Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Gas en licht nodig?

Gas en licht heeft ieder huishouden nodig! Simpel een warme douche of een lamp laten branden kan niet zonder beide. De kans is namelijk groot dat je een boiler hebt hangen die het water moet verwarmen en je lamp zal niet branden zonde elektriciteit. Kortom ons leven kan niet zonder gas en licht en daarom vinden wij het zo belangrijk om je hier juist te over informeren, maar ook te laten profiteren van de laagste prijzen.

Wat betaal je aan gas en licht?

Gemiddeld verbruik een huishouden in Nederland 1.250 m3 gas en 2750 kWh stroom. Dat komt neer op een energierekening van ongeveer €1700 wat omgerekend €142 per maand is. Kortom de kosten voor gas en licht zijn toch een behoorlijk maandelijkse kostenpost.

Maar heb je ook wel eens stilgestaan hoe deze kosten zijn opgebouwd. Het grootste deel van je kosten bestaat namelijk uit de kosten van van gas. Ruim 60% van de energierekening bestaat namelijk uit de kosten van gas. Inderdaad de kosten om bijvoorbeeld warm te douche of je huis te verwarmen.

Gas en licht aanvragen

Het aanvragen van gas en licht is vrij eenvoudig. Er zijn per situatie wel enkele regels en daarom bespreken wij hieronder waar je op moet letten als je gas en licht wilt aanvragen.

Overstappen

Overstappen kan je altijd alleen moet je opletten als je een vast energiecontract hebt. Wanneer je overstapt met een energiecontract met een looptijd van nog meer dan twee maanden en je geeft niet het juiste overstap moment door dan kan je een opzegboete krijgen. Dit is bijvoorbeeld bij een looptijd van een jaar €50 per energie product.

Verhuizen

Een energiecontract is een persoonsgebonden contract. Dit betekend dat als je gaat verhuizen je energiecontract met je meeverhuist. Je kan dus wel een nieuwe energieleverancier bij je verhuizing nemen, maar moet dan wel op je contractduur letten. Is deze meer dan twee maanden na je verhuisdatum dan kan je beter wachten tot de contractduur is verlopen.

Nieuwbouw

Koop je een nieuwbouw woning dan zal dit verlopen via de aannemer. Je kan namelijk pas een energieleverancier aanvragen wanneer er een aansluiting in de woning zit. Met de EAN-code kan je vervolgens een energieleverancier aanvragen. Ook hier geldt dat als je een energieleverancier bij je oude woning hebt deze wel aan zijn contract gehouden moet worden. Kijk daarom ook hier naar de looptijd van je contract.

Gas en licht met cadeau

Gas en licht is de normaalste zaak ter wereld. Maar steeds meer huishoudens weten dat ze jaarlijks flink kunnen besparen op deze kosten door over te stappen van energieleverancier. Deze geven overstappers een flinke korting of leuk cadeau bij hun energiecontract. Wij hebben deze energie aanbiedingen in een overzicht gemaakt zodat huishoudens gemakkelijk kunnen zien welke aanbiedingen er zijn. In principe kan je de aanbiedingen in twee types verdelen namelijk de aanbiedingen met welkomstkorting of met een cadeau.

Zodra je gas en licht afsluit bij een nieuwe energieleverancier met een welkomstkorting dan profiteer je van een flinke korting op je energierekening. Het is helemaal niet gek als deze korting bij een éénjarig energiecontract ruim €200 is! Je krijg deze €200 als direct korting op je eindafrekening.

Een andere populaire aanbieding zijn de gas en licht met cadeau. Je kan hierbij denken aan een gratis airfryer, tablet of tv. Maar nog veel populairder zijn de gratis cadeaubonnen. Je ontvangt dan bijvoorbeeld bij energiecontract een €250 cadeaubon van een bekende winkelketen. Zo zelf uitzoeken wat je hiermee gaat doen.

Vattenfall 1 jaar vast Meer informatie Direct profiteren
Vattenfall Coolblue cadeaubon t.w.v €300 Meer informatie Direct profiteren
Vandebron 1 jaar vast + €200 actiekorting Meer informatie Direct profiteren
Eneco 1 jarig contract met €100 korting Meer informatie Direct profiteren
Essent gratis €150 Bol.com cadeaukaart Meer informatie Direct profiteren
Vattenfall cadeau XL t.w.v €350 Meer informatie Direct profiteren
Nuon Vattenfall Powerdeal €250 korting Meer informatie Direct profiteren
Budget Energie stroom & gas vast 1 jaar Meer informatie Direct profiteren
Oxxio groene stroom & gas vast 1 jaar Meer informatie Direct profiteren

Hoe kan je besparen op gas en licht?

Iedereen wilt een zo laag mogelijk energierekening. Kortom we gaan het hebben over het besparen op je gas en licht. Hieronder onze top 5 tips om direct te besparen op je gas en licht.

Kan je afgesloten worden van gas en licht?

Nee een energieleverancier mag je niet zomaar afsluiten van het net. Dit betekend niet dat het helemaal niet gebeurd. Wanneer je bijvoorbeeld niet betaald dan mag de energieleverancier je afsluiten. Let op hier dient de energieleverancier wel aan een aantal voorwaarde te voldoen.

Kan je jouw energierekening dus niet betalen, maar heb je wel een betaalregeling dan mag de energieleverancier je niet zomaar afsluiten. Zorg dus dat je altijd in gesprek gaat met de energieleverancier wanneer je moeite hebt met een betaling.

Er zijn ook een aantal uitzonderlijke situatie wanneer het kan gebeuren dat je wordt afgesloten met je energie en gas

Laatst geupdate op 19 november 2020