Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Huis verwarmen zonder gas

Je huis verwarmen zonder gas en hierdoor een hoop energie besparen is natuurlijk wat we allemaal willen. Een huis zonder fossiele brandstof lijkt nog ver in de toekomst, maar wellicht komt dit een stuk sneller als wij allemaal denken

Ruim 90% van de woning gebruikt op dit moment aardgas om hun woning te verwarmen. Dit terwijl er een klimaat akkoord is om in 2050 energieneutraal te zijn. Je huis verwarmen met gas is dan echt verleden tijden. Tevens speel aardgas nog steeds een belangrijke rol in bijvoorbeeld ook het koken of het warme water wat je nodig hebt om te douche.

Kortom er is nog een hoop te doen als het aankomt op wonen in een huis zonder gebruik te maken van aardgas. Kortom wij laten je alles zien hoe jij zonder je HR-ketel kan, wat hier allemaal bij komt kijken en wat de alternatieven zijn.

Verwarmen zonder gas mogelijkheden

Als je wilt verwarmen zonder gas dan betekend niet automatisch dat je elektrische kachels hoeft te nemen of een elektrisch ketel. Nee er zijn meerdere duurzame oplossingen om je huis te verwarmen zonder gas. Hieronder laten we je zien hoe jij je huis kan verwarmen zonder gas.

Warmtepomp

Met een warmtepomp heb je geen gas meer nodig. Eigenlijk maakt de pomp gebruik van alle bruikbare warmtebronnen in de omgeving. Door de warmte uit bijvoorbeeld de lucht of grond te halen zal er binnenin de pomp een kouvloeistof verwarmt die uiteindelijk in het condensatieproces een warmte afgeeft. Deze warmte kan je gebruiken om je huis te verwarmen.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat warmtepompen alleen goed werken wanneer huizen goed geïsoleerd zijn. De warmte die het produceert ligt namelijk lager als bij reguliere verwarming waardoor de warmte die het opwekt optimaal benut moet worden.

Pelletkachel

Een pelletkachel spreekt redelijk voor zich. Toch werkt de kachel wel anders als je waarschijnlijk denkt. Je hoeft namelijk geen hele pellets erin te doen, maar de zogeheten pellets zijn eigenlijk gewoon houtkorrels. Deze pellets ontbranden heel makkelijk in de kachel wel uiteindelijk voor de warmte zorgen

Zo haalt een pelletkachel een rendement van ruimt 90%. Dit beteken dat 90% van alle warmte ook daadwerkelijk gebruikt wordt om de ruimte te verwarmen.

Warmtenet

Steeds meer plekken in Nederland worden voorzien van een warmtenet. Dit is een netwerk van leidingen met warmwater die afkomsting zijn van een centraal punt. De huishoudens warme dus niet hun eigen warmte op, maar dit doet een centrale voor hen.

Het grote voordeel hiervan is dat een groot blok van huishoudens worden voorzien van warm water uit één bron. Vroeger waren dit hele grote blokken, maar tegenwoordig zijn er steeds meer kleinere blokken die hun eigen warmtenet hebben.

Mooi projecten zijn bijvoorbeeld huishoudens die draaien op restwarmte uit de industrie of landbouw.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is steeds populairder, maar zal niet de gehele verwarming in ons huis vervangen. Dit komt omdat het verwarmen op een hele andere manier werkt. Bij de verwarmingstechnieken die wij gewend zijn, wordt de lucht verwarmt. Maar bij infrarood verwarming heb je te maken met stralingswarmte. Het verwarmt je dus rechtstreeks wat betekend dat de omgeving niet warmer is.

Kort uitgelegd betekend dit dat als jij voor het paneel staat je verwarmt wordt. Maar verplaats jij je elders in de ruimte dan zal deze warmte niet meer volbaar zijn.

Belangrijk bij huis verwarmen zonder gas

Natuurlijk is het niet even je CV-ketel eruit halen en klaar is kees. Een huis verwarmen zonder gas betekend veel meer dan dat. Veel installaties werken bijvoorbeeld alleen optimaal als de omstandigheden hiernaar zijn. Daarom hieronder belangrijke facetten wat komt kijken als jij je huis wilt verwarmen zonder gas.

Huis isoleren

zolder isoleren verwarmen zonder gas

Alle verwarmingstechnieken rendering het beste bij een huis met een goede isolatie. Veel warmte gaat namelijk nog steeds verloren en dat is natuurlijk zonder. Zeker huizen die gebouwd zijn voor 1980 hebben vaak te maken met slechte isolatie en dat betekend dat het dweilen met een open kraan is.

Warmte gaat door de kleinste kiertjes en dat is waarom het zo belangrijk is om je huis te isoleren. Om te starten kan je jouw spouwmuren isoleren. Maar ook je vloeren, dak en ramen kunnen een flinke verbetering krijgen. Je zal direct merken dat je huis meer warmte vasthoudt waardoor je zelfs minder hoeft te stoken.

Belangrijk bij het isoleren van je woning is dat je ook de ventilatie van je huis in de gaten houdt. Ga je beter isoleren dan komt er waarschijnlijk ook minder frisse lucht binnen en dat is dan weer niet wat je wilt.

Koken op een andere manier

Kies je ervoor om geen gebruik meer te maken van gas dan betekend dit dat je dus ook niet meer kan koken op gas. Een prima alternatief hiervoor is een inductie kookplaat. Het grote voordeel van deze kookplaat is dat er geen vlammen meer zijn, maar de pannen wel snel heet worden. Ook is het een stuk makkelijk om schoon te houden als wanneer je kookt op gas.

Plaats zonnepanelen

Maak je geen gebruik van gas dan ga je wel meer stroom verbruiken. Hier ontkom je niet aan. Om deze kosten op te vangen, kan je ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen.

Veel huishoudens hebben genoeg aan 10 zonnepanelen op hun dak. De kosten hiervoor liggen rond de €4.500. Je bespaart hiermee €600 per jaar waardoor je met 7,5 jaar je kosten hebt gedekt. Dit is overigens zonder eventuele subsidies.

Kosten voor een huis zonder gas

Je doet het voor een duurzaam karakter, maar ook vanwege de kosten. Gas is namelijk duur en zal de aankomende jaren alleen maar duurder worden. Om inzicht te krijgen in de kosten hebben wij hieronder een overzicht gemaakt wat je allemaal kan doen om je woning te laten renderen zonder gas. Natuurlijk ook daarbij wat je allemaal bespaart.

KostenBesparing
Warmtepomp€ 9.000€ 190
Inductieplaat€ 1.500€ 0
Spouwmuurisolatie€ 2.000€ 600
Vloerisolatie€ 1.600€ 175
Dakisolatie€ 4.300€ 700
HR++ glas€ 3.100€ 300
Zonnepanelen€ 4.200€ 600
Vastrecht gas€ 350
Totaal€ 25.700€ 2.915

Natuurlijk hoef je niet in één keer alles te doen. Kies ervoor om stap voor stap je huis te verduurzamen en je zal binnen enkele jaren zien dat je al een hoop kosten kan besparen. Zo kan het verstandig zijn om met de grootste besparingen te starten.

Heb je dan ook nog geen zonnepanelen of moet je nog je spouwmuur isoleren dan is dit echt een aanrader. Beide hebben een snelle terugverdientijd en zijn relatief makkelijk ingrepen.

Laatst geupdate op 28 december 2020