Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Zijn slimme energiemeters betrouwbaar of niet?

Laatst geupdate op 27 maart 2017
Zijn slimme energiemeters betrouwbaar of niet?

Veel consumenten maken zich zorgen of hun slimme energiemeter wel betrouwbaar is. Sinds afgelopen maart kwam er veel aandacht in de  media dat slimme energiemeters onnauwkeurig zouden zijn. Hierbij verwezen ze naar een onderzoek van de Universiteit van Twente welke in 2015 is gedaan. Wij zijn erin gedoken en geven graag opheldering of deze twijfel terecht is?

Onderzoek Universiteit Twente naar slimme energiemeters

Om te weten of energiemeters onnauwkeurig zouden zijn, zoomen we graag eerst in op het onderzoek. Het onderzoek welke door de Universiteit van Twente in 2015 is gehouden in laboratoriumopstelling. Hierbij zijn de slimme energiemeters onder extremen omstandigheden getest en kwamen er enkele verschillen uit. Bracheorganisatie Netbeheer Nederland heeft aan de hand hiervan direct een eigen onderzoek in samenwerking met VSL gestart. In dit onderzoek hebben zij onder dezelfde extreme omstandigheden de verschillen gemeten.

Deze extreme omstandigheden waren alleen zo extreem dat deze niet of vrijwel nauwelijks voorkomen in het dagelijks gebruik van consumenten aldus brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Als de uitkomst dus naast het gebruik van huishoudens wordt gelegd dan zijn de energiemeters uitermate betrouwbaar en hoef jij je nergens druk over te maken.

Onderzoek bij mensen thuis

Verder konden energieleveranciers bij hun netbeheerder aangeven wanneer klanten grote twijfel hadden bij hun energiemeter. Hierbij zijn tientallen gevallen onderzocht waarbij overal een logische verklaring werd gevonden. Van gezinsuitbreiding, een nieuwe vijverpomp of defecte sauna. Het probleem welke zich voor heeft gedaan bij de laboratoriumopstelling is vooralsnog niet in de praktijk gevonden.

Twijfel bij jouw slimme meter?

Dat je twijfelt bij jouw slimme energiemeter is logisch en daar om kan je met vijf simpele stappen weten of jouw energiemeter correct werkt. Volg hieronder het vijf stappenplan van Netbeheer Nederland.

  1. Controleren: Heb je te maken met onverklaarbare verhoging of verlaging van je energieverbruik? Nee, dan hoef je jij ook geen zorgen te maken.
  2. Gemiddeld huishouden: Vergelijk jouw verbruik met die van een gemiddeld energieverbruik.
  3. Nieuw of andere apparatuur: Toch een groot verschil met het gemiddelde energieverbruik met een vergelijkbaar huishouden? Controleer dan of je de afgelopen tijd nieuwe apparatuur hebt gekocht.
  4. Energieleverancier raadplegen: Kan je geen verklaring vinden? Vraag je energieleverancier om mee te denken.
  5. Netbeheerder speciale doormeting: Kan er echt geen oorzaak gevonden dan kan je jouw netbeheerder een speciale doormeeting laten uitvoeren. Let wel op deze doormeting kost wel 400 euro! Goed zoeken naar het probleem is dus uitermate verstandig!
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Afgelopen zaterdag besteedde televisieprogramma Kassa aandacht aan de onveiligheid van zo een 13.000 slimme gasmeters. Volgens onderzoek kan door de korte schroefdraad de slimme gasmeter gas lekken. Het zal gaan om de slimme meter van Landis en Gyr G
Luchtvaartbedrijf easyJet gaat in Nederland energie verkopen en zal dit gaan doen onder de naam easyEnergy. Consumenten met een slimme meter kunnen tegen actuele inkoopprijzen energie afnemen. Energiemarkt transparanter en opschudden easyEnergy wil