Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Voorschotnota energieleverancier

Het is moeilijk om van te voren te weten hoeveel je elk jaar moet gaan betalen. Om ervoor te zorgen dat je niet pas op het einde van het jaar in één keer alles hoeft te betalen, is ervoor gekozen om elke maand een deel te betalen. Deze maandelijkse kosten welke je betaald, zijn de verwachte kosten en dus nog maar een indicatie. Dit noemen we ook wel de voorschotnota, het voorschotbedrag of termijnbedrag. Het voordeel hiervan is dat je het hele jaar door hetzelfde bedrag betaald en dat je in de winter maanden wanneer je meer energie verbruikt niet aan veel hogere maandlasten vast zit.

Hoe wordt de hoogte van de voorschotnota berekend?

Zodra je een contract afsluit bij een energieleverancier, ontvangt de energieleverancier je historische verbruik. Aan de hand van dit verbruik word er een voorschotnota bepaald. Dit wordt natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk gedaan, zodat de jaarafrekening zo minimaal mogelijk van afwijkt de voorschotbedrag. Mocht het voorschotbedrag toch te hoog of te laag zijn, dan zal dit verrekend worden bij je jaarafrekening. Dit kan betekenen dat je geld terugkrijgt of juist extra moet betalen.

Bij de meeste energieleveranciers kan je zelf aangeven of je het termijnbedrag wilt verhogen of verlagen.

Voorschotnota wijzigen

In de meeste gevallen schat de energieleverancier het termijnbedrag goed in. Het is dan ook aan te raden om alleen je termijnbedrag aan te passen wanneer je duidelijk meer of minder energie gaat verbruiken. Enkele voorbeelden van wanneer je termijnbedrag kan aanpassen, is wanneer de volgende situaties zich voordoen:

Aantal inwoners wijzigd

Bij extra inwoners gaat het energieverbruik altijd omhoog. Komt er iemand inwonen, is er een geboorte of  overlijd er iemand dan is het zeker de moeite waard om even het energieverbruik in de gaten te houden. Lees bij het gemiddeld energieverbruik wat extra personen ongeveer als invloed kan hebben op het energieverbruik.

Extra (huishoudelijke)apparaten

Hoe meer apparaten er aanstaan, des de meer stroom er wordt verbruikt. Koop je nieuwe apparaten dan kan dit zowel positieve als negatieve gevolgen hebben op je energieverbruik. Over het algemeen zal het energieverbruik toenemen, maar bij bijvoorbeeld bij een nieuwe wasmachine/droger kan je hoop energie besparen tenopzichte van de oude.

Strenge winter

Helaas hebben we hier geen invloed op, maar dit kan een behoorlijk aanslag zijn op je energieverbruik. in de wintermaanden verstoken we veruit de meeste energie en met een strenge winter kan dit behoorlijk in de papieren lopen.

Voorschotnota tussendoor wijzigen

In de meeste gevallen zal de energieleverancier alleen je voorschotnota wijzigen bij de jaarafrekening. Bij een variabel contract mag de energieleverancier alleen wel het voorschotbedrag tussendoor wijzigen. Omdat bij een variabel contract de energieprijzen kunnen fluctueren, zullen de kosten ook hoger of lager kunnen uitvallen dan in het begin ingeschat is. Om ervoor te zorgen dat je niet op het einde van het jaar een groot bedrag moet betalen, past de energieleverancier het tussendoor aan. Ben je het hier niet mee eens dan kan je contact opnemen met je energieleverancier.

Laatst geupdate op 27 september 2016