Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Is een energiecollectief wel echt zo goedkoop?

Laatst geupdate op 24 oktober 2017
Is een energiecollectief wel echt zo goedkoop?

de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zijn enkele partijen welke jaarlijks energieveilingen organiseren. Met het doel om grote groepen mensen zoveel mogelijk te laten besparen op hun energiekosten is dit aardig gelukt. Als jij je aanmeld bij een energiecollectief doe je mee met een grote groep consumenten welke allemaal bij een betreffende energieleverancier een energiecontract kunnen afsluiten. Door dit in een grote groep consumenten te doen, geeft deze energieleverancier een mooie korting waardoor jij een stuk minder betaald. Maar betaal je wel echt minder?

Hoe werkt een energiecollectief precies?

Organisaties zoals de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis onderhandelen voor een grote groep consumenten met energieleveranciers om te kijken welke energieleverancier de beste prijs wilt geven. Des de meer consumenten zich (vrijblijvend) inschrijven voor zo een energiecollectief, des de hoger vaak de korting is bij een energieleverancier.

Zodra de inschrijfperiode van het energiecollectief is gesloten zal de organisatie een veiling starten voor alle uitgenodigde energieleveranciers. Deze energieleveranciers mogen op de veiling een bod uitbrengen zodra zij hier interesse in hebben. Kort door de bocht zorgen ze er dus voor dat de energieleveranciers tegen elkaar opbieden. De energieleverancier welke de laagste jaarprijs biedt, mag deze consumenten het energiecontract aanbieden.

Alle consumenten krijgen vervolgens een persoonlijk aanbod waarop zij mogen reageren. Het is dan aan jou of je erop in gaan of nie. Vaak kan je door een simpel formulier jezelf aanmelden voor het nieuwe contract waarna de energieleverancier de gehele overstap regelt.

Is een energiecollectief goedkoper als het aanbod van vergelijkers?

Je zou zeggen dat een energiecollectief altijd het goedkoopste aanbod heeft, maar dit is niet altijd het geval. Omdat niet altijd alle energieleverancier en/of energiepakketten meegenomen worden in de energieveilingen kan het zo zijn dat de winnaar van de veiling niet de goedkoopste energieleverancier voor jou is. Het is dan ook aan te raden als je meedoet aan een energiecollectief om er goed bij stil te staan dat het voor een grote groep mensen word ingekocht en niet voor jou persoonlijk.

Tips voordat je ingaat op een energiecollectief

Omdat veel consumenten er simpelweg vanuit gaan dat het energiecollectief de goedkoopste prijzen aanbiedt, raden wij aan om met de volgende onderdelen rekening te houden.

Tags: , , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten