Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Waarborgsom soms onterecht hoog bij energieleveranciers

Laatst geupdate op 7 maart 2017
Waarborgsom soms onterecht hoog bij energieleveranciers

Energieleveranciers blijken soms onterecht hoge waarborgsommen te rekenen voor consumenten dit blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. De consumentenbond roept energieleveranciers dan ook op om hier zorgvuldiger mee om te gaan. Zeker als het gaat om het informeren en meer informatie geven over de achterliggende motivatie valt er nog veel winst te behalen voor de energieleveranciers

Lage kredietscore betekend hoge borg

Als nieuwe klant word je als eerste door de energieleverancier nagetrokken op eventuele schulden. Daarnaast schakelen ze een kredietinformatiebureau in om een zogenoemde kredietscore te berekenen. Op basis van deze kredietscore bepaald de energieleverancier of je een zogenoemde waarborgsom moet betalen.

Toch kan het zo zijn dat je een lage kredietscore haalt ondanks je geen wanbetaler bent. Dit komt omdat in deze kredietscore vaak ook de woonachting word meegenomen. Betaalde de vorige bewoners hun rekeningen slecht of zit je in een buurt waar veel wanbetalers zitten dan wordt dit allemaal meegenomen in je kredietscore.

Waarborgsom kan oplopen tot wel 800 euro

Op het meldpunt van de Consumentenbond kwamen tientallen klachten (voornamelijk Nuon en Vandebron) binnen van consumenten welke aangaven dat zij de dupe waren van een waarborgsom. Zeker als het gaat om waarborgsommen van 800 euro kan dit een behoorlijk aanslag op de financiële situatie zijn. Opheldering zou in de meeste gevallen dan ook wel zo fijn zijn, maar in vrijwel alle gevallen werden zij van het kastje naar de muur gestuurd. Dit ondanks je als consument het recht hebt op inzage wanneer je vermoed dat de gegevens niet juist zijn.

Onterechte Waarborgsom wat kan je doen?!

Heb je te maken met een onterechte waarborgsom dan zal je hier helaas zelf iets aan moeten doen! Zoek als eerste uit waarom je denkt dat jij een waarborgsom moet betalen. Vervolgens kan je contact opnemen met het kredietinformatiebureau waar je energieleverancier de kredietscore van jou heeft laten berekenen. Vraag hier naar jouw gegevens en hoe zij tot deze kredietscore zijn gekomen. Kloppen deze gegevens niet dan kan je een verzoek indienen voor een herbeoordeling. Dit kan door enkele gegevens op te sturen waaronder je legitimatiebewijs, huidige inkomen en een kopie van een recent bankafschrift.

 

Onze experts schreven ook deze relevante berichten