echt waar je kan besparen als je weet wat je grootste verbruikers zijn. Daarom hebben we hieronder een lijst met de grootste verbruikers gemaakt. Let op dat dit niet bij jou het geval hoeft te zijn, maar ongetwijfeld dat deze verbruikers ook een belangrijke rol spelen in jouw enerigeverbruik.

Elektrische boiler – €400 per jaar

Veel huishoudens hebben een boiler op basis van gas, maar er zijn nog genoeg huishoudens die gebruik maken van een Elektrische boiler. Schrik niet, want gemiddeld verbruik je hier 1.900 kWh per jaar mee. Dat komt neer op ruim €400 per jaar!

Hottub – €350 per jaar

Een hottub is voor veel huishoudens de ideale luxe om in hun tuin te hebben staan. Heerlijk als het buiten wat kouder is om heerlijk te bubbelen, maar daar betaal je wel een prijskaartje voor. Het verwarmen kost je jaarlijks namelijk €350 per jaar! Heb je een opblaasbare en zet je deze af en toe op dan zijn deze kosten natuurlijk een stuk lager.

Aquarium – €260 per jaar

We blijven bij de vissen, want ook een aquarium kan aardig in de kosten oplopen. Zeker wanneer je een tropisch aquarium hebt dan zijn de kosten om deze op de juiste temperatuur te houden beste hoog. Een tropisch aquarium van 110 liter zal je ongeveer €260 per jaar kosten.

Waterbed – €150 per jaar

Een waterbed is zo lekker, omdat deze heerlijk op temperatuur is als je erin stapt. Heerlijk, maar hier betaal je wel €150 per jaar voor.

Airconditioner – €120 per jaar

Ook in ons land breken we vrijwel jaarlijks vele warmterecords. Airconditioners zijn dan ook steeds populairder en geeft een hoop gemak. Maar naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met het verbruik van een airco. Een airco die 8 uur per dag draait kost ongeveer €2 per dag. Heb je deze dus 60 dagen per jaar aan dan betaal je €120 per jaar.

Beertender – €110 per jaar

Wil manlief een beertender dan helpen wij je graag herinneren dat deze niet zomaar ijskoud beer geeft. Los van de kosten van het bier zal je ook rekening moeten houden met het verbruik van 500 kWh per jaar. Dat komt neer op zo een €110!

Amerikaanse koelkast – €100 per jaar

Niets gaat er boven een grote koelkast met twee deuren en een ijsklontjesapparaat. Dit gemak kost je wel zo een 500 kWh per jaar wat weer neerkomt op ongeveer €100 per jaar.

Verlichting – €90 per jaar

Verlichting willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Wissel vandaag nog je gloeilampen in voor ledlampen, want dit kan je flinke geld besparen. Ondanks dat kost het verlichten van je woning nog €90 per jaar.

Tuinvijverpomp – €40 per jaar

Een vijver is eigenlijk beste populair in de Nederlandse tuinen, maar heb je ook stilgestaan dat hier een pomp instaat die 24/7 draait? Een gemiddelde vijverpomp verbruikt ongeveer 20 watt wat neerkomt op 40 euro per jaar. En dan is dit nog een gemiddelde versie, wanneer je een grotere hebt dan zal dit dus nog meer zijn.

Laatst geupdate op 3 december 2020