Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Opzegvergoeding bij energiecontract opzeggen

Als je een vast contract bent aangegaan met een energieleverancier en deze vroegtijdig wilt opzeggen, omdat je misschien wel wilt overstappen dan zit je bij sommige energieleveranciers vast aan een opzegvergoeding. Deze opzegvergoeding staat als compensatie van het niet uitdienen van je contract.

Wanneer een opzegvergoeding betalen?

Heb jij een onbepaalde looptijd bij je energiecontract dan mag je ten alle tijden overstappen. Als je een bepaalde looptijd (bijv. 1 jaar) hebt bij je energiecontract dan kan je niet bij elke energieleverancier zomaar overstappen. Er zijn over het algemeen drie scenario’s:

  1. Energiecontract is afgelopen
    Zodra je energiecontract is afgelopen dan mag de energieleverancier deze stilzwijgend verlengen. In dit geval word je energiecontract omgezet naar onbepaalde tijd en mag je kosteloos overstappen.
  2. Op de einddatum
    Als je energiecontract is verlopen dan kan je deze direct opzeggen of overstappen. Let wel op dat je 30 dagen voor het einde van de datum moet aangeven dat je het energiecontract wilt opzeggen.
  3. Looptijd van energiecontract loopt nog
    De energieleverancier mag een opzegvergoeding vragen per product.

Wat is de opzegvergoeding?

Je energiecontract is nog niet afgelopen en je moet een opzegvergoeding betalen. Gelukkig heeft deAutoriteit Consument & Markt (ACM)  hier maximum aan gegeven zodat je niet aan torenhoge kosten komt te zitten. Als je nog een jaarcontract hebt lopen betaal je maximaal €50,00 per product per jaar. Neem je dus gas en stroom af dan betaal je voor een jaarcontract dus €100,00 opzegvergoeding.

Bekijk hieronder de hele overzicht van de ACM

Duur afloop contract maximaal betalen per product
Korter dan 1,5 jaar €50,00
1,5 – 2 jaar €75,00
2 tot 2,5 jaar €100,00
Langer dan 2,5 jaar €125,00

Zeg je jouw energiecontract op dan mag de energieleverancier 6 weken na het opzeggen nog een opzegvergoeding vragen. Is deze termijn verlopen dan hoef je deze niet meer te betalen.

Te vroeg overgenomen door nieuwe energieleverancier

Zodra je overstapt van energieleverancier dan hoef je na het aanmelden bij je nieuwe energieleverancier eigenlijk niks meer te doen. De nieuwe energieleverancier zegt het contract bij de huidige energieleverancier op en zal het nieuwe contract in laten gaan. Toch kan het natuurlijk nog het geval zijn dat jij nog een vaste looptijd hebt lopen bij je huidige energieleverancier.

Mocht de nieuwe energieleverancier zonder overleg met jou deze toch te vroeg opzeggen, dan zal de nieuwe energieleverancier deze opzegvergoeding moet vergoeden. Volgens de gedragscode welke energieleverancier overeen zijn gekomen, heeft de energieleverancier welke de overstap regelt namelijk de plicht om te controleren of je nog een lopend energiecontract hebt. Heeft de energieleverancier dit niet gedaan dan mag je deze schade verhalen bij hen.

Laatst geupdate op 16 november 2017