Natuurlijk kan Smart Home niet ontbreken bij een huis van deze tijd. Vele noemen het het huis huis van de toekomst, mar wij spreken liever over het huis van nu. Een slim huis is eigenlijk een huis vol apparaten die met elkaar kunnen communiceren om zo te profiteren van meer comfort, veiligheid en energiebezuiniging.
Het zijn simpele dingen als je verlichting gemakkelijk kunnen besturen tot complexere situaties waarbij hele beveiligingen van je huis geprogrammeerd kunnen worden. Vaak is het allemaal ontzettend gebruiksvriendelijke gemaakt zodat ieder huishouden zelf alles kan instellen en steeds meer comfort zal ervaren.
Niet gek dat wij aan dacht besteden aan Smart home, want wanneer het gaat om energie dan informeren wij onze bezoekers hier graag over. Daarom kan je hier alles lezen over Smart home en wat je er allemaal mee kan doen.
Smart home is eigenlijk niets meer een huis waarin apparaten zitten die met elkaar kunnen communiceren. Het belangrijkst is dat het bijdraagt aan een leven met meer comfort, gemakt en veiligheid. Vaak is de communicatie tussen de apparaten doormiddel van WiFi of Bluetooth waardoor elk apparaat afzonderlijk van elkaar aangeroepen kan worden.
Smart home is eigenlijk heel breed en dient vele functies. Het kan zijn dat je een zelflerende thermostaat hebt hangen die bijvoorbeeld je leefpatroon leert kunnen waardoor de thermostaat alleen aanslaat als je thuis bent. Maar het kunnen ook simpele functies zijn zoals een oven die je op afstand alvast kan voorverwarmen voordat je thuis bent. Vaak kan je dit allemaal bedienen doormiddel van je smartphone of tablet.
Een heel woning smart maken is natuurlijk een hele opgaven. Waar begin je en wat is er allemaal mogelijk? Het mooie is dat je niet direct alles hoeft te doen, maar het stukje voor stukje kan opbouwen. Hieronder laten we een aan smart home mogelijkheden zien die ieder huishouden zou moeten overwegen.
We zijn gewend om onze verwarming met een centrale thermostaat te regelen, maar dit kan je dus ook met een slimme thermostaat. Het grote voordeel is dat deze leert kennen wanneer je thuis bent en deze aan moet. Ook kan je zelf makkelijk de verwarming over bedienen.
Bedien je jouw lampen nog allemaal met aparte schakelaars? Kies dan voor slimme verlichting. Vaak kan je makkelijk een slimme stekker tussen de lamp en het stopcontact plaatsen en kan je deze direct op afstand regelen. Ook zijn er modules waarmee je lampen kan regelen. De functionaliteiten zijn eigenlijk eindeloos.
Een smart home is absoluut niet compleet zonder goede beveiliging. Nee hier bedoelen we niet alleen een alarm mee, maar ook camera’s en een slimme deurbel. Zo kan je bijvoorbeeld zien wie ervoor de deur staat al die aanbelt.
Ook zijn er slimme brandmelders waardoor je een melding op je mobiel krijgt als er brand is en bijvoorbeeld alle lampen kan inschakelen.
Eigenlijk valt alles on domotica, maar hier bedoel ik alle andere domotica die toegepast kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat die je aan kan zetten terwijl je nog in bed ligt of koelkast die automatisch een bestelling doet als er producten op zijn.
Maar ook simpelere functies zoals de gordijnen sluiten wanneer de zon ondergaat of het zonnescherm binnenhalen als het gaat regenen
Je eigen Smart home ontwikkelen is het beste als je een systeem kiest waardoor alle apparaten makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Daarom adviseren wij om een all-in-one systeem te kiezen waardoor je met één app toegang krijgt tot al je apparaten.
Om een systeem te kiezen is het verstandig om eerste en lijst te maken met wat je allemaal wilt. Aan de hand van je eisen kan je vervolgens kijken welke systemen hier het beste bij aansluiten.
Om vervolgens een keuze te maken, is het misschien verstandig dat je weet hoe een smart home systeem precies werkt. Daarom hieronder eerst een uitleg over hoe het in het algemeen werkt.
Bij een Smart home systeem is het noodzakelijk dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dit is mogelijk van een hub wat eigenlijk het hart van het systeem is. Aan de hub zitten alle apparaten gekoppeld en deze kan je dan weer programmeren met een zogeheten IFTT “If This, Then That” software. Vaak is dit weer allemaal te bedienen doormiddel van een gebruiksvriendelijke app
Let op dat veel hubs alleen met bepaalde apparaten werken. Kijk dus goed wat waar werkt zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Natuurlijk biedt een slim huis ongelofelijk veel voordelen. Niet alleen gemak, maar nog vele meer dan dat. Hieronder een aantal voordelen die een smart home biedt.