Zelf je verwarming ontluchten
Laatst geupdate op 14 november 2017
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid “Tik, tik, tik”. Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming ontluchten klinkt vrij technisch, maar geloof ons iedereen kan het! Met een ontluchtingssleutel (of schroevendraaier) en oud doekje kan je alles al doen!
Stappenplan verwarming ontluchten
Het lijkt vrij technisch, maar met een goed stappenplan kan iedereen de cv-installatie ontluchten. Om te ontluchten raden wij aan om een ontluchtingssleutel en oude doek bij de hand te hebben. Hou de onderstaande stappen aan en je bent deze winter weer voorzien van een perfect werkende verwarming.
- Draai alle radiatorkranen open.
Zorg dat alle radiatoren minimaal 10 minuten open staan zodat alle luchtbelletjes bij het ontluchtingsventiel verzamelen. Hierdoor zal je een veel beter resultaat krijgen als je gaat ontluchten - Zet de thermostaat zo laag mogelijk.
Hierdoor zal de cv-ketel stoppen met verwarmen - Begin met het ontluchten van de verwarmingen.
We starten nu met ontluchten van de verwarmingen en dit doet we van het laagste punt van het huis steeds verder naar boven. Aan de zijkant (soms bovenkant) zit het ontluchtingsventiel. Hou de doek bij het ontluchtingsventiel en draai deze met de ontluchtingssleutel een klein stukje open. Zodra er water begint te ontsnappen kan je hem weer dichtdraaien. - Ontluchten van het expansievat.
Het expansievaat is een grote ronde vat naast de cv-ketel. Deze kan je op dezelfde manier ontluchten als de verwarmingen. - Controleer de waterdruk.
Als laatste controleren we de waterdruk op de digitale meter. Is deze lager dan 1,5 dan dien je de cv-ketel bij te vullen om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk werkt. Let op dat als je de ketel gaat bijvullen je wel weer opnieuw moet ontluchten.