Ongeveer een half miljoen Nederlanders zijn aangesloten op stadsverwarming. Door stad- of blokverwarming kan je warm water en je huis verwarmen zonder dat je een cv-ketel hebt. Huishoudens krijgen de warmte en het warme water binnen doormiddel van een netwerk van buizen.
Bij stadsverwarming krijg je warmte en warm water geleverd doormiddel van restwarmte van elektriciteitscentrales. Elektriciteitscentrales verbranden fossiele brandstoffen waarbij vervolgens energie en warmte vrijkomt. De energie word het netwerk in gestuurd zodat iedereen thuis stroom heeft. Maar de warmte is lange tijd verloren gegaan. Deze warmte wordt inmiddels gebruikt om grote vaten water te verwarmen. Vervolgens wordt dit door een netwerk van buizen bij consumenten thuis geleverd zodat zij hun huis kunnen verwarmen en warm water hebben.
Als je gebruikt maakt van stads- of blokverwarming dan kan je niet zomaar overstappen van warmteleverancier. Dit komt omdat de warmtenetten vaak door een lokaal energiebedrijf zijn aangelegd en dus niet in connectie met elkaar staan. Hierdoor is het alleen mogelijk om bij dit energiebedrijf warmte af te nemen. Je kan wel voor je stroom overstappen naar een andere leverancier.
Om de consument te beschermen is sinds 1 januari 2014 de Warmtewet in het leven geroepen. Deze wet moet ervoor zorgen dat er een gezonde relatie blijft bestaan tussen de afnemer en leverancier van de warmte. Denk hierbij aan een gezonde prijs van de warmte, maar ook andere afspraken als wanner je recht op op compensatie als er zich een storing voordoet.
Omdat je niet kan overstappen van leverancier en te maken hebt met maar één leverancier is het belangrijk dat afnemers extra beschermt worden. Zoals hierboven beschreven is er sinds 1 januari 2014 een warmtewet gekomen om dit te doen. Consumenten en midden- en kleinbedrijven welke stad- of blokverwarming hebben met een aansluiting tot en met 100 Kilowatt hebben hiermee te maken. In de warmtewet staat onder andere de volgende dingen:
De ACM beschermt huishoudens ervoor dat de prijzen welke voor warmte worden gevraagd marktconform moeten zijn. Toch komen er steeds meer klachten binnen dat stadsverwarming toch een stuk duurder is als consumenten welke een gasaansluiting hebben. Leveranciers welke zo een warmtenetwerk aanleggen moeten dit natuurlijk terugverdienen en het lijkt er dan ook steeds meer op dat dit niet kan opwegen tegen de gasprijzen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat consumenten met een gasmeter vaak meer dan honderd euro per jaar goedkoper uit zijn.