Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Besparen op je energiekosten

De energiekosten zijn iedere maand een behoorlijk aanslag op je budget. Het is dan ook niet raar dat hier met een kritisch ook naar gekeken word. Besparen op je energiekosten kan op veel verschillende manieren. Zo is overstappen van energieleverancier een optie, maar kan je ook de nodige bezuinigingen treffen.

Besparen op je stroom verbruiken

De hoeveelheid stroom welke we verbruiken vliegt er doorheen. We staan dan ook lang niet altijd stil bij wat een huishoudelijk  apparaat verbruikt en wat dit doet met onze energierekening. Om een kleine indruk te krijgen bespreken we hieronder een aantal voorbeelden

Verlichting

Een huis zonder verlichting is niet bepaald gezellig. Een lampje hier en daar mag dan ook niet ontbreken en toch kan je hier nog een hoop op besparen. Een gloeilamp vervangen voor een spaarlamp en/of led-lamp bespaart namelijk 80% aan elektriciteit! Een normaal huishouden met ongeveer 10 lampen verbruikt ongeveer 580 kWh per jaar. Als je al deze lampen zou vervangen door LED-lampen dan verbruik je maar 73 kWh. Dit is een besparing van meer dan 500 kWh wat neerkomt op zo een €110,00!

Wasdroger

Er is niks makkelijker als even de wasdroger aan te zetten. De wasdroger is dan ook een echte energieslurper en daar kan echt een hoop geld op bespaard worden. Heb je bijvoorbeeld een wasdroger uit het jaar 2000 dan verbruikt deze ongeveer 4 kWH per beurt. Neem je een wasdroger uit 2015 dan verbruikt deze nog maar 1,25 kWh. Dit is een besparing van 2,75 kWH wat neerkomt op ruim €0,50 per keer dat je hem aanzet! Op jaarbasis zou dit neerkomen op zo een €70,00. Natuurlijk is een nog beter oplossing om je wasdroger zo min mogelijk te gebruiken en de was gewoon op te hangen. Dit bespaart nog eens €50,00 per jaar.

Biertap

Ja je hoort het goed mannen de biertap! Deze vriendelijke energieslurper houdt continue het bier cool wat neerkomt op een jaarlijks verbruik van 500 kWh. Dit komt neer op zo een €100,00 per jaar.

Besparen op je gas verbruik

In verhouding tot stroom is gas vrij duur. Op gas besparen is dan ook wat moeilijk als stroom maar zeker niet onmogelijk. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1000 m³ gas. Wel is dit heel erg afhankelijk van de type woning en de grote. Het meeste gas word namelijk verbruikt om te verwarmen en dit zal bij een groter en vrijstaand huis veel meer zijn.

Een graad lager

Een graad lager voel je niet zo snel, maar je portemonnee wel. Zo kan 1 graad minder zo een 7% van je gasverbruik besparen wat neerkomt op zo een €80,00 per jaar.

Huis isoleren

Door je huis te voorzien van dubbel glas kan je een hoop geld besparen. Voor veel nieuwbouwwijken is dit allang het geval, maar voor de wat oudere woningen zijn vrijwel altijd nog in bezit van enkel glas. Door het enkelglas te vervangen voor dubbelglas kan je ongeveer €200,00 per jaar besparen.

Meer bespaartips vind je hier.

Laatst geupdate op 24 juni 2016