Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Gemiddeld energieverbruik

Door het gemiddeld energieverbruik kan je gemakkelijk bekijken of jouw verbruik hoog, laag of gemiddeld is. Natuurlijk is het energieverbruik afhankelijk van een groot aantal factoren: Grootte van het woonoppervlak, aantal bewoners, aantal/soort elektrische apparaten en het soort verwarming en isolatie. Het gemiddelde energieverbruik is dan ook echt een indicatie en zeker geen realiteit.

Ben jij toch wat geschrokken van je energierekening dan is het misschien handig om te weten wat een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt. Hieronder kan je alles lezen over het gemiddelde verbruik, maar nog meer informatie hierover kan je ook vinden op onze gas water licht kosten pagina.

Wat is een gemiddeld energieverbruik?

Een gemiddeld energieverbruik is het energieverbruik wat er in Nederland gemiddeld gezien verbruikt wordt. Een gemiddeld huishoudens verbruikt in Nederland ongeveer 1.250m3 gas en 2.700 kWh stroom. Samen levert dit ongeveer een energierekening op van €1530. Hiervan gaat ongeveer 65% van de kosten naar het gasverbruik.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat hier dus gaat om een gemiddeld energieverbruik wat is gebaseerd op een gemiddeld huishouden van 2,2 personen en een rijtjeswoning. Leef je met meer personen of in een ander type woning dan kan jou verbruik anders zijn.

Gemiddeld energieverbruik gas

Zoals in het voorbeeld hierboven te zien is, gaat het grootste deel van onze energiekosten naar het gas. We gebruiken vooral ons gas aan koken (gasfornuis), centrale verwarming. de gaskachel, de geiser en de Boiler. Hierbij is de Centrale verwarming de grootste boosdoener en als nummer twee het warm water verbruik. Ongeveer 70% van onze gaskosten gaan namelijk naar het verbruik van de Centrale verwarming. Het gasverbruik vind dus vooral plaats in de koudere tijden van het jaar. Daarom kan het gasverbruik per jaar ook zo enorm verschillen bij een strengen of zachte winter.

Natuurlijk heeft niet alleen ons verbruik, maar ook de omstandigheden van de woning invloed op het gasverbruik.

Gasverbruik: Soort woning

Des de kleiner de woning des de minder er te verwarmen is. Bij een kleiner huis zal het gasverbruik over het algemeen dus een stuk lager zijn als bij een groot huis. Hieronder een overzicht van het gemiddelde energieverbruik per type woning volgens het NIBUD.

WoningtypeGemiddeld verbruik per jaar
Flat940 m³
Tussenwoning1.310 m³
Hoekwoning1.580 m³
2 onder 1 kap1.870 m³
Vrijstaand2.440 m³

Gasverbruik: Aantal personen

Natuurlijk heeft het aantal personen invloed op het gasverbruik. Toch heeft dit niet zo een grote invloed als de grote van de woning en de isolatie ervan.

Aantal personenGemiddeld verbruik per jaar
11.400 m3
21.600 m3
31.800 m3
42.300 m3
52.500 m3

Gasverbruik: Isolatie en bouwjaar

Het zal niet als een verrassingen komen, maar over het algemeen zijn de nieuwe woningen een stuk beter geïsoleerd. Uit statistieken van de afgelopen 20 jaar blijkt dat we ongeveer 20% minder gas verbruiken in de huidige woningen als de woningen van toen. Je bespaart dus al 20% van je gaskosten door in een nieuwe of beter geïsoleerde woningen te wonen.

Gemiddelde energieverbruik stroom

Hoewel het grootste deel van de energierekening naar de gaskosten gaan, is het zeker de moeite waard om ook je energieverbruik in de gaten te houden. Het besparen op je stroom verbruik is namelijk een stuk gemakkelijker als op die van gas. Het stroomverbruik hangt dan ook vooral af het aantal personen, maar ook over veel simpelere dingen als:

Stroomverbruik: Aantal bewoners

Des de meer personen een huishouden telt, des de meer stroom er verbruikt word. Natuurlijk blijft dit een gemiddeld energieverbruik voor stroom

Aantal personenGemiddeld verbruik per jaar
11.870 kWh
22.990 kWh
33.660 kWh
44.110 kWh
54.610 kWh
64.930 kWh

Ben je in de veronderstelling dat je echt teveel energie verbruikt? Lees dan hier onze energie besparen tips.

Wat heeft invloed op je energieverbruik?

Wanneer je bezig met met het gemiddelde verbruik dan is de kans groot dat je ook wilt weten wat hier allemaal invloed op kan hebben. Daarom behandelen wij hieronder de belangrijkste eigenschappen die invloed hebben op je verbruik. Onderverdeelt in stroom- en gasverbruik.

