Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Jaarafrekening energieleverancier

Elke jaar krijg je een jaarafrekening van je energieleverancier. Op de jaarafrekening staat precies wat je het afgelopen jaar hebt verbruikt en wat de kosten hiervan zijn. In de meeste gevallen zal het zo zijn dat je doormiddel van de voorschotnota een bedrag terug krijgt. Maar als je voorschotnota te laag is ingeschat dan zal je een bedrag extra moeten betalen aan je energieleverancier. In dit geval kan het verstandig zijn om je voorschotnota te verhogen.

Waar opletten bij de jaarafrekening

Als je de jaarafrekening binnen krijgt is het verstandig om deze te controleren. Het is namelijk niet altijd het geval dat alles correct word verwerkt door je energieleverancier.

Als laatste is het verstandig om te controleren of je termijnbedrag klopt. Krijg je veel geld terug of moet je juist veel geld betalen op je jaarafrekening dan kan het verstandig zijn om dit termijnbedrag te verhogen of verlagen.

Hoe weet mijn energieleverancier mijn meterstanden?

Op basis van jouw verbruik word de jaarafrekening gebaseerd. Zonder exacte meterstanden kan er dus geen 100% kloppende jaarafrekening worden gemaakt. Daarom is het belangrijk dat je meterstanden goed bij de energieleverancier aankomen en dit kan op drie verschillende manier:

Wanneer je meterstanden niet bij de energieleverancier bekend zijn, zal hier een schatting van gemaakt worden. Als dit het geval is staat dit vermeld op de jaarafrekening en kan je contact opnemen met je energieleverancier.

Wanneer ontvang je de jaarafrekening?

Je ontvangt de jaarafrekening ieder jaar op hetzelfde moment. De jaarrekening komt namelijk ieder jaar een jaar nadat je klant bent geworden bij je energieleverancier. Wanneer je precies klant bent geworden bij je energieleverancier kan je terugvinden in het aansluitingenregister.

Laatst geupdate op 27 september 2016