Nederland wordt steeds groener, maar is er nog niet
Laatst geupdate op 19 oktober 2017
Nederland is de afgelopen jaren goed bezig geweest als het aankomt op duurzame energie. Hoewel de doelstelling van 2020 van het energieakkoord niet worden gehaald, lijkt het erop dat we in 2023 voldoen aan deze doelstelling.
Rooskleurige toekomst voor duurzame energie in Nederland
Hoewel we in 2020 nog niet voldoen aan de doelstellingen van het Energieakkoord lijkt het erop dat Nederland in 2023 deze doelstelling wel gaat behalen. Dit blijkt uit het Nationale Energieverkenning 2017 (NEV). In 2023 moet 16% van de totale productie van hernieuwbare energie zijn. Maar het lijkt er nu op zelfs op dat Nederlands dit ruimschoots gaat halen met maar liefst 17,3%. In 2030 zal dit zelfs doorgroeien naar zo een 24% terwijl vorig jaar hier nog 20% werd verwacht. Deze groei is aan een aantal maatregelen te danken. Zo zijn de windmolenparken op zee een belangrijke reden, maar is ook de energiebesparing ook nog nooit zo hoog geweest.
Energiebesparing moet verbeteren
Hoewel de doelstelling van het opwekken van hernieuwbare energie er vrij rooskleurig uitziet, moet er bij de doelstelling van energiebesparing nog hard worden gewerkt. Afgesproken energiebesparingseffect in het EnergieAkkoord van 100 petajoule lijkt nog ver weg. Zo blijkt dat we in 2020 niet verder zullen komen dan 75 petajoule. Extra maatregelen zoals die in de sociale huursector leveren naar verwachting een extra besparing maar zal niet voldoende zijn.
Kwart minder broeikasgassen in 2020
Hoe het er nu voorstaat zullen we in 2020 niet de doelstelling van 25% minder broeikasgassen als in 1990 behalen. Volgens het NVE zullen we op 23 procent gaan uitkomen en dat is toch zorgwekkend. In 2030 zullen we moeten voldoen aan 49% minder uitstoot en daar komen we nog maar net op 31 procent. Wat dat betreft is nog voldoende verbetering te behalen en zal de discussie om kolencentrales te sluiten niet afnemen.
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De afgelopen jaren is er ontzettend veel ontwikkeling op het gebied van duurzame energie en zijn de energieplannen belangrijker als ooit. Om de distributie van duurzame energie tussen lidstaten te verbeteren zal er tussen Spanje en Frankrijk een elek
Jaarlijks komt uit een onderzoek van Natuur&Milieu, Wise, Greenpeace en de Consumentenbond naar de duurzaamheid hoe elke energieleverancier scoort. Ook dit jaar hebben zij weer onderzoek gedaan en toch niet geheel verrassend staan Pure Energie en
Het energieakkoord staat voor duurzame groei is een Nederlandse overkomst uit 2013 tussen overheid en ruim veertig organisaties. Het uiteindelijke doel van dit akkoord is om Nederland te verduurzamen in zowel de elektriciteits als gas-voorzieningen.
Sinds de oprichting van het bedrijf in 2005 wist NLE (Nederlandse Energie Maatschappij) nog nooit zo hoge winst te behalen. Met de recordwinst van 12 miljoen zal NLE met genoegen terugkrijgen op een succesvol jaar.
NLE nog niet bij de grote jongens