Terugleveren stroom, salderen en terugleververgoeding
Energie vergelijken & de Beste Deals
-
+
Of vul je eigen verbruik in
Stroom
kWh
Stroom dag
kWh
Stroom nacht
kWh
Gas
m3
Ik heb een dubbele meter
Vergelijk energieprijzen!

Terugleveren stroom, salderen en terugleververgoeding

Steeds meer huishoudens investeren in het opwekken van duurzame energie. Bij het zelf opwekken van energie wordt je als consument steeds onafhankelijker en kan je een hoop geld besparen. Maar hoe zit het nou precies met het terugleveren van stroom, salderen en de terugleververgoeding?

Zelf stroom opwekken

Zonnepanelen spelen een steeds belangrijkere rol voor consumenten in het opwekken van energie. Opgewekte energie word als eerst gebruikt door de consument zelf en als er op dat moment geen stroom wordt gebruikt door de consument dan zal dit terug worden geleverd aan het net. Hieronder de twee scenario’s iets verder uitgewerkt.

  • Je wekt stroom op en verbruikt zelf: Op het moment dat de zonnepanelen lekker staan te draaien en je ondertussen de was aan het doen bent dan zal de opgewekte stroom direct worden gebruikt. Deze zal dus niet de meter passeren waardoor de energieleverancier deze stroom niet registreert. De opgewekte stroom welke je direct verbruikt zie je dus niet terug op je jaarafrekening
  • Je wekt stroom op, maar verbruikt niks: Op het moment dat je stroom opwekt, maar je geen of minder stroom verbruikt dan zal het overbodige deel teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. De teruggleverde enerige zal langs de meter gaan en dus gemeten worden door je energiemeter. Deze teruggeleverde energie zie je dan ook terug op je jaarafrekening.

Als je energie terugleverd aan het elektriciteitsnet dan zal de energieleverancier eerst de opgewekte energie ‘salderen’ van je huidige verbruik. De zelf opgewekte stroom welke je overhoudt zal vervolgens worden ‘teruggeleverd’ worden aan je energieleverancier

Wat is salderen?

Salderen is dus niets anders als de opgewekte stroom af te trekken van het verbruik op de energieafrekening. Op het moment dat je de eindafrekening binnen krijgt staat precies vermeld hoeveel kWh je hebt verbruikt. Haal van dit verbruik nog de opgewekte stroom eraf. Dit noemen we ook wel salderen. Aan de hand van het volgende rekenvoorbeeld zal het duidelijk worden.

Voorbeeld:
Stel je verbruikt 3.000 kWh en je hebt zelf 1.000 kWh over aan opgewekte stroom. Je saldeert dan de 1.000 kWh van de 3.000 kWh en houdt dan 2.000 kWh. Deze 2.000 kWh betaal je dan ook aan je energieleverancier

Regels salderen

Voor het salderen van energie zijn wel een aantal regels. Lees hieronder de belangrijkste regels om energie te mogen salderen.

  • Salderen mag alleen als je een kleinverbruiker bent. Een kleinverbruiker bent je als je aansluiting in de meterkast maximaal 3*80 Ampere is.
  • De elektriciteit moet via de zelfde aansluiting worden teruggeleverd worden als waarmee het energiebedrijf energie levert.
  • Vroeger mocht je tot 5.000 kWh salderen. Sinds 1 januari 2014 is dit gewijzigd: Tegenwoordig is de ‘salderingsgrens’ voor iedereen anders. Je kan namelijk je gehele verbruik salderen, maar niet meer dan je verbruik, want dan ga je over op ‘terugleveren’.

Wat is terugleveren

Lever je meer stroom dan je verbruikt dan blijft er na het salderen nog een hoeveel stroom over waarvoor je energieleverancier je een ‘terugleververgoeding’ geeft. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet deze terugleververgoeding redelijk zijn. Je moet hierbij denken aan een terugleververgoeding van minimaal 7 cent per kWh. Met het onderstaande voorbeeld word het duidelijker

Voorbeeld:
Stel je verbruikt 3.000 kWh en je hebt zelf 3.500 kWh over aan opgewekte elektriciteit. Je salderingsgrens is dan 3.000 kWh. Voor de andere 500 kWh krijg je een terugleververgoeding.

Terugleververgoeding energieleveranciers

Bekijk hieronder de terugleververgoeding per energieleveranciers

Energieleverancier Terugleververgoeding per kWh
Budget Energie Vergoed tegen het kale leveringstarief incl. btw, maar zonder energiebelasting en opslag duurzame energie
Delta Vergoed tegen het kale leveringstarief excl. BTW, energiebelasting en opslag duurzame energie
E.on €0,07 per kWh excl. BTW
Energiedirect €0,07 per kWh excl. BTW
Engie Vergoed tegen het kale leveringstarief incl. btw, maar zonder energiebelasting en opslag duurzame energie
Essent €0,08 per kWh excl. BTW
Greenchoice €0,11 per kWh excl. BTW tot 10.000 kWh
Nuon €0,07 per kWh excl. BTW
NLE Vergoed tegen het kale leveringstarief incl. btw, maar zonder energiebelasting en opslag duurzame energie
Oxxio Vergoed tegen het kale leveringstarief excl. BTW, energiebelasting en opslag duurzame energie
Pure energie €0,12 per kWh excl. BTW
Qurrent €0,10 per kWh excl. BTW