Invloed op je gasverbruik

Gas is voor veel huishoudens de grootste kostenpost. Vaak is dit ongeveer 60% van je energiekosten en daarom valt hier ook de meeste kosten te besparen. Hieronder de belangrijkste invloeden op het gasverbruik.

Verwarmen woning

ruim 75% van het gasverbruik gaat naar het verwarmen van onze woning. In dit verbruik spelen een aantal dingen een belangrijk aspect. Zo is de type woning hier erg belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een appartement dan kan je voorstellen dat je doordat je meer buren hebt minder hoeft te stoken als bijvoorbeeld een woning die helemaal vrijstaand staat.

Maar ook ons gedrag heeft hier natuurlijk veel invloed op. Doe jij de verwarming direct op 21 wanneer je thuiskomt of doe je eerst even een trui aan? Ons gedrag speelt veel vaker een belangrijke rol als we zelf denken. De verwarming een graad lager bespaard je per jaar ruim €80.

Last but not least is hoe de woning is geïsoleerd. Woningen die gebouwd zijn voor 1976 hebben vaak te maken met veel minder geïsoleerde muren, vloeren en daken. Aangezien warmte stijgt en door alle kleine kiertjes trekt zal er veel warmte verloren gaan.

Warm water

Naast het verwarmen van ons huis gaat er ook veel kosten naar het verwarmen van water. Natuurlijk moet je dan wel gebruik maken van een CV op gas. Heerlijk warm douche of een lekker warm bad zorgen dat de gasrekening aardig op kan lopen. De frequentie, duur en het aantal personen spelen hier een belangrijke rol in. Maar ook hoe warm je het water zet kan al een verschil maken.

Invloed op je stroomverbruik

Naast je gasverbruik heb je natuurlijk ook te maken met het stroomverbruik. Voor veel huishoudens is dit rond de 40% van de energierekening, maar deze verhouding kan ook makkelijk anders liggen. Het ligt er maar net aan wat allemaal belangrijk voor jou is.

Elektrische apparaten

De belangrijkste verbruikers zijn natuurlijk de elektrische apparaten in het huis. Van het koffiezetapparaat tot de televisie en elektrische deken. Alles wat in het stopcontact zit of tijdelijk gaat zal invloed hebben op je stroomverbruik.

De grootste verbruikers zijn natuurlijk de hottub, Amerikaans koelkast, aquarium en keukenapparatuur. Maar onderschat hier bijvoorbeeld ook niet een computer die 24/7 draait en zeker als deze bijvoorbeeld wordt gebruikt om te minen van crypto.

Stand by apparaten

Naast het actief gebruiken van elektrische apparaten hebben we ook nog te maken met apparaten die op standby staan. Denk hierbij je televisie kasje, een laptop die in de oplader ligt of je mobiele lader waar geen telefoon in zit. Allemaal verbruiken deze elektrische apparaten stroom ook al worden ze niet verbruikt. Gemiddeld gezien betaald een gezin €100 per jaar aan het zogeheten sluimerstroom.

Zonnepanelen

Heb je een zonnepanelen dan heeft dit weer een positief invloed op je energieverbruik. Zonnepanelen leveren je namelijk stroom op en zorgt ervoor dat jouw stroomverbruik een stuk lager ligt. Het gemiddelde stroomverbruik is dan een stuk minder relevant.

Heb je nog geen zonnepanelen dan is het handig om te kijken of dit voor jou ook rendabel is. Met de huidige salderingsregelingen heb je met 6 a 7 jaar je investering terugverdient en heb je hierna pure winst.

Hoe krijg je meer inzicht in je stroomverbruik?

Waarschijnlijk wil je weten wat het gemiddeld energieverbruik om te vergelijken met je eigen energieverbruik. Kortom je wilt weten of je teveel verbruikt en of je hier iets aan kan doen. Het beste is om dan te kijken of je meer inzicht in je stroomverbruik kan krijgen.

Slimme meter

De belangrijkste stap is dat je een slimme meter in huis hebt. Dit is een meter die de analoge meter vervangt met een aantal grote pluspunten. Je hoeft zelf niet meer je meterstanden door te geven aan je energieleverancier, maar de slimme meter kan nog veel meer. De slimme meter kan namelijk je verbruik opslaan welke jij weer kan uitlezen. Hierdoor hoef je dus zelfs niets bij te houden.

Energieverbruiksmanager

Om vervolgens inzicht te krijgen tot deze dat heb je een Energieverbruiksmanager nodig. Veel energieleveranciers leveren zo een Energieverbruiksmanager doormiddel van een app. Zo krijg je via de telefoon of tablet direct inzicht in wat je per maand verbruikt.

Wil je wat meer veiligheid op je data dan kan je ook voor een losse energieverbruiksmanager gebruiken. Dit is een los kastje die je kan aansluiten op je slimme meter waarna je alle data kan uitlezen. Het voordeel hiervan is dat je data binnenshuis blijft.

Laatst geupdate op 7 december 2020