Je vloer isoleren is voor woningen welke voor 1983 zijn gebouwd een prima manier om te starten met je huis te isoleren. Een koude vloer heeft een vervelend effect op je wooncomfort. Zeker wanneer de temperatuur gaat dalen zal het wooncomfort alleen maar afnemen. Door je vloer te isoleren zorg je ervoor dat de koude buitenlucht welke zich in de kruipruimte bevind wordt afgescheiden van de vloer van je woning. Hierdoor komt er geen koude lucht meer in je woning en gaat er geen warme lucht verloren via de vloer.
Wil je jouw eigen vloer isoleren dan is dit in financieel oogpunt een goede keuze. Doordat je geen bedrijf hoeft in te huren ben je een stuk voordeliger uit, omdat je geen manuren hoeft te betalen. Daarbij is je eigen vloer isoleren ook prima zelf te doen als je maar weet wat je moet doen. Wij leggen hieronder uit hoe je moet starten met je eigen vloer te isoleren
Je eigen vloer isoleren kan op verschillende manieren en eigenlijk hangt alles er vanaf of je een kruipruimte hebt. Heb je een kruipruimte dan kan je gebruikt maken van de makkelijkste manier van je vloer isoleren. Je kruipruimte dient dan wel minimaal 35cm hoog te zijn zodat je de werkzaamheden kan doen. Het prettigste werken is om ongeveer 50cm of meer hoogte te hebben in je kruipruimte.
Je vloer isoleren via de kruipruimte is de makkelijkste en daarbij ook goedkoopste manier van isoleren. Een ander groot voordeel is dat je nauwelijks overlast hebt en nauwelijks last hebt van rommel.
Om te starten is het verstandig om als eerste je bodem te voorzien van bodemfolie. Dit is op de eerste plaats een stuk prettiger werken omdat je op een droge en schone ondergrond werkt, maar voorkomt ook optrekkende vocht en verlaagd de concentratie radon. Voordat je de bodemfolie plaats dien je wel eerste de kruipruimte van scherpe voorwerpen en/of stenen te ontdoen. De bodemfolie kan je vervolgens vastzetten aan de opstaande muren.
Nadat de bodemfolie is geplaatst kan je beginnen met je vloer isoleren. Belangrijk is dat de houtvochtigheid lager dan 20% dient te zijn. Is dit niet het geval dan zal je moeten wachten met isoleren. Bij een houten vloer kan je ervoor kiezen om je vloer te isoleren met bijv. glas- of steenwol. Deze breng je aan tussen de balken en zet je vast met klemlatjes, draden of gaas. Het mooist zou zijn als je tussen de vloer en het isolatiematerieel ongeveer 2cm open kan houden. De stilstaande lucht welke hiertussen ontstaat isoleert namelijk ook.
Bij een betonnen vloer is de onderkant vlak en heb je dus geen balken waar je de isolatie tussen kan klemmen. Om toch de isolatie aan de onderkant vast te kunnen zetten dienen er zogeheten plakpennen tegen de ondervloer bevestigd te worden. Kan je geen plakpennen gebruiken, omdat de vloer bijv. niet vlak is dan kan je dit oplossen door speciale pennen en pluggen. Ook kan je ervoor kiezen om het isolatiemateriaal vast te lijmen. Het nadeel hiervan is dat dit moeilijk te verwijderen is.
Als materiaal kan je vrijwel alle isolatiemateriaal kiezen en ligt het er maar net aan wat je prettig vind werken en waar je voorkeur naar uitgaat. Let wel op dat je bij sommige isolatiematerialen het op een speciale manier moet monteren. Aangezien de ruimte al zo beperkt is, raden wij aan om te kiezen voor de gemakkelijkste manier en dat zijn plakpennen.
Als je de vloer gaat isoleren dan sluit je de vloer af van de buitenlucht. Het is daarom belangrijk dat je ook de kruipruimte goed laat ventileren. Door de bodem te voorzien van bodemfolie zorg je er al voor dat er minimale vocht kan optreden. Toch moet er voldoende ventilatie zijn om alle overige vocht en radongas af te voeren. Bij een houten vloer moet er per m2 ongeveer 400 mm2 ventilatieopening zijn. Bij een betonnen vloer kan je 100 mm2 aanhouden.
Opzoek naar een bedrijf welke jouw vloer kan isoleren? Hieronder een lijst met bedrijven.
Bedrijf | Klantbeoordeling |
Bedrijfslogo | 10.0 |
* Denk je dat jouw bedrijf hier in aanmerking komt, neem dan contact met ons op!