Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Terugleveren stroom, salderen en terugleververgoeding

Steeds meer huishoudens investeren in het opwekken van duurzame energie. Bij het zelf opwekken van energie wordt je als consument steeds onafhankelijker en kan je een hoop geld besparen. Maar hoe zit het nou precies met het terugleveren van stroom, salderen en de terugleververgoeding?

Zelf stroom opwekken

Zonnepanelen spelen een steeds belangrijkere rol voor consumenten in het opwekken van energie. Opgewekte energie word als eerst gebruikt door de consument zelf en als er op dat moment geen stroom wordt gebruikt door de consument dan zal dit terug worden geleverd aan het net. Hieronder de twee scenario’s iets verder uitgewerkt.

Als je energie terugleverd aan het elektriciteitsnet dan zal de energieleverancier eerst de opgewekte energie ‘salderen’ van je huidige verbruik. De zelf opgewekte stroom welke je overhoudt zal vervolgens worden ‘teruggeleverd’ worden aan je energieleverancier

Wat is salderen?

Salderen is dus niets anders als de opgewekte stroom af te trekken van het verbruik op de energieafrekening. Op het moment dat je de eindafrekening binnen krijgt staat precies vermeld hoeveel kWh je hebt verbruikt. Haal van dit verbruik nog de opgewekte stroom eraf. Dit noemen we ook wel salderen. Aan de hand van het volgende rekenvoorbeeld zal het duidelijk worden.

Voorbeeld:
Stel je verbruikt 3.000 kWh en je hebt zelf 1.000 kWh over aan opgewekte stroom. Je saldeert dan de 1.000 kWh van de 3.000 kWh en houdt dan 2.000 kWh. Deze 2.000 kWh betaal je dan ook aan je energieleverancier

Regels salderen

Voor het salderen van energie zijn wel een aantal regels. Lees hieronder de belangrijkste regels om energie te mogen salderen.

Wat is terugleveren

Lever je meer stroom dan je verbruikt dan blijft er na het salderen nog een hoeveelheid stroom over waarvoor je energieleverancier je een ‘terugleververgoeding’ geeft. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet deze terugleververgoeding redelijk zijn. Je moet hierbij denken aan een terugleververgoeding van minimaal 7 cent per kWh. Met het onderstaande voorbeeld word het duidelijker

Voorbeeld:
Stel je verbruikt 3.000 kWh en je hebt zelf 3.500 kWh over aan opgewekte elektriciteit. Je salderingsgrens is dan 3.000 kWh. Voor de andere 500 kWh krijg je een terugleververgoeding.

Terugleververgoeding energieleveranciers

Bekijk hieronder de terugleververgoeding per energieleveranciers

EnergieleverancierTerugleververgoeding per kWh
Budget EnergieVergoed tegen het kale leveringstarief incl. btw, maar zonder energiebelasting en opslag duurzame energie
DeltaVergoed tegen het kale leveringstarief excl. BTW, energiebelasting en opslag duurzame energie
E.on€0,07 per kWh excl. BTW
Energiedirect€0,07 per kWh excl. BTW
EngieVergoed tegen het kale leveringstarief incl. btw, maar zonder energiebelasting en opslag duurzame energie
Essent€0,08 per kWh excl. BTW
Greenchoice€0,11 per kWh excl. BTW tot 10.000 kWh
Nuon€0,07 per kWh excl. BTW
NLEVergoed tegen het kale leveringstarief incl. btw, maar zonder energiebelasting en opslag duurzame energie
OxxioVergoed tegen het kale leveringstarief excl. BTW, energiebelasting en opslag duurzame energie
Pure energie€0,12 per kWh excl. BTW
Qurrent€0,10 per kWh excl. BTW

Blijft de salderingsregeling bestaan?

Heel veel consumenten hebben zonnepanelen laten plaatsen met de berekening dat zij kunnen salderen. Goed om te weten is dat deze salderingsregelingen vanaf 2023 worden afgebouwd. Dit betekent dat jij als huishouden vanaf 2023 elk jaar minder mag salderen. In 203 mag je nog 93% van je verbruik salderen en dit percentage zal hierna ieder jaar met 9% afnemen. Met uiteindelijk in 2030 dat huishoudens helemaal niet meer mogen salderen, maar alleen nog een terugleververgoeding krijgen.

Uiteindelijk zal dit betekent dit dat je als huishouden je opgewekt stroom niet meer mag wegstrepen tegen je opgewekte stroom. Dit lijkt in eerst instantie niet zo erg, maar met het rekenvoorbeeld hieronder zal het een stuk duidelijk worden.

Stel je verbruik 2000 kWh en je wekt 1600 kWh met je zonnepanelen op. In de huidige maatregelen zal je dan over 400kWh (2000 – 1600) stroom hoeven betalen. Dit komt neer op ongeveer €0,21 per kWh * 400 = €84

Vanaf 2030 vervalt het salderen waardoor je niet meer de kosten van elkaar met aftrekken. Dit betekend dat je een vergoeding krijg over 1600 kWh. Gemiddeld is een terugleververgoeding van €0,07 gemiddeld. Je zal dan 1600 * 0,07 = €112 als totale vergoeding krijgen. Je kosten zullen daarentegen 2000 * €0,21 = €420 zijn.

Uiteindelijk kom je dan op ene bedrag van €420 – €112 = €336. Vanaf 2030 is het dus aanzienlijk minder aantrekkelijk. Hou er dus rekening mee dat vanaf 2023 de energierekening al langzaam omhoog gaat voor huishoudens met zonnepanelen.

Laatst geupdate op 11 november 2020