Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Overstappen energie: Nieuwe energieleverancier kiezen

Sinds de liberalisering van de energiemarkt is overstappen van energie ieder jaar steeds populairder. Op dit moment stappen zelfs 1,7 miljoen huishoudens per jaar over van energieleverancier. En ja de energieprijs is daar nog steeds de belangrijkste reden van.

Jammer genoeg zijn er ook nog steeds heel veel huishoudens die een beer op de weg zien staan. Het zo moeilijk zijn, veel tijd kosten of je zou zonder energie komen te zitten. Maar wist je dat je tijdens het overstappen nooit zonder energie kan komen te zitten en overstappen binnen 5 minuten geregeld kan zijn!

Wacht dus niet langer en stap vandaag nog over naar een goedkopere energieleverancier.

Waarom overstappen energie?

Jaarlijks stappen steeds meer mensen over van energieleverancier. Vanaf 2011 groeit het aantal overstappers vrijwel ieder jaar waarvan de afgelopen 2 a 3 jaar erg snel. Inmiddels stapte afgelopen jaar 1,7 miljoen mensen over van energieleverancier en dat is niet zomaar!

Jaarlijkse overstappers sinds 2010, Bron: Energiemonitor ACM

Natuurlijks speelt de prijs een belangrijke rol, maar er zij nog meer redenen waarom consumenten overstappen van energieleverancier. Hieronder hebben we de belangrijkste reden samengevat waarom je zou moeten overstappen van energieleverancier.

Wat bespaart overstappen energie?

Ruim 70% van de overstappers doet die vanwege de prijs. Niet zo gek, want de meeste overstappers doen dit vanwege de uitstekende energie actie die je erbij krijgt. Dit kan een welkomstkorting of cadeau zijn, maar ook de scherpe leveringskosten zijn erg aantrekkelijk

Om een beeld te krijgen wat je je jaarlijks kan besparen, gebruiken we een voorbeeld. Beide situaties hebben een verbruik van 2.500 kWH stroom en 1.500 m3 gas. De eerste situatie zit al jaren bij dezelfde energieleverancier terwijl de andere jaarlijks overstapt.

Situatie 1: Al jaren klant bij dezelfde energieleverancier

Korting: 25% op stroom
Prijs per kWh stroom: €0,207 (incl. korting)
Prijs per m3 gas: €0,783

Totaalprijs stroom = €517
Totaalprijs gas = €1175
Totaalprijs incl korting = €1692

Situatie 1: Stapt ieder jaar over van energieleverancier

Korting: €250 welkomstkorting
Prijs per kWh stroom: €0,225
Prijs per m3 gas: €0,77

Totaalprijs stroom = €562
Totaalprijs gas = €1155
Totaalprijs incl korting = €1462

Met deze overstap bespaar je €230!

Aan de hand van de situatie hierboven kunnen we een aantal dingen concluderen.

Hoe werkt overstappen energie?

Overstappen van energieleverancier is echt niet moeilijk en kost in de meeste gevallen slechts enkele minuten. Hieronder hebben wij een stappenplan gemaakt, hoe je moet overstappen van energieleverancier.

Total Time: 2 minutes

Vul je gegevens in

Om je energieprijzen te berekenen, hebben wij je postcode + huisnummer ene verbruik nodig. Aan de hand hieraan kunnen wij een zo goed mogelijke schatting maken van de nieuwe energieprijzen.

Beste deal selecteren

Wij geven een overzicht van energiepakketten aan de hand van jou gegevens. Kies een energiepakket welke jou het meeste aanspreekt en je natuurlijk aan zo laag mogelijke kosten vast zit.

Energieleverancier regelt de rest

Na het invullen van je contractgegevens regelt de energieleverancier de gehele overstap. Na de 14 dagen bedenktijd, zegt je nieuwe energieleverancier je oude energiecontract op. Je krijgt vanzelf bericht als de gehele overstap is geregeld.

Wanneer overstappen van energieleverancier?

Eigenlijk kan je altijd wanneer je zelf wilt overstappen van energieleverancier. Hier moeten we alleen een kanttekening bij maken. Wanneer je bent overgestapt naar een nieuwe energieleverancier voor de einddatum van je energiecontract dan kan je te maken krijgen met een opzegboete. Dit is natuurlijk wat je wilt voorkomen en daarom kan je het beste overstappen in deze situaties

Dit is het beste moment om over te stappen

Het allerbeste moment om over te stappen van energielevernacier zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de opzegboete is 3 maanden voor het verlopen van je energiecontract.

In deze periode heb je voldoende tijd om je oude energiecontract op laten zeggen en je nieuwe energiecontract in te laten gaan. De nieuwe energieleverancier moet namelijk de overgang regelen en jij als consument hebt nog twee weken bedenktijd.

