Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Gas water licht kosten

Gas water licht kosten zijn maandelijks terugkerende kosten en  iedere maand een aanslag op je maandlasten. De gas water licht kosten bestaan voor een groot gedeelte uit de kosten welke je betaald voor het verbruik van gas, wat er en licht. Daarnaast betaal je ook nog voor de meters welke dit bijhouden. Deze laatste kosten worden ook wel de vaste kosten genoemd

Waarschijnlijk wil je weten wat je uiteindelijk ongeveer gaat betalen voor je gas water en licht of misschien wil je wel weten wat je eigenlijk kwijt zou moeten zijn. Een vergelijking met je eigen kosten kan nooit kwaad en daarom hebben wij hieronder zo goed mogelijk uitgelegd wat wanneer je betaald.

Op deze pagina hebben wij tevens een tool gemaakt waar je makkelijk je gas, water en licht kosten mee kan berekenen

Wat zijn de gemiddelde gas water licht kosten?

Belangrijk als je wilt weten wat de gemiddelde gas water en licht kosten zijn, is dat dit afhankelijk van een aantal aspecten. Zo speelt onder meer de gezinsgrote, type woning en de hoeveelheid dat je thuis bent mee. Een eenduidig antwoord kunnen we dan ook niet geven, maar we kunnen wel kijken wat een gemiddeld gezin in Nederland betaald voor hun energie.

Een gemiddeld gezin in Nederland bestaat uit 2,14 personen. Dit betekend dat een gemiddeld gezin ongeveer 3000kWh aan stroom verbruikt, 1.400 m3 aan gas en 100m3 aan water. Dit komt neer op ongeveer €1817 per jaar en €151 per maand.

Bereken je gas water en licht kosten

Met onze vergelijker kan je precies berekenen wat je kwijt zal zijn op jouw verbruik. Maar soms wil je een schatting maken wat je verbruik en kosten gemiddeld zouden zijn. In de tool hieronder kan je aan de hand van je type woning, huishouden en de frequentie bepalen hoeveel je verbruikt en wat de gemiddelde kosten hiervoor zijn

Starten met gas, water en licht kosten berekenen
Type woning
Huishouden
Douchebeurten p.p.p.w

Gemiddelde gas water licht kosten per maand

Als je gaat verhuizen, uitbreiden of een begroting wilt maken dan is het handig om te weten wat ongeveer de gemiddelde kosten zijn van gas, water en licht. Daarbij kan het geen kwaad om jou huidige kosten eens te vergelijken met deze gemiddelde kosten om te bekijken hoe je ervoor staat. Hieronder hebben we de gemiddelde kosten berekend volgens het Nibud

 FlatTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
1 persoon per maand€113,-€138,-€156,-€176,-€214,-
2 personen per maand€138,-€163,-€181,-€201,-€239,-
3 personen per maand€155,-€180,-€198,-€218,-€256,-
4 personen per maand€165,-€190,-€208,-€228,-€266,-
5 personen per maand€177,-€202,-€220,-€240,-€278,-

Ben je benieuwd naar gas water licht kosten los? Bekijk hieronder dan alle elementen los berekend. Per onderdeel staat er precies vermeld waar de kosten uit bestaan en met welke bedragen de kosten berekend zijn.

Gemiddelde kosten gas per maand

De meeste kosten van je gas, water en licht gaan naar het gas. Het grootste gedeelte van je gaskosten bestaat uit het verwarmen van je huis en het verwarmen van he water. Je gaskosten zijn erg afhankelijk van de woningtype en het aantal m2 meters welke de woning telt. Gemiddeld verbruik een gezin ongeveer 1.400m³ gas wat neerkomt op zo een €1.1140,- per jaar. Bekijk hieronder de schatting per woningtype. Of lees hier meer over gemiddelde energieverbruik

WoningtypeVerbruik gas per jaarKosten per maand
Flat940 m³€86,-
Tussenwoning1.310 m³€111,-
Hoekwoning1.580 m³€129,-
2 onder 1 kap1.870 m³€149,-
Vrijstaand2.440 m³€187,-

In de berekening houden we rekening met gaskosten van €0,814 per m2 gas. De kosten zijn natuurlijk bij iedere energiecontract anders. Des de scherpere prijzen jij weet te bemachtigen des de minder je zal bestalen voor je gasverbruik. Naast de variabele tarieven heb je als consument ook nog te maken met vaste kost per maand. Dit is gemiddeld €21,67 per maand.

