Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Elektriciteitsproductie uit steenkool opnieuw gestegen

Laatst geupdate op 16 augustus 2016

De productie van elektriciteit uit steenkool is volgens het CBS vorig jaar opnieuw gestegen. In 2015 werd 39 miljard kWh aan elektriciteit opgewekt. Dit is 35 procent meer dan een jaar eerder en is daarmee het vierde jaar op rij gestegen. Nog nooit werd er zoveel energie opgewekt uit steenkool als vorig jaar. Daarbij moet wel gezegd worden dat de opwekking uit aardgas met ruim 9 procent is afgenomen.

Reden van toenamen opwekking uit steenkool

Er zijn verschillende redenen waarom de opwekking van elektriciteit via steenkool de afgelopen jaren zo is gestegen. Sinds 2013 zijn er verschillende nieuwe kolencentrales in gebruik genomen. 10 jaar geleden werd er namelijk besloten dat deze kolencentrales nodig zouden zijn om de economische groei bij te houden. Ook de prijs van steenkool is gedaald tot 40% onder het niveau van 2011. Hierdoor is de prijs van steenkool veel verder gedaald als de prijs van aardgas. Dit zou dan ook een goede verklaring zijn van de verschuiving.

Opwekking duurzame energie

Gelukkig is de opwekking uit hernieuwbare bronnen als de wind en zon gestegen. In 2014 was de productie uit duurzame energiebronnen nog 11,7 miljard kWh en in 2015 groeide dit uit naar 13,7 miljard kWh. Vooral de productie uit wind droeg een groot deel bij aan de stijging.

Hiermee is de productie uit duurzame energiebronnen gegroeid naar 12,4 procent van de totale stroomproductie van Nederland. Om de klimaatdoelen van 2020 nog te behalen is het belangrijk dat we de energieproductie uit kolencentrales fors verminderen en meer inzetten op duurzame energie. In 2020 moet Nederland namelijk 14 procent van de totale stroomproductie realiseren uit duurzame energiebronnen als wind, zon en/of water.

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Het duitse energiebedrijf E.on heeft opnieuw een flink verlies geleden door 'vuile' energie. Het bedrijf heeft in de eerste helft van 2016 drie miljard moeten afschrijven op de kolen- en gascentrales. Vorig jaar wist E.on ook al rode cijfers te