Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Huis verwarmen

Het huis verwarmen is tegenwoordig op ontzettend veel verschillende manieren te doen. Oorspronkelijk doen veel huishoudens dit doormiddel van gas, maar er zijn tegenwoordig ook meerdere oplossingen om dit te doen zonder gas.

Als je kijkt naar de energierekening van een huishouden dan bestaat het grootste deel hiervan uit kosten om je huis en water te verwarmen. Niet gek dat veel huishoudens bewust omgaan met hun stookkosten, maar ook hoe zij hun huis verwarmen.

Genoeg om te bespreken als het aankomt op het verwarmen van je huis. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over het verwarmen, hoe je kan besparen en hoe je dit allemaal steeds duurzamer kan doen.

Hoe je huis verwarmen?

Je huis verwarmen kan natuurlijk op verschillende manieren. De meeste bekende is natuurlijk de warmte die ontstaat vanuit je cv-ketel. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden. Hieronder gaan wij in op verschillende soorten manier om je huis te vewarmen.

CV-Ketel

Dit is de meest bekende manier van je huis verwarmen. De CV-Ketel verwarmt het water en brengt dit vervolgens naar de radiatoren of vloerverwarming. Dit verwarmt vervolgens de lucht wat een erg effectieve manier van verwarmen is.

Infrarood panelen

Infrarood warmte is uitermate geschikt om direct warmte te creëren. Vaak wordt deze manier gebruikt om bepaalde plekken te verwarmen en niet een hele ruimte. Dit heeft vooral te maken dat een infrarood paneel geen lucht verwarmt, maar de massa. Het gevoel van deze warmte is het best te vergelijken met de warmte die de zon geeft.

Pelletkachel

Eigenlijk is de pelletkachel een alternatief voor de ouderwetse houtkachel. Door fysieke verbranding van de pellet ontstaat er warmte in een specifieke ruimte waar de kachel staat. De uitstoot zal doormiddel van een pijp afgevoerd worden naar buiten.

Je zou denken wat maakt het uit ten opzichten van aardgas? Een pelletkachel heeft namelijk ook gewoon uitstoot. Deze uitstoot is alleen aanzienlijk minder en stoot bijvoorbeeld veel minder fijnstof uit.

huis verwarmen met openhaard
Prachtige woning waarbij de kachel centraal staat

Warmtepomp

Een warmtepomp is een ongelofelijk effectieve manier van verwarmen en tegelijk erg duurzaam. Door warmte uit de lucht of grond te halen, kan dit gebruikt worden om je huis te verwarmen. De precieze werking hangt af van de warmtepomp die je kiest.

Elektrische kachel

Als laatste de elektrische kachel. Het is kachel die werkt op stroom en dat is ook direct een groot nadeel. Het verbruik ligt namelijk ontzettend hoog en is eigenlijk alleen maar geschikt om hele kleine ruimtes te verwarmen. Wij adviseren dan ook altijd om eerst naar andere mogelijkheden te kijken.

Optimaal je huis verwarmen

Het belangrijkste bij je huis verwarmen is om alles eraan te doen om optimaal gebruik te maken van de opgewekte warmte. Het zou namelijk zonde zijn om een groot deel van je warmte verloren te laten gaan. Hieronder geven we een aantal tips om je huis optimaal te verwarmen.

Verwarmingen ontluchten

Zeker wanneer je een verwarming vervangt of de cv ketel bijvult is het belangrijk om je verwarmingen te ontluchten. Het lucht in de verwarming zorgt namelijk voor een isolerende werking waardoor de warmte niet goed doorgegeven wordt.

Je woning isoleren

Veel huishoudens kunnen nog een hoop winnen door de woning beter te isoleren. Zeker woningen die 30 jaar oud zijn, hebben nog veel isolatie problemen. Zo gaat bijvoorbeeld 25% van de warmte verloren door het dak. Maar ook je spouwmuur of vloer isoleren kan een hoop warmte winnen.

Gebruik gordijnen optimaal

Overdag schijnt de zon en deze geeft gratis warmte! Maar wanneer het s’avonds afkoelt dan kan er veel warmte verloren gaan door de ramen. Tevens trekt er veel kou vanuit de ramen wat je kan isoleren door goede gordijnen te nemen.

Let op de tocht

Niets zo vervelend om een soort koude wind door je huis te voelen. De gevoelstemperatuur gaat hierdoor gauw achteruit waardoor je meer gaat stoken. Kijk of je ergens grote kieren hebt zitten wat voor toch zorgt. Let op niet alles moet pot en pot dicht, want je huis ventileren is ook ontzettend belangrijk

Dit kost het om je huis te verwarmen

Het is lastig om precies te zeggen hoeveel ieder huishoudens kwijt is aan het verwarmen van hun woning. Maar de meeste huishoudens zijn ongeveer tweederde van hun energiekosten kwijt aan gas. Hier zit naast het verwarmen van je huis ook het verwarmen van je warm water als je bijvoorbeeld gaat douche.

Dit is ook precies de reden dat het zo lastig om precies te vertellen hoeveel je alleen kwijt bent aan het verwarmen van je woning. Natuurlijk is het daarnaast ook nog eens mogelijk om je huis op een andere manier te verwarmen dan gebruik te maken van aardgas.

Gemiddeld genomen gaat ongeveer 80% van het gasverbruik op aan het verwarmen van het huis. Aan de hand hiervan hebben wij een gemiddelde stookkosten per type huis berekend met een huidige gaskosten van €0,81 m3 gas.

Type woningGemiddeld gasverbruikStookkosten
Appartement720 m3€580
Rijtjeswoning1120 m3€907
Hoekwoning1220 m3€988
Vrijstaande woning2000 m3€1620

Let op dat het hierbij gaat om gemiddelde kosten. In de zomer stook je minder dan in de winter. Ook heeft het ene huishouden de verwarming op 20 graden en de ander op 22 graden. Dit heeft allemaal invloed op de stookkosten.

De verwarming één graad hoger kost je gemiddeld €50 per jaar extra

Naast het verbruik heeft natuurlijk ook de hoogte van de gasprijs invloed op je stookkosten. Daarom adviseren wij altijd om goed te letten energie aanbiedingen om zoveel mogelijk te besparen op je energiekosten

De belangrijkste ruimtes om te verwarmen

Je zal lang niet al je ruimtes in je huis verwarmen. Maar een aantal ruimtes zijn wel degelijk belangrijk om extra te verwarmen. Natuurlijk doe je de verwarming aan als je koud hebt, maar soms heeft het ook een praktische reden. Daarom hieronder een aantal ruimtes waar de verwarming een belangrijke rol kan spelen.

Nu zullen veel denken en de slaapkamer dan? Laat hier de verwarming lekker uit en doe een extra deken op je bed. Bij een lage temperatuur slaap je veel beter dan in een warme kamer.

Laatst geupdate op 23 december 2020