Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Je huis isoleren, wat levert het nou op?

Laatst geupdate op 24 oktober 2017
Je huis isoleren, wat levert het nou op?

Energie besparen kan op verschillende manieren, maar wat zijn nou verstandige investeringen? In Nederland zijn 3 op de 4 woningen niet goed geïsoleerd. Terwijl een goed geïsoleerde woning een hoop voordelen kent. Je wooncomfort zal een stuk aangenamer zijn, omdat er minder warmte verloren gaat en er minder kou je woning in kan trekken. Daarbij zal je een hoop energie besparen en daarbij de energiekosten echt drastisch naar beneden gaan. Lees hier alles over wat je kan doen om je woning beter te isoleren en wat het je oplevert.

Je woning isoleren is als een spaarrekening met hoge rente

Het klinkt misschien raar, maar zeker als je een oudere woning hebt dan is dit het geval. Heb jij een mooi spaarbedrag op de bank staan dan krijg je daar tegenwoordig maximaal 1% rente. Als je dit geld zou investeren in je huis isoleren dan is deze rente vele malen hoger, omdat je een groot deel van je energiekosten zal besparen. Zo kan je spouwmuur isoleren al 11% besparen en je dak isoleren 8% opleveren.

Waar beginnen met mijn woning isoleren?

Wij kunnen ons voorstellen dat je wel weet dat je woning niet goed geïsoleerd is, maar dat je niet weet wat nou het beste is om te isoleren. De rijksoverheid heeft hier een gemakkelijke website voor waar je aan de hand van wat gegevens van jouw woning kan zien wat je de beste besparingen oplevert. Daarnaast kan je ook altijd met een energieadviseur afspraken om advies te krijgen en om bijv. een warmtescan te doen.

Wat kost je huis isoleren en wat levert het op

Natuurlijk wil je uiteindelijk weten wat het ongeveer kost om je huis te isoleren en wat het je uiteindelijk gaat besparen. Je wilt natuurlijk niet tientallen jaren moeten wachten voordat je jouw investering eruit hebt gehaald. Om je een kleine schatting te geven van de prijzen hebben we een gemiddelde woning genomen met een huishouden van vier personen.

Dak isoleren

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers. Ongeveer 30% van de warmte verdwijnt via het dak. Dit is natuurlijk zonde en niet nodig als je woning maar goed geïsoleerd is. Heb je een schuin dak dan kost het je ongeveer €4.200 om te laten doen en €1.000 euro als je het zelf doet. Een plat dak is echt aan te raden om door een vakman te laten doen vanwege de snelle lekkages. Natuurlijk levert de investering ook het nodig op zo bespaar je ongeveer €500 per jaar.

Spouwmuren isoleren

Spouwmuren isoleren is de laatste jaren razend populair geworden. De spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de woning de warmte een stuk beter vasthoudt waardoor de muren minder kou afgeven. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur en zijn bij woning tussen 1920 en 1976 vaak niet geïsoleerd. Deze ruimte is gemakkelijk te vullen door een gevelisolatiebedrijf. Dit bedrijf boort enkel gaatjes in de voeg van de muren van de woning en spuit deze vol met isolatie. Hierdoor vult de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur zich op met isolatie. Het isoleren van de spouwmuren kost €800 en zal een jaarlijkse besparing geven van €210 per jaar.

Vloer isoleren

Altijd koude voeten? Vloerisolatie is dan echt een aanrader! Natuurlijk is vloerverwarming de beste oplossing, maar je vloer isoleren scheelt echt al een hoop kou. De ervaren klussers kunnen inprincipe hun vloer al zelf isoleren, maar dan moet je kruipruimte wel hoger zijn dan 35 centimeter. Hierdoor kan je de isolatie aan de onderkant van je begaande vloer bevestigen waardoor je nauwelijks last hebt van de verbouwing. Je vloer isoleren kost ongeveer €1.400 en zal je jaarlijks €160 euro besparen.

Subsidies voor het isoleren van je woning

Vanaf 15 September 2016 is het mogelijk om 20% van je verbouw kosten als subsidie terug te krijgen. Voorwaarde dat je tenminste twee nieuw isolatiemaatregelen moet laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld het isoleren van je spouwmuren en dak zijn. De totale verbouw kosten zullen  €5.000 euro zijn, maar door de subsidie krijg je maar liefst €1.000 terug. Je totale verbouw kosten zullen dan nog maar €4.000 zijn. Met een besparing van €710 euro per jaar heb je dus binnen 6 jaar je eerste winst te pakken.

Is je woning voor 1992 gebouwd dan is dit zeker de moeite waard om te overwegen.

Tags: , , , , , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid "Tik, tik, tik". Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming
Voor huishoudens wordt het makkelijker om te beoordelen hoe zuinig huishoudelijke apparaten zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten. De huidige categori
De overheidscampagne om huiseigenaren hun woning te verduurzamen lijkt zijn vruchten af te werpen. Op dit moment hebben in vijf maanden tijd al meer dan 10.000 huiseigenaren een subsidie aangevraagd voor woningisolatie. Als je twee of meer isolatiema