Borg betalen bij je energieleverancier: Wat je moet weten!
Wil je een nieuw energiecontract afsluiten en dan opeens krijg je een borg van een paar honderd euro voor je kiezen? Moet je die dan betalen en hoe zit dit nou precies?
Wanneer moet je borg betalen voor je energiecontract?
Bij sommige energieleveranciers moet je een waarborgsom oftewel borg betalen. Iedere nieuwe klant krijgt te maken met een kredietcheck. Deze kredietcheck wordt uitgevoerd door een extern bedrijf en berekend hoe groot de kans is op wanbetaling. Deze kans drukken ze uit in een risicoscore waarmee de hoogte van de score weergeeft hoe groot het risico op wanbetaling is. De borg dient dan als bescherming tegen wanbetaling en krijgt de afnemer weer terug aan het einde van het energiecontract.
Vaak heeft het met een persoonlijke situatie te maken dat je te maken krijgt met de borgsom, maar dit is zeker niet altijd het geval. Om toch een idee te krijgen wanneer je te maken kan komen met de borg hebben we hieronder een lijst met verschillende situaties omschreven.
- Slecht risicoscore door schulden of betalingsachterstand
Natuurlijk gaat het hierbij niet om de hypotheek welke je hebt afgesloten, maar echt om schulden en betalingsachterstanden. Had je in het verleden of tegenwoordig nog betalingsachterstanden of schulden dan is de kans groot dat je een borg moet betalen. - Afsluiting van vorige energieleverancier
Ben je eens afgesloten bij je vorige energieleverancier dan heb je ook een verhoogd risico om borg te betalen. Ook als je een conflict had en daarom niet hebt betaald dan is het risico op borg erg groot. - Je verhuisd naar een woning waar de eerdere bewoners een betalingsachterstand hadden
Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om bij een nieuwe nieuwe klant de historie van vorige bewoner(s) mee te nemen. Indien vorige bewoners een betalingsachterstand hadden dan is de kans groot dat jij hier last van kan krijgen. - Verhuizing naar wijk met veel wanbetalers
Woon je een wijk waar veel last is van wanbetalers en/of veel schulden bekend zijn dan is de kans op een borg helaas ook aanwezig. Wel vermelden we hierbij dat de kans hier enorm klein is, maar toch gebeurd dit helaas wel eens. - Persoonsverwisseling
Bizar, maar waar moet je iemand hebben met dezelfde initialen en achternaam dan kan het zo maar eens gebeuren dat je een borg moet betalen. Heet jij bijvoorbeeld Jan Verhoeven dan sta je geregistreerd onder J Verhoeven. Mocht er nog iemand met deze naam geregistreerd zijn en een betalingsachterstand hebben dan kan dit een probleem vormen voor jou.
Wat doen bij onterecht betalen van borgsom?
Gelukkig is er bij veel energieleverancier een mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen het betalen van de borg. Neem contact op met het kredietinformatiebureau welke voor je energieleverancier de kredietcheck uitvoert en vraag om inzage van de gegevens en hoe de kredietscore tot stand is gekomen. Als deze gegevens niet kloppen dan kan je aan de hand van wat simpele eigen gegevens (kopie bankafschrift, bewijs van inkomsten enz.) vaak alsnog van je borg afkomen. Let op een energieleverancier zal niet altijd gehoor geven aan je bezwaar en daarom is het belangrijk dat je van te voren goed nadenkt over waarom zij borg aan jou vragen.
Conflict met energieleverancier? Blijf betalen
Heb jij een conflict met je energieleverancier dan is het verstandig om gewoon je energierekening te blijven betalen! Het probleem welke voort komen uit het niet betalen van je rekening zal waarschijnlijk namelijk vervelender zijn dan het probleem zelf. Bespreek het probleem met je energieleverancier, maar stop nooit met betalen!
Hoe hoe is de borg van een energieleverancier
Laten we voorop stellen dat heel veel mensen geen borg hoeven te betalen als zo een energiecontract aanvragen. Voor degene welke dit wel moeten doen kan de hoogte van de borg bij iedere energieleverancier verschillen. De energieleverancier met de hoogste borg is €1.000 en de laagste is een maand energiekosten. Over het algemeen moet je toch zeker rekening houden met een paar honderd euro.
Tags: Borg, credietcheck