Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Een warmtepomp als duurzame investerin

Laatst geupdate op 18 maart 2022
Een warmtepomp als duurzame investerin

Wat is nu precies een warmtepomp zul je misschien als eerste denken? Een warmtepomp is een pomp waarmee je energiezuinig en duurzaam je woning, je sanitaire water of zelfs je zwembad kan verwarmen. Een warmtepomp werkt energiezuinig, doordat het warmte onttrekt uit een omgevingsbron zoals uit de grond, lucht of uit het grondwater. Het werkt vaak met buizen in de grond, die warmte onttrekken aan de grond of aan het grondwater. Wanneer de warmtepomp warmte onttrekt aan de lucht, is het een pomp boven de grond die het werk doet.

Waarom is een warmtepomp energiezuinig?

Doordat de warmtepomp warmte onttrekt uit een omgevingsbron, heb je minder elektriciteit of gas nodig voor de verwarming van je huis. Sluit je de warmtepomp aan op zonnepanelen? Dan is het helemaal een energiezuinige, milieuvriendelijke methode. Bij de meeste moderne warmtepompen komt 80% van de warmte uit de omgeving, en slechts 20% van een externe bron zoals gas of elektriciteit.  

Wanneer is een warmtepomp interessant voor jou?

Of een warmtepomp interessant voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Voor sommige woningen is een warmtepomp niet interessant, omdat de woningen te oud en te slecht geïsoleerd zijn. Bovendien is het installeren van een warmtepomp een grote klus, en is het dus niet altijd even rendabel om dit te doen bij een al bestaande woning. Maar wanneer is het dan wel interessant?

Wat kost een warmtepomp ongeveer?

Een warmtepomp is een vrij dure investering, maar het levert over de jaren heen zeker voordelen op. Vanaf het moment van de plaatsing zal de energierekening al omlaag gaan, waardoor je er op dat gebied dus meteen voordeel van zal ervaren. Echter is de aanschaf van een warmtepomp wel prijzig. Een water- water warmtepomp kost tussen de €15.000 en de €20.000 euro, en een grond-water warmtepomp kan zelfs oplopen tot €24.000. Dit is inclusief BTW en plaatsing. Goedkopere opties zijn bijvoorbeeld de lucht-lucht warmtepomp of een hybride warmtepomp waarvan de prijzen tussen de €2.500 en de €8.000 liggen. 

Hoe kan ik deze kosten verlagen?

Omdat Nederland graag investeert in duurzame woningen en groene energie, zijn er vanuit de gemeenten verschillende subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van een warmtepomp. Wanneer je de warmtepomp laat plaatsen door een erkende installateur, dan kan je onder andere aanspraak maken op de subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie. Daarnaast hebben de gemeenten zelf vaak nog afzonderlijke subsidies die je kan aanvragen. Andere leningen die je kan afsluiten zijn bijvoorbeeld de Energiebespaarlening of de Groene hypotheeklening. 
Ben je nieuwsgierig geworden naar de aanschaf van een warmtepomp, maar ben je er nog niet helemaal over uit wat voor pomp voor jouw woning geschikt is? Kijk dan op www.warmtepompenadvies.nl voor meer informatie over alle verschillende type warmtepompen.

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Tegenwoordig werken we allemaal steeds meer thuis. Een logische vraag is wat gebeurt er tijdens het thuiswerken met je energiekosten? Je maakt natuurlijk meer gebruik van je laptop of computer, maar heb je ook nagedacht over bijvoorbeeld extra koste
Door ieder jaar over te stappen van energieleverancier profiteer je altijd van de laagste prijzen voor energie. Wie dit jaar de goedkoopste energieleverancier is, hoeft dit namelijk volgend jaar niet te zijn. Overstappen bespaart je maandelijks geld
Het is bekend dat de energiekosten in 2019 behoorlijk omhoog gaan. Het is dus een logisch gevolg dat er vragen ontstaan zoals; Hoe kun je het beste besparen op energie? Hieronder wordt er zo goed mogelijk uitleg gedaan waar je op kunt letten om op en
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi