Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Tips bij overstappen van energieleverancier

Van energieleverancier overstappen is allang geen uitzondering meer. Sinds de liberalising van de energiemarkt in 2004 mogen consumenten hun eigen energieleverancier kiezen. Maar waar moet je nou op letten? Natuurlijk kan je onze energievergelijker gebruiken waardoor je altijd de meest actieve energieprijzen kan vergelijken. In onze energievergelijker nemen wij ook nog eens de huidige actie’s mee van onze energieleveranciers. Hierdoor profiteer je als consument meteen van de beste energie aanbiedingen.

In drie stappen van energieleverancier overstappen

Om het zo gemakkelijk mogelijk te houden om van energieleverancier over te stappen hanteren wij drie stappen.

  1. Energieprijzen vergelijken op persoonlijke gegevens:

    Zodra je start met het vergelijken van de energiepakketten vul dan direct je eigen postcode, huisnummer en verbruik in. Hierdoor heb je een zo realistisch mogelijke vergelijking op je huidige situatie.

  2. Kies het juiste energiepakket

    Zodra je alle gegevens hebt ingevoerd krijg je een lijst met energiepakketten van de verschillende energieleveranciers terug. Bovein staan de goedkoopste pakketten en onderaan dan ook direct de duurste pakketten. Toch kan het zo zijn dat je opzoek bent naar iets specifieks waardoor je niet de aller goedkoopste wilt. Kies met onze filters wat jij belangrijk vind bij je energiepakket en de energieresultaten zullen gefilterd worden aan de hand van jouw keuzes. Hierdoor kan je zelf een zo goed mogelijke keuze maken

  3. Aanmelden bij nieuwe energieleverancier

    Nadat je een keuze hebt kunnen maken uit het juiste energiepakket dan wordt je bij ons doorgestuurd naar de gekozen energieleverancier. Alle energieleveranciers regelen jouw overstap waardoor jij je alleen maar hoeft aan te melden bij ze. De energieleverancier doet de rest van het werk. Na je aanmelding krijg je van de energieleverancier een bevestiging en krijg je natuurlijk de 14 dagen bedenktijd waar je als consument recht op hebt.

Overstappen van energieleverancier loont!

Veel huishoudens staan nog steeds niet stil bij wat overstappen van energieleverancier precies kan besparen. Jaarlijks stappen op dit moment 1,7 miljoen huishoudens over van energieleverancier. Dit is in vergelijking met 2010 ruim het dubbele! Tijd om te kijken waarom er zoveel huishoudens overstappen.

Aantal overstapper volgens Energiemonitor ACM

In 2020 zijn de energieprijzen flink gedaald. Dit heeft onder meer te maken met de flinke prijsverlaging van gas. Door het grote olieoverschot is het gas goedkoper geworden en kan je dus een hoop besparen als je een nieuwe energiecontract afsluit. Naast de scherpe energietarieven van 2020 stappen vooral veel mensen over vanwege de acties waar je van kan profiteren. Hieronder een voorbeeld uit het onderzoek wat een huishouden kan besparen

Wanneer je nooit overstapt van energieleverancier en een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt dan kan je €1.959 per jaar moeten betalen. Wanneer je overstapt van energieleverancier naar een éénjarig energiecontract met het zelfde verbruik betaal je €1.299. Dit is dus ruim €650 verschil!

Overstappers betalen per jaar ruim 33% minder aan hun energierekening

Tips van energieleverancier overstappen

Van energieleverancier overstappen is heel erg gemakkelijk en geloof ons, iedereen kan het. Daarom delen we een paar tips met je zodat alles tot in de puntjes goed verloopt.

Controleer wanneer je contract vrij bent

Vaak wordt vergeten om de einddatum van het huidige contract te bekijken. Hierdoor kan je tegen energieleverancier vervelende opzegvergoedingen eisen. Sommige nieuwe energieleveranciers nemen deze opzegvergoeding van je oude energieleverancier over, maar dat is lang niet altijd het geval. Controleer dus goed of je contract vrij bent. Als je looptijd minder dan twee maanden is dan kan je al overstappen. De nieuwe energieleverancier wacht dan tot je contract vrij bent met de overstap.

Vergelijk op eigen verbruik

Als je gaat vergelijken zorg dan dat je het verbruik van jezelf weet anders sta je appels met peren te vergelijken. Sommige energieleveranciers zijn namelijk een stuk voordeliger bij een hoog verbruik, maar kan bij een paar honderd kWh minder een stuk duurder zijn in vergelijking met concurrenten. Dit heeft vaak te maken met de leveringskosten.

Kortingen

Energieleveranciers geven vaak voor een nieuwe klant een mooi korting. Dit kunnen verschillende kortingen zijn van een welkomstcadeau tot speciale actietarieven. Het belangrijkste is om in de gaten te houden dat je alleen korting krijgt op je leveringskosten en niet op de netbeheerkosten en overheidsheffing.

