Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Energierekening: Wat zijn de grootste kostenposten?

Laatst geupdate op 19 oktober 2016

Op de energierekening staat ongelofelijk veel informatie en het is dan ook niet zo raar dat veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Een logische vervolgstap is om hem naast je neer te leggen en er vooral niet meer naar te kijken. Maar hoe zit het nou met de opbouw van de energierekening? Wij leggen het je graag uit!

De energierekening bestaat natuurlijk uit je kosten welke voorkomen uit stroom en/of gas. Deze kosten zijn te verdelen in drie onderdelen, namelijk de leveringskosten, overheidsheffingen (belastingen) en netbeheerkosten.

verdeling-energierekening

Leveringskosten

De leveringskosten betaal je aan je energieleverancier en is voor een deel opgebouwd uit vaste kosten en voor een deel variabele kosten.

De variabele leveringskosten zijn kosten welke voortkomen uit je verbruik. Je betaald dit per kWh elektriciteit of per m³ gas. Deze kosten zijn altijd van te voren vastgelegd met je energieleverancier bij de start van je energiecontract.

De gasregiotoeslag is een toeslag welke de Gasunie in rekening brengt voor het transporteren van het gas. Hier geldt hoe verder je van de gasbron (Groningen) woont des de hoger deze kosten zijn.

De vaste leveringskosten (Vroeger ook wel vastrecht genoemd) zijn kosten welke je ongeacht je verbruik altijd betaald.

Belastingen

De energiebelasting is in het leven geroepen om consumenten te stimuleren om zuinig met energie om te gaan. Kort door de bocht is het dus om de energieprijs op een bepaald niveau te houden.

Tegelijkertijd krijg je een deel van deze belasting terug. Deze teruggaven wordt ook wel de heffingskorting genoemd en is voor iedereen met een elektriciteitsaansluiting. Dit bedrag is compensatie voor het basis energieverbruik welke iedereen in ons land nodig heeft.

Daarnaast betalen we nog een deel ‘Opslag duurzame energie’ ook wel ODE genoemd. Deze kosten is sinds 2013 in het leven geroepen om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Natuurlijk betalen we ook over energie BTW en dat houdt in dat je over je gehele energieprijs 21% belasting betaald. Je betaald dus over alle energiekosten nog eens BTW dus ook over je energiebelasting en ODE.

Netbeheerkosten

Voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnetwerk brengen netbeheerders kosten in rekening. Hiervoor betaal je maandelijks een vast bedrag welke vastgesteld woord door de ACM. De kosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier welke het weer verrekend met de netbeheerder. De kosten staan dus gewoon op je energierekening vermeld.

Besparen op je energierekening

Als je wilt besparen op je energierekening kan je dit maar op een onderdeel doen en dat is de leveringskosten. De belasting en netbeheerkosten zijn jaarlijks vastgestelde bedragen en daar is niet op te besparen. Op je leveringskosten kan je besparen door de volgende dingen te overwegen

Tags: , , , , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
Eerder berichten wij al over dat de ACM energieleverancier gaat controleren op de duidelijkheid van hen energierekening. Vanaf 1 juli 2017 moesten al deze energieleveranciers voldoen aan de nieuwe richtlijnen en nu blijft slechts 16 van de 40 energie
Langzaam kruipen we weer richting het einde van het jaar en dat betekend dat we vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Voor de energieprijzen 2018 betekend dit dat we kijken naar de verwachten kosten van volgend jaar. Gaan we meer betalen of juist mind
60% van de consumenten vind dat de energierekening nog steeds niet duidelijk genoeg is. Door onduidelijk informatie vinden veel consumenten het moeilijk om de informatie te vergelijken met ander aanbod. Dit blijkt uit onderzoek van de ACM welke zij t