Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Borg betalen bij je energieleverancier: Wat je moet weten!

Laatst geupdate op 7 maart 2017
Borg betalen bij je energieleverancier: Wat je moet weten!

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten en dan opeens krijg je een borg van een paar honderd euro voor je kiezen? Moet je die dan betalen en hoe zit dit nou precies?

Wanneer moet je borg betalen voor je energiecontract?

Bij sommige energieleveranciers moet je een waarborgsom oftewel borg betalen. Iedere nieuwe klant krijgt te maken met een kredietcheck. Deze kredietcheck wordt uitgevoerd door een extern bedrijf en berekend hoe groot de kans is op wanbetaling. Deze kans drukken ze uit in een risicoscore waarmee de hoogte van de score weergeeft hoe groot het risico op wanbetaling is. De borg dient dan als bescherming tegen wanbetaling en krijgt de afnemer weer terug aan het einde van het energiecontract.

Vaak heeft het met een persoonlijke situatie te maken dat je te maken krijgt met de borgsom, maar dit is zeker niet altijd het geval. Om toch een idee te krijgen wanneer je te maken kan komen met de borg hebben we hieronder een lijst met verschillende situaties omschreven.

Wat doen bij onterecht betalen van borgsom?

Gelukkig is er bij veel energieleverancier een mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen het betalen van de borg. Neem contact op met het kredietinformatiebureau welke voor je energieleverancier de kredietcheck uitvoert en vraag om inzage van de gegevens en hoe de kredietscore tot stand is gekomen. Als deze gegevens niet kloppen dan kan je aan de hand van wat simpele eigen gegevens (kopie bankafschrift, bewijs van inkomsten enz.) vaak alsnog van je borg afkomen. Let op een energieleverancier zal niet altijd gehoor geven aan je bezwaar en daarom is het belangrijk dat je van te voren goed nadenkt over waarom zij borg aan jou vragen.

Conflict met energieleverancier? Blijf betalen

Heb jij een conflict met je energieleverancier dan is het verstandig om gewoon je energierekening te blijven betalen! Het probleem welke voort komen uit het niet betalen van je rekening zal waarschijnlijk namelijk vervelender zijn dan het probleem zelf. Bespreek het probleem met je energieleverancier, maar stop nooit met betalen!

Hoe hoe is de borg van een energieleverancier

Laten we voorop stellen dat heel veel mensen geen borg hoeven te betalen als zo een energiecontract aanvragen. Voor degene welke dit wel moeten doen kan de hoogte van de borg bij iedere energieleverancier verschillen. De energieleverancier met de hoogste borg is €1.000 en de laagste is een maand energiekosten. Over het algemeen moet je toch zeker rekening houden met een paar honderd euro.

Tags: ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten