Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Huis ventileren: Super schone lucht in je woning

Je huis ventileren is veel belangrijker als veel huishoudens denken. Even een raampje 30 minuten openzetten is niet genoeg! De frisse lucht die binnen is gekomen, zal namelijk weer verdwijnen en daarmee de luchtkwaliteit afnemen.

Een slechte ventilatie kan zelfs voor klachten zorgen. Zeker in ruimtes waar je langere tijd verblijft of waar het vochtig is, kan het tot vervelende situaties leiden. Hoofdpijn en vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten, maar er ook schimmels en huisstofmijt zullen makkelijk hun weg vinden.

Om je huis optimaal te ventileren hebben wij alle nodige informatie voor je samengesteld. Een goede ventilatie helpt namelijk aan een betere leefomgeving en speelt ook een belangrijke rol in je energieverbruik.

Waarom je huis ventileren?

Onze woningen steeds beter geïsoleerd wat betekend dat het veel warmte binnen kan houden. Het nadeel is het isoleren is dat er dus geen kiertjes meer zijn waar frisse lucht doorheen kan komen. Maar waarom is het nou zo belangrijk om je huis goed te ventileren?

Vocht

Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter vocht per dag. Dit komt allemaal voort uit bijvoorbeeld douche, koken en het uitademen. Vocht is niet erg, maar teveel vocht in de lucht kan een hoop problemen veroorzaken.

Schimmelvorming

Je hebt vast wel eens zwarte plekjes op je plafond of muur gezin. Vaak komt dit voort uit een te vochtige ruimte met slechte ventilatie. De zwarte schimmel is ongelofelijk slecht voor je gezondheid en reden genoeg om te gaan ventileren

Schadelijke stoffen

Buiten weten we allemaal dat er voldoende schadelijke stoffen zijn, maar binnen ook. Zo produceert verf, meubilair, schoonmaakmiddelen of wanneer je dingen bakt allemaal schadelijke stoffen. Op kleine schaal natuurlijk, maar ventileer je niet dan kan dit snel oplopen.

Huisstofmijten

Zeker als je allergisch voor huisstofmijt bent dan moet je gaan ventileren. De kleine beestje houden van warme vochtige plekken en je huis ventileren zorgt ervoor dat ze het een stuk minder aangenaam vinden.

Zo ventileer je jouw huis optimaal

De optimale lucht in je huis klinkt makkelijk, maar dat is het helemaal niet. Je moet namelijk naast verse lucht ook ervoor zorgen dat de oude lucht afgezogen wordt. Kortom komt er meer bij kijken dan alleen een raampje open zetten.

In een normale woning zijn er eigenlijk twee manier om je woning optimaal te ventileren. De eerste manier is om gebruik te maken van het ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat vervuilde lucht afgezogen kan worden. Je kan het herkennen aan de witte rooster in je huis. Je zal ze waarschijnlijk zien in je toilet, badkamer en washok. Zorg ervoor dat je het ventilatiesysteem altijd aan hebt staan.

De laatste manier is natuurlijk schone lucht naar binnen te brengen. Dit kan je het beste doen door een raampje open te zetten of wat rooster te openen. Zeker in de ruimtes waar je veel bent, is het belangrijk om goed te laten luchten. Denk hierbij aan de slaapkamer, woonkamer of studeerkamer. Door een luchtstroom te creëren zorg je dat de oude lucht sneller de ruimte verlaat en schone lucht zich makkelijk verspreidt.

Waar moet je extra goed ventileren?

Er zijn bepaalde ruimtes en situaties waarbij je extra moet ventileren. Dit zijn veelal situaties waarbij meer vocht of schadelijke stoffen vrijkomen. Maar ook ruimtes je veel bent kan extra aandacht gebruiken. Daarom hebben wij hieronder de ruimtes en situaties voor je opgesomt waar je extra aandacht voor moet hebben.

Ventileren is geen energieverspilling

Veel huishoudens denken dat je huis ventileren samengaat met veel te hoge kosten energiekosten. Tenslotte klinkt het ook wat tegenstrijdig om je huis meer te ventileren terwijl de huizen steeds beter geïsoleerd worden om warmte binnen te houden en koude lucht buiten.

Om te starten kost nieuwe lucht verwarmen inderdaad energie, maar veel minder als veel huishoudens denken. Zo kan je ook een hoop energie besparen door bezig te zijn met je ventilatie.

Droge lucht opwarmen is een stuk gemakkelijk als lucht met veel vocht. Wanneer je jouw woning dus goed ventileert dan is de lucht relatief droog waardoor je minder hoofd te stoken om deze op te warmen.

Kies je voor een warmtewinningsysteem dan zal de verse lucht verwarmd worden met de oude lucht. Hierdoor krijg je dus wel schone lucht in de woning, maar is deze al redelijk op temperatuur waardoor je minder hoeft te stoken

Als laatste is het verstandig om bewust om te gaan met je huis ventileren. Zorg dat je één keer per jaar de roosters schoonmaakt zodat het afzuigsysteem minder hard hoeft te werken om je huis te ventileren. Doordat het systeem minder hard hoeft te werken, zal je ook minder energie verbruiken.

Laatst geupdate op 23 december 2020