Jaarafrekening energieleverancier
Energie vergelijken & de Beste Deals
-
+
Of vul je eigen verbruik in
Stroom
kWh
Stroom dag
kWh
Stroom nacht
kWh
Gas
m3
Ik heb een dubbele meter
Vergelijk energieprijzen!

Jaarafrekening energieleverancier

Elke jaar krijg je een jaarafrekening van je energieleverancier. Op de jaarafrekening staat precies wat je het afgelopen jaar hebt verbruikt en wat de kosten hiervan zijn. In de meeste gevallen zal het zo zijn dat je doormiddel van de voorschotnota een bedrag terug krijgt. Maar als je voorschotnota te laag is ingeschat dan zal je een bedrag extra moeten betalen aan je energieleverancier. In dit geval kan het verstandig zijn om je voorschotnota te verhogen.

Waar opletten bij de jaarafrekening

Als je de jaarafrekening binnen krijgt is het verstandig om deze te controleren. Het is namelijk niet altijd het geval dat alles correct word verwerkt door je energieleverancier.

 • Meterstanden
  Controleer altijd je meterstanden, hier kan namelijk het grootste probleem ontstaan. Heb jezelf de meterstanden doorgegeven of is er een meteropnemer langs geweest controleer het dan met deze gegevens.
 • Elektriciteitsaansluiting
  Klopt de elektriciteitsaansluiting welke op de nota vermeld staat.
 • Korting verwerkt
  Heb je een welkomstkorting of een andere actie aan het begin van je energiecontract afgesloten? Controleer dan of deze ook echt is verwerkt in de jaarafrekening.

Als laatste is het verstandig om te controleren of je termijnbedrag klopt. Krijg je veel geld terug of moet je juist veel geld betalen op je jaarafrekening dan kan het verstandig zijn om dit termijnbedrag te verhogen of verlagen.

Hoe weet mijn energieleverancier mijn meterstanden?

Op basis van jouw verbruik word de jaarafrekening gebaseerd. Zonder exacte meterstanden kan er dus geen 100% kloppende jaarafrekening worden gemaakt. Daarom is het belangrijk dat je meterstanden goed bij de energieleverancier aankomen en dit kan op drie verschillende manier:

 • Slimme meter: Word automatisch uitgelezen door de netbeheerder.
 • Meterstanden doorgeven: Je geeft via internet, telefonisch of meterkaart de meterstanden zelf door.
 • Meteropnemer: Er komt iemand langs welke je meterstanden komt noteren.

Wanneer je meterstanden niet bij de energieleverancier bekend zijn, zal hier een schatting van gemaakt worden. Als dit het geval is staat dit vermeld op de jaarafrekening en kan je contact opnemen met je energieleverancier.

Wanneer ontvang je de jaarafrekening?

Je ontvangt de jaarafrekening ieder jaar op hetzelfde moment. De jaarrekening komt namelijk ieder jaar een jaar nadat je klant bent geworden bij je energieleverancier. Wanneer je precies klant bent geworden bij je energieleverancier kan je terugvinden in het aansluitingenregister.