Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Ons land is dan ook uitermate geschikt om elektrisch te rijden. In verhouding tot andere landen rijden wij aanzienlijk minder kilometeres wat voor elektrisch rijden ideaal is.

De absolute koploper met elektrische auto’s is natuurlijk Tesla, maar steeds meer automerken volgen het voorbeeld. Eigenlijk ieder automerk heeft op dit moment een hybride auto en dat maakt de markt van elektrisch rijden steeds volwassener. De ontwikkeling staat dan ook nog lang niet stil en de toekomst van elektrisch rijden lijkt ontzettend rooskleurig.

Twijfel jij nog of je elektrisch wilt rijden of wil je er meer over lezen. Hier kan je alles vinden over elektrisch rijden en wat hierbij komt kijken. Wij vertellen je niet welke elektrisch auto het beste is, maar wel alles over de algemene kennis erover.

Wat is elektrisch rijden?

Eigenlijk is elektrisch rijden niet anders als rijden in een reguliere auto. Alleen is de diesel- of bezinemotor vervangen door een elektrische motor. Natuurlijk is ook de input anders, want je hoeft er geen brandstof in te gooien, maar laad de accu op die in de auto zit. De motor haalt weer het vermogen van de accu waardoor je kan rijden.

Een groot vooroordeel is dat je met elektrisch rijden niet zover kan rijden en dat het opladen erg lang duurt. Omdat de markt zich ontzettend snel ontwikkeld zal beide je doen verbazen en zullen we ze hieronder direct ontkrachten.

Hoever een elektrisch auto kan rijden ligt aan de accu en het verbruik. Maar gemiddeld kan je 300km met een elektrische auto rijden. Aangezien het van noord naar zuid Nederland 300km is, kan je in Nederland prima uit de voeten met een elektrisch auto

Het opladen van de elektrische auto is ook afhankelijk van een aantal factoren. Ook ligt het hier aan de grote van de accu, maar vooral aan hoe je deze oplaadt. Heb je een laadpaal thuis dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 uur. Belangrijk is dat de eerst 80% van de accu vrij snel vol zit en de laatste 20% langer duurt. Dit om de accu zo lang mogelijk mee te laten gaan. Ook kan je de accu nog sneller opladen via een snellader langs de snelweg. Je auto is dan al binnen 20 minuten voor 80% opgeladen.

Voordelen elektrisch rijden

Natuurlijk heeft elektrisch rijden behoorlijk wat voordelen. Niet voor niets is de markt in opkomst. Daarom hieronder de grootste voordelen van elektrisch te rijden.

Goedkoper dan tanken

Je zal er niet direct aan denken, maar elektrisch rijden is best goedkoop. Gemiddeld betaal je bij een benzineauto €0,08 per km terwijl dit bij een elektrische auto slechts €0,03 is. Kortom je bent ruim de helft goedkoper uit!

Belastingvoordeel

Elektrisch rijden kent vooral veel fiscale voordelen. Denk hierbij aan BPM en MRB vrijstelling of verlagingen. Zo betaal je tot 2024 geen motorrijtuigenbelasting en heeft de auto geen CO2 uitstoot waardoor je geen BPM hoeft te betalen.

Beter voor het milieu

Natuurlijk is het belang van elektrisch rijden vooral het milieu. Elektrische auto’s hebben geen uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof. Zeker als je de auto oplaadt met 100% Nederlands groene energie dan ben je goed bezig!

Geen tankstation meer

Een erg groot voordeel vinden wij dat je nooit meer naar het tankstation hoeft. Het beste is om een laadpaal voor je deur te hebben waardoor je bij thuiskomst direct je auto kan opladen. Wanneer je weer weggaat is de auto weer vol

Elektrische rijden heeft de toekomst?

Elektrisch rijden heeft absoluut een toekomst, maar dit betekend niet dat elektrisch rijden de enige manier van vervoer is. Er zijn allerlei technieken die ervoor kunnen zorgen dat wij ons kunnen vervoeren zonder grote uitstoot te genereren. Onder meer waterstof is hier een uitermate goed voorbeeld van.

Maar dat elektrisch rijden onderdeel uitmaakt van de toekomst is absoluut waar. Doordat de ontwikkeling steeds sneller gaat en er steeds meer consumenten die elektrische auto’s afnemen, begint de markt volwassen te worden. Dit betekend dat de prijzen van de auto’s naar beneden gaan, maar er ook al tweedehands varianten te vinden zijn. Tegenwoordig kunnen vrij veel huishoudens een elektrische auto permitteren. Terwijl dit een aantal jaar geleden financieel onmogelijk was.

Zo reden er begin 2020 bijna 200.000 elektrische auto’s. Nog geen vier maanden later was dit ruim 20.000 auto’s meer. Een stijging van ruimt 10% in nog geen vier maanden tijd betekend dater meer dan genoeg vraag naar elektrische auto’s is.

Ook staat er onder meer in het klimaat akkoord dat in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s verkocht mogen worden. Kortom de elektrische auto heeft absoluut de toekomst.

Elektrische rijden

Elektrisch rijden steeds goedkoper

Elektrisch rijden heeft het kenmerk dat het best duur is. Maar elektrisch rijden wordt steeds goedkoper en dat is precies de reden waarom je er steeds meer om je heen ziet!

Het klopt inderdaad dat een niet elektrische auto goedkoper is in de aanschaf. Je betaald ongeveer tot 2030 negen procent meer voor een elektrische auto als een zelfde exemplaar wat niet elektrisch is. Dit heeft vooral te maken met de kosten van de accu. Maar doordat er steeds meer accu’s nodig zijn, zal de productie en schaalgrote verhogen. Het voordeel is dat er meer ontwikkeling is en lagere kosten. Kortom de prijs van vooral een accu zal gigantisch afnemen.

De kosten die je meer betaald aan de auto bespaar je op andere kosten. Zo is tanken ruim de helft goedkoper en hebben elektrische auto’s veel minder onderhoud nodig als een benzine auto. Dit komt vooral doordat de elektrisch motor minder onderdelen bevalt, minder beweest en dus minder kwetsbaar is.

Naast deze kosten ga je ook minder fiscale kosten betalen. Zo betaal je geen BPM en MRB wat je maandelijks een hoop geld bespaart. Ook krijg je op dit moment nog steeds subsidie voor je elektrische auto

Laatst geupdate op 28 december 2020