Verhuizen en je energiecontract
Energie vergelijken & de Beste Deals
-
+
Of vul je eigen verbruik in
Stroom
kWh
Stroom dag
kWh
Stroom nacht
kWh
Gas
m3
Ik heb een dubbele meter
Vergelijk energieprijzen!

Verhuizen en je energiecontract

Als je gaat verhuizen dan zijn er natuurlijk ook voor je energiecontract een paar dingen welke je moet regelen. Een energiecontract is namelijk een persoonsgebonden contract en deze neem je dus mee naar je nieuwe woonadres.

Nieuwe energieleverancier als ik verhuis

Als je gaat verhuizen dan start alles opnieuw en dan is het ook een uitermate geschikt moment om eens een nieuwe energiecontact af te sluiten. Wel moet je opletten dat je energiecontract een persoonsgebonden contract is. Zodra je gaat verhuizen dan neem je jouw bestaande energiecontract dus mee. Vaak word dan vergeten om de voorwaarde van je energiecontract te controleren.

 • Energiecontract met onbepaalde looptijd
  Je kan zonder problemen overstappen van energieleverancier of een nieuw pakket kiezen bij je huidige energieleverancier. Let wel even op dat je waarschijnlijk op een andere postcode en een ander verbruik krijgt. Opnieuw je energie vergelijken bij de energievergelijker kan dan erg verstandig zijn.
 • Energiecontract met bepaalde looptijd
  Je kan niet zomaar overstappen van energiecontract, omdat je energiecontract persoonsgebonden is. Wil je toch overstappen dan zit je waarschijnlijk vast aan een opzegvergoeding.

Checklist verhuizen en je energiecontract

Als je gaat verhuizen dan valt het wel mee wat je allemaal moet regelen. Toch is het wel noodzakelijk dat wat je moet regelen je goed doet. Bekijk hieronder onze checklist voor als je gaat verhuizen en wat je moet regelen voor je energiecontract.

1. Geef je verhuisdatum tijdig door aan je energieleverancier

Als je gaat verhuizen dan moet je energieleverancier hier natuurlijk van op de hoogte zijn. Dit dien je uiterlijk twee weken voor je verhuizing te doen en kan je maximaal drie maanden van te voren doorgeven. Na het doorgeven van je verhuizen krijg je binnen enkele werkdagen bevestiging van je energieleverancier een ontvangstbevestiging met de meterstandenformulier.

2. Meterstanden invullen

Als je gaat verhuizen dan krijg je met twee situaties waarschijnlijk te maken.

 • Meterstanden nieuwe huis
  Verhuis je naar een reeds bewoond huis dan moeten de oude bewoners hun meterstanden doorgeven aan hun huidige energieleverancier. Vraag van dit formulier altijd een kopie zodat je altijd het verbruik bij overdracht nog weet.Koop je een nieuwbouwwoning dan kan je meterstanden samen met de aannemer invullen. Deze meterstanden geef je dan door aan je energieleverancier.
 • Meterstanden oude huis
  Op de dag van de sleuteloverdracht vul je de meterstanden in. Bij voorkeur doe je dit waar beide partijen bij aanwezig zijn zodat iedereen weet vanaf welke meterstand diegene moet gaan betalen.

Let op dat als je meterstanden moet doorgeven aan je energieleverancier dat je dit altijd binnen 15 dagenna verhuizing dient te doen. De energieleverancier geeft deze meterstanden dan ook direct door aan de netbeheerder. Dit hoef je dus niet zelf te doen.

3. Eindafrekening controleren

Zodra de energieleverancier het meterstandenformulier heeft ontvangen dan kan de eindafrekening gaan plaatsvinden. De eindafrekening van je oude woning ontvang je altijd maximaal 8 weken na je verhuizing. Controleer deze eindafrekening goed op de doorgegeven meterstanden. Kloppen deze niet dan is de kans groot dat het meterstandenformulier niet goed is aangekomen. In dat geval doen ze namelijk een inschatting. Neem dan altijd even contact op met je energieleverancier.

4. Bepaling voorschotnota

Bij je nieuwe woning zal je een voorschotnota ontvangen van je energieleverancier. Deze is vaak gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners. Koop je een nieuwbouwwoning dan word hier altijd een inschatting voor gedaan. Wil je de voorschotnota aanpassen of meer duidelijkheid erover? Neem dan altijd even contact op met je energieleverancier.