Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Slimme meter

Slimme meters zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Veel consumenten zullen de analoge meters nog in hun kast hebben hangen waarbij ieder jaar de cijfers op de rode en zwarte vakjes doorgegeven dienen te worden. Met de slimme meter komen er meer mogelijkheden van je energieverbruik bijhouden tot netbeheerders welke jaarlijks automatisch je energiemeter kunnen uitlezen.

Waarom een slimme meter?

Slimme energiemeters moeten ervoor zorgen dat de energiemarkt zich verder kan gaan ontwikkelen. Sinds 2012 worden al slimme energiemeters geplaatst bij huishouden en in 2020 moet iedereen zijn voorzien. De slimme meter is eigenlijk niets meer dan een digitale meter welke op afstand uitgelezen kan worden. Er zijn verschillende voordelen waarom het belangrijk is dat de nieuwe energiemeter er komt.

Energie besparen

De slimme meter doet zijn namelijk eigenlijk geen eer aan. De slimme meter is namelijk niets meer dan een digitale meter en is daarmee niet slim. Alleen met de tussenkomst van een slimme thermostaat of energieverbruiksmanagers zijn deze twee samen wel slim en zeker van toegevoegde waarde. Zo kan je gemakkelijk zien hoeveel energie je verbruikt en daarmee ook wat je kan besparen.

Meterstanden uitlezen

Als je een slimme meter hebt hangen dan is het mogelijk dat je netbeheerder deze meterstanden uitleest. Hierbij meteen aangegeven dat het mogelijk is, want hier moet je wel toestemming voor geven. Het voordeel als je netbeheerder deze meterstanden kan uitlezen is dat jij nooit meer thuis hoeft te blijven voor iemand die de meterstanden komt opnemen. Daarbij ontvang je elke twee maanden een kosten- en verbruiksoverzicht van je energieleverancier. Hierop kan je het volgende terugzien:

Jaarafrekening altijd precies

Zolang je geen slimme meter hebt hangen, zal de netbeheerder je energieverbruik schatten. De eind- of jaarafrekening klopt dus eigenlijk nooit 100%. Met de slimme meter kan de netbeheerder de meterstanden uitlezen waardoor jij altijd een waterdichten rekening krijgt.

Balans van het energienet

Dagelijks kampen netbeheerder met probleem om de balans op het netwerkt zo goed mogelijk te houden. Dit betekend dat er ongeveer net zoveel stroom op het netwerkt staat als er verbruikt word. Door de opwekking van groene energie bij consumenten thuis wordt dit steeds moeilijker. Als de zon bijvoorbeeld gaat schijnen, leveren veel consumenten veel stroom terug aan het net. Daardoor kunnen er flinke pieken op het net komen wat storingen kan veroorzaken. De slimme meter geeft beter inzicht in deze gegevens waardoor netbeheerders hier beter op in kunnen spelen.

Slimme meter en privacy

Het is goed om je vraagtekens te plaatsen bij de privacy van ons. Tegenwoordig wordt alles aangesloten op het grote online netwerk waardoor iedereen toegang zou kunnen hebben tot jouw gegevens. Veel consumenten vinden dit een onprettig gevoel en daarom is het goed dat de privacy gewaarborgd word. Zo mag jouw netbeheerder aan strikt gestelde regels jouw energiemeter uitlezen. Zo kan de netbeheerder nooit zien welke apparaten het energieverbruik veroorzaken. De meter mag ook nooit realtime uitgelezen worden.

Op de volgende moment mogen netbeheerders slimme meters uitlezen:

Gegevens niet uitlezen van slimme meter?

Wil je onder geen enkele voorwaarde dat een netbeheerder jouw energieverbruik kan uitlezen? Uw netbeheerder is dan verplicht om de functie van het uitlezen van jouw gegevens uit te zetten. Hiervoor kan je contact opnemen met je netbeheerder.

Als je netbeheerder de gegevens niet kan uitlezen, betekend dit niet dat jij dit niet kan doen. Jij kan zelf wanneer je wilt de gegevens van de slimme energiemeter uitlezen. Deze gegevens kan je dan terugvinden op het geen wat je er op aansluit. Bijvoorbeeld je mobiele telefoon, slimme thermostaat of website.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Wil je een slimme meter en heb je deze nog niet? Vanaf 2015 krijgt elk huishouden een slimme meter aangeboden. Begin 2017 zijn bij 3 miljoen consumenten de slimme meter geïnstalleerd en eind 2020 zal iedereen die aanbod hebben gehad. De planning wanneer er een slimme meter bij jouw wordt geïnstalleerd staat al vast en kan je terugvinden op de website van je netbeheerder. Weet je niet wie je netbeheerder is? Deze kan je hier opzoeken.

Slimme meter eerder aanvragen?

Wil je eerder profiteren van alle voordelen van de slimme meter? Het is dan mogelijk om  dit versneld aan te vragen bij je netbeheerder. Hiervoor zullen wel kosten in rekening gebrachten worden. Zo betaal je voor het plaatsen van een gas – en elektriciteitsmeter €72,60 en voor alleen een slimme elektriciteitsmeter €67,76

Laatst geupdate op 28 maart 2017