Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Duurzaam huis: Alles over duurzaam wonen

Energie en duurzaam wonen of een duurzaam huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vrijwel iedereen denkt er wel eens over na wat zij kunnen doen om hun woning te verduurzamen om zo wat meer energie te besparen. Natuurlijk om bij te dragen aan een betere wereld, maar ook doordat het een hoop geld kan besparen.

In 2020 is zelfs de duurzame energie in Nederland met 20% gestegen. Kortom huishoudens hebben steeds meer interesse in duurzaam wonen. Natuurlijk gaat het hier niet alleen om duurzaam energie op te weken, maar ook andere duurzame verbetering. Wat dacht je van elektrisch rijden, isoleren of betere groen voorzieningen.

Hier lees je alles over duurzaam wonen en wat hier allemaal bij komt kijken. Van duurzame verbeteringen aan je huis tot kleine duurzame resultaten. Natuurlijk veelal uit het oogpunt om energie op te wekken of te besparen, maar soms ook om bij te dragen aan ene betere wereld.

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen is heel simpel. Je leeft zoveel mogelijk met je eigen voorzieningen waarbij je oog houdt voor natuur, mens en dier. Eigenlijk kan je dus stellen dat je zo bewust mogelijk omgaat met de wereld.

Steeds meer huishoudens zien de voordelen van duurzaam wonen. Natuurlijk vinden zij het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld, maar ook financieel en het bewustzijn speelt een belangrijke rol.

Zo kunnen simpele dingen als gedragsverandering een hoop verschil maken. Douche bijvoorbeeld met een timer, vang regenwater op in een regenton en zorg dat je tuin zoveel mogelijk waterdoorlatend is. Duurzamer wonen is dus niet altijd een gigantische financiële investering. Vaak kunnen simpele aanpassingen al een groot verschil maken.

Duurzaam huis stapje voor stapje

Hierboven schreven we al over een aantal simpele aanpassingen om duurzamer te wonen. Maar natuurlijk is er veel meer mogelijk. Om niet alles punt voor punt door te nemen hebben we categorieën hieronder gemaakt, hoe je vandaag nog duurzamer kan gaan wonen.

Isoleer je woning

Energie besparen is een ongelofelijk belangrijk onderdeel als je duurzamer wilt leven. Tenslotte wil je alleen de energie verbruiken welke echt nodig. Warmte wel verloren gaat door slechts isolatie is dus absoluut een no-go. Zeker woningen die voor 1980 zijn, kunnen vaak een flinke verbetering qua isolatie krijgen. Denk hierbij aan je spouwmuur, dak of vloer. Een duurzaam huis verliest namelijk zo min mogelijk warmte om optimaal ervan te profiteren.

Een groen omgeving

Met de jaren zijn wijken steeds grijzer geworden. Hiermee bedoelen we steeds meer steen en veel minder groen. Tuinen bestaan vaak uit alleen nog maar tegels waardoor er weinig water de grond in kan trekken. Ook planten we steeds minder groen.

Om te starten is het verstandig om een deel van je tegels eruit te halen en hier waterdoorlatende ondergrond te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor grind of maak een mooie groendeel. Het is goed voor je gezondheid en draagt bij aan een beter leefomging

Ditzelfde geldt natuurlijk voor binnen in een duurzaam huis. De lucht is ongelofelijk belangrijk in ons huis en planten kunnen hier aan bijdragen. Plaats voldoende groen in huis om de luchtkwaliteit omhoog te krijgen, maar ook voor je eigen plezier.

duurzaam huis met planten
Duurzaam wonen slaapkamer met lekker veel planten

Wek je eigen energie op

Als je dan toch stroom moet verbruiken dan het liefst zo duurzaam mogelijk. Niets gaat dan natuurlijk boven stroom dat je zelf opwekt. De makkelijkste manier is om voor zonnepanelen te kiezen, maar windenergie is voor veel huishoudens ook een mogelijkheid.

Een gemiddeld huishouden kan met 12 zonnepanelen genoeg stroom opwekken

Pas je gedrag aan

De grootste verspilling van energie is hetgeen wat niet noodzakelijk is. Hiermee bedoelen we onnodige lange douchebeurten, teveel verlichting of een verwarming welke te lang en te hoog staat. Door ons gedrag aan te passen, kan je een hoop energie besparen en dus duurzamer leven.

Duurzame energie steeds belangrijker

Duurzame energie is de afgelopen jaar ontzettend gegroeid in populariteit. Was het eerst nog een ver van mijn bed show, tegenwoordig maken steeds meer huishoudens gebruik van duurzame energie.

Investeer in duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen zijn eigenlijk vrij makkelijk te herkennen. Over het algemeen kan je aanhouden dat energie opwekken uit duurzame nauwelijks CO2 uitstoot heeft. Hierbij kan je denken aan biomassa, wind, zon of water.

Fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie werden jarenlang gebruikt om ons te voorzien van stroom. Het gevolg was dat deze stoffen verbrand moesten worden om stroom op te wekken. Deze verbranding zorgde voor een hoop C02 uitstoot en dit is precies wat je niet wilt.

Inkopen duurzame energie

Een duurzaam huis maakt natuurlijk gebruik van duurzame energie. Je zou zeggen dat alle groene stroom die je koop groen is, maar dat is dus niet zo! Gelukkig zijn steeds meer huishoudens bekend met het zogeheten vergroenen van grijze energie. Kort uitgelegd betekend dit dat energieleveranciers groene stroomcertificaten inkopen om grijze energie te mogen verkopen als groene energie.

Vaak zijn deze certificaten van duurzame energiebronnen van waterkrachtcentrales uit andere landen. Goedkope certificaten die niets bijdragen aan een duurzamere wereld.

Om deze reden adviseren wij altijd om 100% Nederlandse groene energie in te kopen. Deze energie moet opgewekt zijn in Nederland en draagt dus direct bij aan een duurzamer Nederland.

Duurzame energie opwekken met subsidie

Duurzame energie opwekken vraagt natuurlijk om investeringen. Toch zijn veel energie besparende maatregelen absoluut het geld waard. Los van dat het geld kost, bespaart het ook geld waardoor je na een aantal jaar je verdiensten al terug verdiend kan hebben.

Belangrijk hierbij is dat je een subsidie kan aanvragen om duurzame energie op te wekken. De hoogte van deze subsidie hangt af wat je allemaal laat doen. In 2020 is er 100 miljoen beschikbaar gesteld om bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler te plaatsen.

Laatst geupdate op 23 december 2020