Slimme thermostaat vergelijken
Energie vergelijken & de Beste Deals
-
+
Of vul je eigen verbruik in
Stroom
kWh
Stroom dag
kWh
Stroom nacht
kWh
Gas
m3
Ik heb een dubbele meter
Vergelijk energieprijzen!

Slimme thermostaat vergelijken

Als je niet thuis bent, is het zonde om de verwarming flink te laten stoken. Een slimme thermostaat kan dit voorkomen en helpt je om meer grip te krijgen op je energieverbruik. Zo stemt de slimme thermostaat je energieverbruik af op het leefgedrag van de bewoner(s). Alles op het oog om zoveel mogelijk energie te besparen.

Wat kan een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die zicht aanpast op leefgedrag van bewoners en doet dit op verschillende manieren.

  • Lichtsensor: Door de lichtsensor kan de thermostaat detecteren of de lichten aan of uit staan. Nadat de lampen uit zijn gezet schakelt de thermostaat terug naar rusttemperatuur waardoor je jaarlijks maar liefst 8% bespaart op je energie.
  • Klokfunctie: Met de klokfunctie kan je zelf gemakkelijk instellen op welke dagen wanneer je verwarming aan wilt hebben staan. Zo kan je bijvoorbeeld thuiskomen in een verwarmd huis en ervoor zorgen dat als je op je werk zit er minimaal gestoken word.
  • Aanwezigheidsdetectie: Als je niet thuis bent hoeft er ook niet gestoken te worden. Bij geen activiteiten thuis zal de thermostaat niet onnodig aanblijven.
  • Bestuurbaar op afstand: Ben je weg en wil je toch de verwarming aan of uit zetten? Dit kan gemakkelijk door met je mobiele telefoon dit alsnog te doen.

Toepasbaarheid Slimme thermostaat

Niet alle slimme thermostaten ondersteunen alles. Sommige thermostaten kunnen bijvoorbeeld niet op een oude cv-ketel en andere kunnen weer niet gecombineerd worden met vloerverwarming of stadsverwarming.

Anna E-thermostaat EnergieAssistent NEST Toon
Type ketel Opentherm Opentherm Opentherm Opentherm Opentherm
Stadsverwarming Nee Niet altijd Nee Ja Ja
Vloerverwarming Ja Ja Ja Ja Ja
Zonnepanelen Nee Nee Ja (extra module) Ja Ja

Mogelijkheden Slimme thermostaat

Vrijwel alle slimme thermostaten zijn tegenwoordig zelflerend. Hierbij wordt het leefpatroon van het huishouden onthouden en wordt je energieverbruik (verwarming) op aangepast. Daarnaast beschikken sommige slimme thermostaten ook nog over verschillende sensoren waardoor ze kunnen detecteren of er ook wel iemand actief is. Dit kan in de gehele woning zijn, maar in sommige gevallen ook per ruimte worden ingesteld. Bekijk hieronder de mogelijkheden wat de slimme thermostaten beschikken.

Anna E-thermostaat EnergieAssistent NEST Toon
Bediening
Via display Ja Ja Ja Ja Ja
Op afstand (app) Ja Ja Ja Ja Ja
Klokprogramma Ja Ja Ja Ja Ja
Internetverbinding Wifi Wifi Wifi Wifi Wifi
Verwarming regelen
Zelflerend Ja Nee Ja Ja Ja
Locatietracking Ja Nee Ja Nee Nee
Invloed buitentemperatuur Ja Nee Nee Ja Ja
Bewegingssensor Ja Ja Nee Ja Ja

Kosten Slimme thermostaat

Natuurlijk bespaart een slimme thermostaat een hoop geld, maar het brengt natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee. Dit kan bestaan uit een eenmalig bedrag, een abonnement of uit beide onderdelen. Bij de meeste energieleveranciers kan je een gratis thermostaat krijgen, maar zit je wel vast uit vaste maandlasten. Let goed op dat je dus goed inzichtelijk maakt wat je kwijt bent bij de keuze van een slimme thermostaat. Hieronder helpen we je met het overzicht

Anna E-thermostaat EnergieAssistent NEST Toon
Energieleverancier NLE Essent E.ON Essent Eneco
Richtprijs niet klanten €249,- €249,- €249,- €275,-
Richtprijs klanten Gratis Ja Gratis Gratis Gratis
Abonnementskosten €3,99 €14,50 €3,50
Installatiekosten €70,- €82,50 €55,- €79,- €75,-