Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Welke belastingen betaal ik over mijn energie?

Zoals over veel in ons land betaal je ook belasting over je energie. Een groot deel van onze energiekosten bestaat zelfs uit energiebelastingen. Zo betaal je energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarbij betaal je over alle energiekosten ook nog eens 21% btw.

In 2016 zal de energierekening ongeveer uit 44 procent bestaan uit belastingen. In de toekomst zal dit waarschijnlijk alleen maar toenemen en daar speelt het energieakkoord een belangrijke rol in. In dit akkoord staan allerlei afspraken waardoor wij een stuk duurzamer worden. De gevolgen zijn dat er meer belasting betaal zal moeten worden om deze kosten ook daadwerkelijk te dekken.

Gelukkig houdt de overheid rekening met de basisbehoefte van energie. Elke huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid gas en stroom nodig om te voldoen aan de basisbehoefte. Over dit deel betalen huishouden dan geen belasting en wordt vergoed doormiddel van de vermindering energiebelasting. Jaarlijks verschilt dit bedraag, maar n 2016 was dit bedrag €376,08