Gemiddelde kosten elektriciteit (licht) per maand

Waar bij gas het woningtype belangrijk is, is dit bij elektriciteit het aantal personen. De kosten hangen hierbij naast het aantal personen natuurlijk ook af van het aantal elektrische apparaten. Gemiddeld verbruik een gezin ongeveer 3.000 kWh wat neerkomt op zo een €450,- per jaar. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten voor elektriciteit per persoon.

Aantal personen huishoudenVerbruik elektriciteit per jaarKosten per maand
11.870 kWh€17,-
22.990 kWh€37,-
33.660 kWh€50,-
44.110 kWh€58,-
54.610 kWh€67,-
64.930 kWh€73,-

Om de kosten per maand te berekenen hebben wij rekening gehouden met een gemiddelde stroomprijs van €0,22 per KwH. Net zoals bij gas kan dit bij jouw energiecontract goedkoper of duurder zijn. Dit ligt aan het contract wat je afsluit met je energieleverancier.

Bij elektriciteit heb je ook nog te maken met vaste lasten per maand. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten die je betaald voor je meter of gebruik van het netbeheer. Deze kosten zijn ongeveer €320 per jaar. Daarnaast krijgt elk huishouden €527 vermindering energiebelasting op zijn stroom. Deze twee kosten hebben we in de totale gemiddelde maandkosten van je elektriciteit verrekend.

Gemiddelde kosten water per maand

Net zoals bij het de kosten van elektriciteit is ook de kosten van het water afhankelijk van het aantal personen. Wat je misschien niet verwacht is dat het grootste gedeelte van het waterverbruik op gaat aan restverbruik wassen, toilet en koken. Maar ongeveer eenderde van de water kosten gaan op aan douchen. Gemiddeld verbruikt een huishouden ongeveer 110m³ water wat neerkomt op zo een €200,-. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten voor water per persoon.

Aantal personen huishoudenVerbruik water per jaarKosten per maand
146 m³€10,-
293 m³€15,-
3130 m³€19,-
4160 m³€21,-
5190 m³€24,-

Om de gemiddelde kosten voor water te bereken hebben we rekening gehouden met kosten van €1,14 per m3 water. Daarbij betaald ieder huishouden €75,28 aan vaste kosten per jaar. Dit komt neer op ongeveer €6,30 per maand

Gas water en licht kosten vergelijken

Iedereen wilt lagere gas, water en licht kosten! Maar hoe kom je aan een lagere energierekening? Overstappen is wellicht de gemakkelijkste manier, omdat je via onze energievergelijker in korte tijd weet welke energieleverancier voor jou de goedkoopste energie aanbied. Je kan er ook voor kiezen om energiebesparende maatregelen te nemen. Een slimme thermostaat is dan zeker een aanrader! In combinatie met een slimme meter kan je hierdoor snel besparen op je energie.

Tips om te besparen op je gas water licht kosten

Genoeg over de precieze kosten! Iedereen wilt natuurlijk graag besparen op de energiekosten. Ten eerste omdat het ongelofelijk veel scheelt in de portemonnee, maar natuurlijk ook vanwege het verduurzamen van de wereld. Verbruiken wij minder dan hoeft er ook minder opgewekt te worden en is er minder uitstoot in het milieu. Hieronder een aantal belangrijke tips van ons

Laatst geupdate op 18 februari 2021