Wanneer je de einddatum van je nieuwe energieleverancier hebt doorgegeven dan zal de nieuwe energieleverancier alles voor je regelen.

Nieuwe energieleverancier goedkoper is als opzegboete

Sommige mensen sluiten een ongelofelijk duur energiecontract af. Het nadeel is dat je vast zit aan torenhoge kosten welke je iedere maand moet betalen. Gelukkig kan je als consument ten alle tijden overstappen wanneer je wilt. Zelfs als je een opzegboete moet betalen dan kan het voordelig zijn om alsnog over te stappen.

Stel je welkomstkorting is €250 en je hebt nog een energiecontract voor gas en licht van een jaar. De opzegboete is dan €50 per product en in dit geval dus €100. Je maakt dan €150 winst zonder de eventuele winst welke je nog kan krijgen uit de lagere energiekosten.

Hoelang duurt overstappen van energie?

Het overstappen zelf kan al in enkele minuten via onze vergelijker gedaan zijn. Nadat je het verbruik en je woongegevens hebt ingevoerd krijg je een overzicht met de goedkoopste energieleveranciers.

Nadat je bent aangemeld bij je nieuwe energieleveranciers dan kan je er vanuit gaan dat je binnen 6 tot 8 weken bent overgestapt. In deze periode zit ook de 14 dagen bedenktijd die je als consument hebt.

Een e-mail of brief is daarbij voldoende. Na deze periode gaat je energiecontract in en komt er nog een opzegtermijn van 30 dagen van je oude energiecontract

Kost overstappen van energieleverancier geld?

Nee het overstappen van energieleverancier kost geen geld. De vergelijking welke je doet hoef je niet voor te betalen en voor het overstappen zelf hoef je ook geen kosten te betalen.

Aan ons betaal je dus geen kosten voor het overstappen, maar het is mogelijk dat je wel met kosten te maken krijgt vanuit je huidige energieleveranciers

Eindafrekening van oude energieleverancier

Wanneer je overstapt van energieleverancier dan krijg je van je oude energieleveranciers de eindafrekening. Dit is een rekening waarop alle kosten van de afgelopen periode worden verrekend met het termijnbedrag. Mocht het termijnbedrag te laag zijn geweest of mocht je bijvoorbeeld in de winter overstappen dan kan het zo zijn dat je soms een restbedrag moet betalen op de eindafrekening.

Heb je hier teveel betaald dan krijg je natuurlijk het geld terug waar je recht op hebt.

Opzegvergoeding bij te vroeg overstappen

De opzegvergoeding is wanneer je het nieuwe energiecontract bij je nieuwe energieleverancier laat ingaan voor de einddatum van je huidige energiecontract. Dit kan maximaal €250 voor een gas en elektriciteit contract zijn. Afhankelijk van de periode is dit bedrag lager. Zo betaal je bij een looptijd van een jaar slechts €100.

Je kan bij de meeste energieleveranciers drie maanden voor het verlopen van het contract al overstappen van energieleverancier. Geef hierbij wel altijd de juiste overstapdatum door.

Overigens betekend dit niet dat je nooit moet overstappen als je te maken krijgt met een overstapboete. Tenslotte krijg je bij sommige energiecontracten hoge welkomstkortingen van bijvoorbeeld €250. Heb je dan nog een jaar contract dan bespaar je dus alsnog €150 euro! Bereken dus altijd goed wat het jou kan besparen.

Overstappen energie met welkomstkorting: Wanneer krijg je de welkomstkorting?

De welkomstkorting is bij veel consumenten één van de belangrijkste redenen om over te stappen. Vaak zorgt dit namelijk voor de grootste besparing, maar let op dat je deze niet direct op je bankrekening gestort krijgt. De welkomstkorting wordt altijd pas op je eindafrekening verrekend met al je andere kosten. Mocht je dan teveel hebben betaald dan krijg je het restbedrag netjes na de eindafrekening op je rekening teruggestort.

Let wel op dat je de welkomstkorting alleen krijgt als je de gehele looptijd van je energiecontract afmaakt. Stap jij eerder over van energieleverancier dan kan het zo zijn dat de welkomstkorting hiermee ook komt te vervallen op de eindafrekening.

Moet je het contract zelf opzeggen?

Nee je hoeft niet je eigen energiecontract op te zeggen. De nieuwe energieleverancier zorgt voor het nieuwe energiecontract en ook dat je oude energiecontract opgezegd zal worden. Hierbij moet je daarom altijd goed doorgeven wanneer je huidige energiecontract verloopt. De nieuwe energieleverancier kan dan vanaf die datum het nieuwe energiecontract laten ingaan.

Laatst geupdate op 11 december 2020