Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Netbeheerders in Nederland

In Nederland hebben we 8 netbeheerders. Netbeheerders zorgen voor de aanleg en beheer van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Zij zorgen uiteindelijk ervoor dat jouw woning op het net wordt aangesloten.

Verschil netbeheerder en energieleverancier

Een netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit en gas. Je hebt hier geen keuze wie jouw netbeheerder is, want deze is bepaald per regio.

De energieleverancier levert de energie welke je thuis gebruikt. De energie welke zij leveren kopen ze bij producenten of tussenhandelaars. Ook kan een energieleverancier zelf de energie opwekken en deze verkopen aan klanten. Alle Energieleveranciers beschikken in Nederland over een vergunning van Autoriteit Consument & Markt. De ACM houdt dan ook de concurrentie op de energiemarkt in de gaten. Je mag als consument namelijk zelf kiezen bij welke energieleverancier je aansluit.

Kosten voor netbeheer

Voor het gebruik van het gas- en energienetwerk brengt de netbeheerder een vast bedrag per maand in kosten. De ACM bepaald het maximum wat dit bedrag mag zijn. De energieleverancier krijgt deze kosten van de netbeheerder welke het weer doorberekend aan de consument. Je kan deze kosten dan ook gewoon terugvinden op je energierekening. Je zal per producten (gas en stroom) netbeheerkosten op je energierekening terugvinden. Je hoeft dus zelf niks te betalen aan je netbeheerder!

Wie is je netbeheerder

In Nederland kennen we 8 verschillende netbeheerders welke allemaal verantwoordelijk zijn voor hun eigen regio. Je hebt als consument dus geen keuze welke netbeheerder je hebt. Alleen door te verhuizen zou je dus met een andere netbeheerder te maken kunnen krijgen. Naast de netbeheerders hebben we ook nog het bedrijf TenneT welke het beheer doet van het landelijke hoogspanningsnet. Zij zorgen ook voor de verbindingen met de regionale netbeheerder. In Nederland zijn dit de volgende 8 netbeheerders.

Netbeheerders
Cogas Infra & Beheer B.V.
DELTA Netwerkbedrijf B.V.
Enexis B.V.
Liander N.V.
Endinet B.V.
RENDO Netbeheer B.V.
Stedin Netbeheer B.V.
Westland Infra Netbeheer B.V.
Zebra Gasnetwerk B.V.
Laatst geupdate op 13 mei 2016