Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Wat zijn leveringskosten?

De leveringskosten over stroom en gas zijn de kosten welke energieleveranciers berekenen voor het leveren van stroom en gas. Deze kosten is weer te verdelen in twee kosten namelijk de variabele leveringskosten en de vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten werden voorheen ook wel het vastrecht genoemd. Dit zijn maandelijks kosten voor diensten van de energieleverancier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de administratiekosten enz.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn kosten welke je betaald per kWh stroom en/of m³ gas. Zodra je een energiecontract afsluit zal dit een belangrijke kostenpost op je energierekening zijn. Een deel van dit bedrag (leveringskosten) kan je namelijk vast laten zetten doormiddel van een vast energiecontract. De leveringskosten zijn de kosten welke de energieleverancier in rekening brengt naast alle overheidsheffingen. Ook kan je ervoor kiezen om een energiecontract voor onbepaalde tijd af te sluiten, maar hier zullen de leveringskosten waarschijnlijk een stuk hoger liggen.