Waarom je termijnbedrag niet altijd daalt bij een overstap
Als je overstapt van energieleverancier doe je dit natuurlijk, omdat je een stuk voordeliger uit bent. Hoe is het dan mogelijk dat je termijnbedrag niet daalt? Je zou verwachten dat je toch minder gaat betalen als je naar een goedkopere energieleverancier overstapt?
Eerst overstap is de goedkoopste overstap
Veel overstappers stappen ieder jaar over en krijgen dus ieder jaar een flinke (eenmalige) korting. Bij je eerste overstap zal je termijnbedrag dan ook flink kunnen dalen, maar de daaropvolgende jaren is dat anders.
Het is dan ook niet zo raar dat het termijnbedrag ieder jaar ongeveer gelijk blijft als je overstapt. Omdat de (eenmalige) korting alleen het eerste jaar wordt gegeven, gaat het tweede jaar de kosten flink omhoog. In vergelijking daarmee is overstappen naar een andere energieleverancier dus een stuk voordeliger. Maar in vergelijking met je 1ste jaar bij die energieleverancier zal het verschil te verwaarlozen zijn.
Welkomstkorting en leveringstarieven invloed op termijnbedrag
Als je overstapt met een welkomstkorting dan krijg je deze vaak na je eerste jaar verrekend op je jaarrekening of afrekening. Deze welkomstkorting zit dus vaak niet verrekend in je termijnbedrag! Over het algemeen geldt dan ook hoe hoger de welkomstkorting des de hoger de leveringstarieven zijn. In deze situatie zou je termijnbedrag dus iets omhoog kunnen gaan. Kies je voor een aanbieding waarbij de welkomstkorting wat lager is en de leveringstarieven ook lager zijn dan kan je termijnbedrag weer lager zijn.
Eigenlijk bespaart overstappen niets?
Ondanks je termijnbedrag niet of nauwelijks daalt, bespaar je wel degelijk. Als je namelijk niet jaarlijks zou overstappen dan profiteer je ook niet van de welkomstkortingen en actietarieven. Na je looptijd betaal je namelijk de reguliere tarieven en deze liggen een stuk hoger. Je termijnbedrag zou daarom een stuk omhoog gaan. Over het algemeen kan je concluderen dat jaarlijks overstappen 250 euro per jaar bespaart.
Hoe berekend nieuwe energieleverancier het termijnbedrag?
Als je gaat overstappen naar een nieuwe energieleverancier dan vraagt deze je verbruik op bij de netbeheerder. In de meeste gevallen zal de energieleverancier je een gemiddelde van je verbruik nemen over de afgelopen 3 tot 5 jaar. Dit verbruik zal als indicatie genomen om de nieuwe energiekosten te berekenen. In sommige gevallen zal een energieleverancier hier nog een marge bovenop doen om zeker te zijn dat je aan het eind van het jaar niet bij hoeft te betalen. Betaal je wel te veel dan krijg je dit natuurlijk na je jaarafrekening of eindafrekening terug gestoord.
Tags: overstappen, termijnbedrag, voorschotnota