Hoe kies je een energieleverancier bij het overstappen?

De beste energieleverancier kiezen is niet altijd even makkelijk. Er is namelijk ontzettend vele keuze en dan heb je ook nog eens te maken met veel verschillende kosten, situaties en onduidelijke begrippen. Daarom hebben wij hieronder de belangrijkste zaken voor je samengevat.

Enkel- of dubbeltarief

Veel consumenten staan hier niet eens bij stil, maar als je overstapt van energieleverancier dan heb je de keuze uit een enkel of dubbel tarief. Simpel uitgelegd betekend dit dat je met een enkeltarief de gehele dag het zelfde tarief betaald voor je verbruik. Bij een dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief als in de avond en weekend.

Verbruik jij dus meer stroom en gas in de avond/nacht en het weekend dan kan het voordeliger zijn om een dubbeltarief te nemen.

Eénjarig energiecontract of langer?

Eigenlijk is deze vraag vrij simpel te beantwoorden. Verwacht jij dat de aankomende jaren de energieprijs flink gaat stijgen dan kan een langer energiecontract goedkoper zijn.

In alle andere situatie is een éénjarig energiecontract een stuk goedkoper. Belangrijk is dat je dan wel jaarlijks overstapt om te profiteren van scherpe energietarieven en welkomstkortingen. Doe je dit niet dan zal je energiecontract omgezet worden naar een variabel energiepakket en deze kosten zijn een stuk hoger.

Kies je voor duurzaamheid?

Duurzaamheid is steeds belangrijker. De vraag is alleen hoeveel geld heb je ervoor over om echt te investeren in duurzame energie. Over het algemeen is 100% groene energie namelijk wel een stukje duurder. Veel energieleveranciers verkopen daarnaast groene energie, maar let goed op dat dit vaak toch tegenvalt. Wil je echt investeren in 100% duurzame energie dan raden wij je aan om te kijken op de website van WISE

Zelf opwekken van energie

Ben jij al bezig met het opwekken van je eigen energie dan is dat natuurlijk hartstikke goed! Maar het is wel belangrijk dat je dan rekening houdt met het salderen. Sommige energieleveranciers berekenen namelijk pas wat je moet betalen als zij de opgeleverde stroom aftrekken van het verbruik. Dit principe noem je salderen.

Maar sommige energieleveranciers betalen voor je inkomende stroom en laten je betalen voor je verbruikte stroom. Het nadeel hiervan is dat je hier een stuk duurder uit bent doordat je wel energiebelasting betaalt over je verbruikt stroom, maar dit niet terug krijgt over je opgewekte stroom.

Let dus goed op dat je voor een energieleverancier kiest die saldeert!

Vragen over overstappen energieleverancier

Hieronder de belangrijkste vragen over overstappen van energieleverancier.

Wanneer mag je overstappen van energieleverancier?

Eigenlijk mag je ieder moment overstappen van energieleverancier. Alleen wanneer je een energiecontract met bepaalde tijd hebt kan je hier een boete voor krijgen. Heb je een energiecontract met bepaalde tijd dan kan je het beste 6 tot 8 weken voor het einde van je energiecontract overstappen van energieleverancier. De nieuwe energieleverancier laat je energiecontract vlak na de einddatum ingaan.

Heb je een variabel energiecontract of energiecontract voor onbepaalde tijd dan kan je ten alle tijden overstappen.

Wanneer krijg je een boete bij het overstappen?

Heb je een energiecontract met een vaste contractuur dan kan je te maken krijgen met een boete. Deze opzegboete is afhankelijk van de looptijd van je energiecontract. Maximaal kan dit €250 voor je energiecontract zijn. Is de looptijd minder dan zal de boete ook veel minder zijn.

Wil je geen boete bij het overstappen, stap dan pas over als je energiecontract nog maar 6 tot 8 weken geldig is. Je nieuwe energieleverancier zorgt dat er dan een vlekkeloze overstap zal zijn.

Is jaarlijks overstappen het goedkoopst?

Over het algemeen kan je stellen dat jaarlijks overstappen het goedkoopst is. Dit komt door de welkomstkorting die energieleverancier geven. Je profiteert hierdoor ieder jaar voor een flinke korting op je energienota. Vaak zijn deze rond de 200 a 250 euro!

Moet je gas en stroom bij dezelfde energieleverancier nemen?

Nee, je kunt beide bij een andere energieleverancier afnemen. Belangrijk hierbij te vermelden is dat dit vaak wel een stukje duurder is, omdat veel kortingen alleen geldig zijn bij de afnamen van gas en stroom.

Kan je zonder stroom komen te zitten bij het overstappen?

Nee, het is onmogelijk dat je zonder energie komt te zitten als je gaat overstappen. Wanneer je nieuwe energieleverancier de volledige overstap heeft afgerond dan zal de oude energieleverancier pas stoppen met de levering.

Laatst geupdate op 11 november 2020