Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Enkele of dubbele meter

In Nederland kunnen we uit twee soorten energiemeters kiezen. De meest eenvoudig is de enkele meter waarmee je te maken krijgt met het enkeltarief waar je gedurende de hele dag hetzelfde tarief betaald voor je stroom. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een dubbele meter waarmee je het dubbeltarief krijgt. Dit tarief bestaat uit twee soorten tarieven namelijk het tarief wat je overdag betaald ook wel het piektarief en het tarief wat je s’nachts betaald. Dit noemen we ook wel het daltarief. Het daltarief geldt over het algemeen van 23.00 tot 07.00 uur en in het weekend.

Verschil tussen een enkele en dubbele meter

Het verschil tussen een enkele en dubbele meter is heel eenvoudig te zien. Een enkele meter heeft één telwerk en een dubbele twee. Door deze twee telwerken kan voor zowel het daltarief als het piektarief de meterstanden bijgehouden worden.

Wanneer kies je voor enkel of dubbel meter?

De belangrijkste vraag welke je kan stellen is wanneer je precies de meeste stroom verbruikt. Verbruik jij vooral overdag of juist s’nachts veel stroom? Als je overdag veel stroom verbruikt dan is het verstandig om voor een enkele meter te kiezen. Verbruik je vooral s’nachts veel stroom dan kan het voordeliger zijn om dubbele meter te nemen.

Je kan een beetje als vuistregel aanhouden dat je 40 a  50% van je stroom s’nachts en in het weekend moet verbruiken om op de kosten te besparen.

Van enkele meter naar dubbele meter en andersom

Als je er zeker van bent dat het dubbeltarief voor jou het voordeligste is dan dien je ook nog eens een dubbele meter te moeten hebben. Is dit niet het geval dan dien je een dubbele meter te laten installeren door je netbeheerder.  Dit kost ongeveer €100.

Andersom is het een stuk gemakkelijker. Heb je namelijk een dubbele meter wil je gebruik maken van het enkeltarief dan kan je gewoon de bestaande meter behouden.

In beide gevallen dien je natuurlijk wel contact op te nemen met je energieleverancier.

Laatst geupdate op 12 mei 2016