Energielabel huishoudelijke apparaten wordt overzichtelijker
Laatst geupdate op 25 augustus 2022
Voor huishoudens wordt het makkelijker om te beoordelen hoe zuinig huishoudelijke apparaten zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten. De huidige categorieën A+, A++ en A+++ zijn misleidend volgens de Europese Commissie.
Op dit moment is het de zuinigste categorie op het energielabel A+++ en de minst zuinige categorie D. Bij het nieuwe energielabel zal dit gaan lopen van A t/m G.
Rekening houden met innovatie
Het nieuwe energielabel zal rekening houden met de innovatie waardoor we in de toekomst niet weer een nieuw energielabel hoeven te structureren. Het oude systeem was namelijk ook opgezet van de letters A t/m G, maar omdat de innovatie zo snel ging moesten er zuinigere categorieen bij. Hierdoor kwamen klassen als A+, A++ en A+++ bij. Daarintegen vielen de drie minste categorieen weer weg. Doordat het nieuwe systeem rekening houdt met de inovatie van de jaren hierna zal dit probleem weggenomen moeten worden.
Verder zal er in 2019 een databank moeten komen waarin consumenten het energieverbruik van de producten kunnen vergelijken. Deze databank zal ook de markttoezicht moeten versterken wat de geloofwaardigheid van het label moet versterken.
Flink kunnen besparen
Volgens Brussel kunnen we met zuinigere elektrische apparaten zoals koelkasten, televisies, stofzuigers en wasmachines wel tot 500 euro per jaar besparen. Belangrijk is hierbij dat de levensduur van de apparaten lang meegaan waardoor we vaak veel te lang gebruik maken van onzuinige huishoud apparaten. Soms kan het de moeite waard zijn om je huishoudelijke apparaat voor een nieuwe in te wisselen uit oogpunt van energiebesparing. Daarbij is het wel belangrijk om goed naar de prijs te kijken, je wasmachine vergelijken kan een hoop geld besparen.
Wanneer de invoering precies is zal per apparaat verschillen. Voor witgoed en tv’s zal dit in 2020 al moeten gelden, maar voor boilers bijvoorbeeld pas vanaf 2030.
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid "Tik, tik, tik". Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming
De overheidscampagne om huiseigenaren hun woning te verduurzamen lijkt zijn vruchten af te werpen. Op dit moment hebben in vijf maanden tijd al meer dan 10.000 huiseigenaren een subsidie aangevraagd voor woningisolatie. Als je twee of meer isolatiema
Duurzaamheid is een steeds belangrijk item in onze samenleving en zonnepanelen zijn daar een mooi voorbeeld van. Sinds zonnepanelen goedkoper zijn geworden, hebben ze enorm aan populariteit gewonnen. Los dat zonnepanelen ontzettend duurzaam zijn,