Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld energieverbruik

Door het gemiddeld energieverbruik kan je gemakkelijk bekijken of jouw verbruik hoog, laag of gemiddeld is. Natuurlijk is het energieverbruik afhankelijk van een groot aantal factoren: Grootte van het woonoppervlak, aantal bewoners, aantal/soort elektrische apparaten en het soort verwarming en isolatie. Het gemiddelde energieverbruik is dan ook echt een indicatie en zeker geen realiteit.

Het gemiddeld energieverbruik in Nederland is ongeveer 3.200 kWh stroom en 1400 m3 gas. Dit komt ongeveer neer op 1.600 euro per jaar. Hiervan is 900 euro aan gas en 700 euro aan stroom. Wil je ook meer weten over de water kosten? Lees daar alles over op de gas water licht kosten pagina.

Gemiddeld energieverbruik gas

Zoals in het voorbeeld hierboven te zien is, gaat het grootste deel van onze energiekosten naar het gas. We gebruiken vooral ons gas aan koken (gasfornuis), centrale verwarming. de gaskachel, de geiser en de Boiler. Hierbij is de Centrale verwarming de grootste boosdoener en als nummer twee het warm water verbruik. Ongeveer 70% van onze gaskosten gaan namelijk naar het verbruik van de Centrale verwarming. Het gasverbruik vind dus vooral plaats in de koudere tijden van het jaar. Daarom kan het gasverbruik per jaar ook zo enorm verschillen bij een strengen of zachte winter.

Natuurlijk heeft niet alleen ons verbruik, maar ook de omstandigheden van de woning invloed op het gasverbruik.

Gasverbruik: Soort woning

Des de kleiner de woning des de minder er te verwarmen is. Bij een kleiner huis zal het gasverbruik over het algemeen dus een stuk lager zijn als bij een groot huis. Hieronder een overzicht van het gemiddelde energieverbruik per type woning volgens het NIBUD.

Woningtype Gemiddeld verbruik per jaar
Flat 940 m³
Tussenwoning 1.310 m³
Hoekwoning 1.580 m³
2 onder 1 kap 1.870 m³
Vrijstaand 2.440 m³

Gasverbruik: Aantal personen

Natuurlijk heeft het aantal personen invloed op het gasverbruik. Toch heeft dit niet zo een grote invloed als de grote van de woning en de isolatie ervan.

Aantal personen Gemiddeld verbruik per jaar
1 1.400 m3
2 1.600 m3
3 1.800 m3
4 2.300 m3
5 2.500 m3

Gasverbruik: Isolatie en bouwjaar

Het zal niet als een verrassingen komen, maar over het algemeen zijn de nieuwe woningen een stuk beter geïsoleerd. Uit statistieken van de afgelopen 20 jaar blijkt dat we ongeveer 20% minder gas verbruiken in de huidige woningen als de woningen van toen. Je bespaart dus al 20% van je gaskosten door in een nieuwe of beter geïsoleerde woningen te wonen.

Gemiddelde energieverbruik stroom

Hoewel het grootste deel van de energierekening naar de gaskosten gaan, is het zeker de moeite waard om ook je energieverbruik in de gaten te houden. Het besparen op je stroom verbruik is namelijk een stuk gemakkelijker als op die van gas. Het stroomverbruik hangt dan ook vooral af het aantal personen, maar ook over veel simpelere dingen als:

Stroomverbruik: Aantal bewoners

Des de meer personen een huishouden telt, des de meer stroom er verbruikt word. Natuurlijk blijft dit een gemiddeld energieverbruik voor stroom

Aantal personen Gemiddeld verbruik per jaar
1 1.870 kWh
2 2.990 kWh
3 3.660 kWh
4 4.110 kWh
5 4.610 kWh
6 4.930 kWh

Ben je in de veronderstelling dat je echt teveel energie verbruikt? Lees dan hier onze energie besparen tips.

Laatst geupdate op 16 november 2017