Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Alles over de energienota

De energienota oftewel energierekening kan voor veel consumenten vrij ingewikkeld overkomen. Er staan een groot aantal kostenposten op welke samen de totaalprijs vormen. Ieder jaar ontvang je de jaarafrekening en wanneer je het contract beëindigt ontvang je een eindafrekeing. Deze twee nota’s verschillen qua opbouw niet van elkaar en zien er inprincipe hetzelfde uit. Een jaarafrekening bestaat alleen altijd uit een looptijd van 12 maanden en een eindafrekening bestaat uit de overige looptijd waarin je energie hebt verbruikt.

Omdat de energienota voor veel consumenten een onbegrijpelijke rekening was, heeft de Autoriteit Consument & Markt  (ACM) in 2014 een document opgesteld waar energieleverancier zich aan moeten houden. Dit document moet eraan bijdragen dat energienota’s duidelijk en begrijpelijk worden

Verdeling Kosten energienota

De energienota bestaat uit drie verschillende onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelastingen. In de onderstaande afbeelding zie je de verdeling tussen de drie onderdelen. Hierin gaan we uit van een gemiddeld energieverbruik van Nederland. Het gemiddelde energieverbruik in Nederland is op dit moment 3.200 kWh en 1400 m³ gas.

Als je goed naar de verdeling kijkt zie je dat maarliefst 55% bestaat uit vaste kosten. Dit zijn kosten waar energieleverancier geen invloed op kunnen uitoefenen. Netbeheerkosten draagt de energieleveranciers af aan de netbeheerder en de energiebelastingen worden afgedragen aan de overheid.

Leveringskosten

De leveringskosten zijn de kosten welk je ook echt daadwerkelijk betaald voor het leveren van je energie. Deze kosten heeft de energieleverancier zelf te bepalen en hier kan je dan ook vaste afspraken over maken met je energieleverancier. Kies je voor een vaste looptijd dan spreek je van te voren af wat je betaald per kWh stroom en m³ gas. Bij een variabele looptijd zal hier een gemiddeld bedrag komen te staan.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten zijn de kosten om actief te zijn op het energie net. Deze kosten worden door de netbeheerder in rekening gebracht bij de energieleverancier welke het weer doorberekend aan jou. Hierbij bepaald de ACM hoeveel je betaald voor de aansluiting en transport van gas en stroom.

Energiebelastingen

Energiebelasting bestaan eigenlijk uit verschillende onderdelen. Ze vallen onder energiebelastingen, omdat het allemaal kosten zijn welke uiteindelijk naar de overheid zullen gaan. De energieleverancier zal deze kosten dan ook in rekening brengen, maar moeten afdragen aan de overheid.

Energierekening controleren

Wij hoeven het belang van het controleren van je energierekening vast niet aan te stippen. Toch blijft slechts 50% van de consumenten dit te doen, terwijl het zo belangrijk kan zijn. De ACM stipt dit nog maar eens aan door energieleveranciers te controleren op de begrijpbaarheid van de energierekening. Sinds afgelopen jaar zitten hier namelijk strengen voorwaarden aan vast. Door een begrijpbare energierekening wordt het namelijk voor iedereen makkelijk om de energierekening te controleren. Maar waar les je nou op?

Laatst geupdate op 16 november 2017