Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Energie besparen door je dak te isoleren

Je dak isoleren is een van de grootste bespaarders als het aankomt op je stookkosten. Je dak isoleren of je dak een beter isoleren kan al gauw 400 euro besparen. Ben je actief op je zolder dan en daarom de zolder verwarmen dan kan de besparing al gauw oplopen tot 650 euro.

Lees meer over
  1. Schuin dak isoleren

Schuin dak isoleren

De meeste huishoudens zullen een schuin dak hebben en gelukkig zijn deze daken prima te isoleren. Je kan verschillende manieren kiezen om je schuine dak te isoleren

Schuine dak binnen isoleren

Als je jouw schuine dak van binnen wilt isoleren dan is dit prima zelf te doen. Al het overige als een plat dak of een dakkapel kan je beter aan een gespecialiseerd bedrijf overlaten. Je kan namelijk bij het verkeerd isoleren meer fout als goed doen.

Het belangrijkste is om eerst te weten of er al folie onder je dakpannen ligt. Open je raam en til een dakpan op. Ligt er folie onder dan is het verstandig om een stukje (af te knippen en) mee te nemen naar de bouwmarkt. Hier kunnen ze vertellen om wat voor folie het gaat en wat voor isolatie je dan het beste aan de binnenkant van je dak kan plaatsen. Ligt er geen folie dan kan je direct starten met het isoleren van je dak, want dan is het echt hoog nodig!

Heb je de juiste isolatie gevonden dan kan je beginnen met het plaatsen van de isolatie. Belangrijk is om minimaal een isolatiewaarde van RC4 (Rd 3,4 tot 3,8) te nemen. Dit biedt een goede isolatie en kost niet heel veel duurder, maar bespaart wel een stuk meer energie (geld). Belangrijk is om je goed in te lezen over hoe je de isolatie materialen moet plaatsen en in welke volgorde!

Schuine dak buiten isoleren

Je schuine dak van buiten isoleren is echt een klus voor een gespecialiseerd bedrijf. Doordat je dak vaak wat hoger wordt moet bijvoorbeeld je dakgoot opnieuw opgehangen worden. Deze manier van isoleren is wel direct de beste manier om je dak te isoleren. Doordat het dak niet wordt onderbroken door balken en of andere objecten heb je geen last van kieren. Daarbij is er vaak voldoende ruimte onder de dakpannen.

Een andere manier om je dak van buitenaf te isoleren is doormiddel van isolatiemateriaal welke eronder gespoten word. Hiervoor worden vaak materialen als pur-schuim, vlokken of glaswol gebruikt. Het nadeel is wel direct dat deze manier van isoleren een matige manier van isoleren is. De isolatie sluit niet optimaal waardoor er nog veel kou naar binnen kan trekken. Wij raden dan ook aan om deze manier van isoleren alleen te gebruiken als er geen andere manier meer over is.

Zoldervloer isoleren inplaats van schuine dak?

Wanneer je geen gebruik maakt van de zolder of alleen voor opslag dan is het een idee om deze te isoleren niet je schuine dak. Hiervoor is het wel essentieel dat deze ruimte volledig afsluitbaar is doormiddel  van een luik of deur. Als dit mogelijk is dan kan je het beste je zoldervloer isoleren. Deze manier van isoleren is vaak het makkelijkst en goedkoopste. Het voordeel van je zoldervloer isoleren is dat het een stuk minder kost als je dak te isoleren en de besparing hetzelfde is.

Is je zolder niet afsluitbaar dan heeft het geen zin om deze te isoleren. Wij raden dan ten alle tijden aan om je schuine dak van binnen of buiten te isoleren.

Laatst geupdate op 24 januari 2017