Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Hoe wijzig ik mijn termijn- of voorschotbedrag?

Met het termijnbedrag wordt het verwachte energieverbruik gedeeld door 12 termijnen. Hierdoor betaal jij als consument het hele jaar door hetzelfde bedrag. De opbouw van het termijnbedrag is afhankelijk van het verbruik en de energietarieven. Jaarlijks mag de energieleverancier dan ook het termijnbedrag aanpassen als bijvoorbeeld de verwachting is dat de energietarieven anders worden of dat de verwachting is dat het energieverbruik zal wijzigen. Let op bij een variabel energiepakket kan het ook gebeuren dat energieleverancier halverwege het jaar het termijnbedrag aanpast.

Natuurlijk is de energieleverancier niet de enigste die bepaald hoe hoog je termijnbedrag moet zijn. Jij als consument hebt hier ook inspraken in! Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, een strenge winter of heb je apparaten geplaatst welke veel energie verbruiken dan kan het handig zijn je termijnbedrag aan te passen.

Tegenwoordig hebben veel energieleverancier real-time inzicht in je verbruik waardoor jij en zij een goede inschatting kunnen maken wat je verbruik word. Eens in het kwartaal dit bijhouden kan er dus voor zorgen dat je op het eind van het jaar niet voor vervelende verassingen komt te staan.