Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Energielabel woning

Elk huishouden heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Het energielabel geeft in één oogopslag inzicht hoe energiezuinig de woning is. Bij verkoop van de woning zal dit voorlopige energielabel omgezet moeten worden door een definitief energielabel. Dit kan gemakkelijk door online een aan te vragen voor enkele euro’s.

Waarom een energielabel voor een woning?

Door het energielabel kunnen kopers en huurder direct in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel geeft doormiddel van de letter A(groen, zeer zuinig) t/m G(rood, niet zuinig) aan hoe energiezuinig de woning is. Bij een energielabel woning A kan je van de volgende eigenschappen uitgaan:

Een energielabel is een simpel document waarin je gemakkelijk per kenmerk kan zien waar wel en niet aan word voldaan. Aan de hand van deze aspecten volgt een cijfer (letter). Als koper van een woning is het zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden. Los dat het goed voor het milieu is bespaar je namelijk ook nog eens een hoop geld.

Is een energielabel verplicht?

Iedereen heeft in januari 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een indicatie hoe energiezuinig jouw woning is aan de hand van de volgende aspecten.

Zoals je kan begrijpen kan dit voorlopige energielabel afwijken van de werkelijkheid. Zodra je de woning verkoopt is het dan ook verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Dit energielabel geeft de werkelijke weergave hoe energiezuinig de woning is. Je kan dit energielabel gemakkelijk opvragen op de overheidssite voor een paar euro. Let op als je geen definitief energielabel hebt bij de verkoop van de woning dan kan de boete 405 euro zijn.

Waar en hoe energielabel krijgen?

Zoals hierboven omschreven kan je een verplicht energielabel aanvragen op de overheidssite. Eigenlijk is het proces vrij eenvoudig. Je logt op de site in met je DigiD waarna je 10 gegevens moet controleren en waar nodig aanpassen. Vervolgens word aan de hand van wat foto’s om bewijs gevraagd. Vervolgens kan je alles verwerken en opsturen en zal je het energielabel vanzelf ontvangen.

Laatst geupdate op 26 mei 2016