Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Leveringskosten

Zodra je energieleverancier stroom en gas aan je levert, betaal je leveringskosten. De energieleverancier bepaalt dan ook de leveringskosten en mogen dit elke tijd van het jaar wijzigen. Je kan er vanuit gaan dat je energienota ongeveer 41% bestaat uit de leveringskosten.

Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten betaal je voor het leveren van het stroom en gas. Vroeger werd dit ook wel vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten zijn vaste kosten welke niet afhankelijk zijn van het verbruik. Vergelijk het alsof je een abonnement af neemt waarvoor je moet betalen.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn de kosten welke afhankelijk zijn van het verbruik. Hier betaal je bij stroom per kWh en bij gas per m3. De variabele leveringskosten voor stroom en gas zijn wel anders opgebouwd. Hieronder het overzicht waaruit de variabele leveringkosten zijn opgebouwd

Stroom variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten van stroom zijn eigenlijk vrij gemakkelijk. Hieronder een overzicht hoe de leveringskosten per kWh zijn opgebouwd

Gas variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten voor gas zijn iets complexer, omdat hier nog een element bij komt. Hieronder een overzicht hoe de leveringskosten per m³ zijn opgebouwd.

Laatst geupdate op 27 september 2016