Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere bij consumenten en zonnepalen sluiten hier perfect bij aan. Naast het duurzame karakter is het ook nog eens een prima investering aangezien de rentes op de bank historisch laag staan. Zo zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen 5 jaar met een kwart afgenomen. Op dit moment zou de aanschaf van zonnepanelen overeen komen met een spaarrekening van maar liefst 5%!

Zonnepanelen duurzaam

Zonnepanelen helpen aan een wereld waarbij we geen fossiele brandstoffen meer hoeven te gebruiken. Kolencentrales beginnen langzaam te verdwijnen en windmolens en zonnepanelen zullen een groot deel van deze behoefte gaan vervangen. Inmiddels hebben in Nederland ongeveer 450.000 huizen zonnepanelen en dit aantal groeit nog steeds exponentieel. Door de lange levensduur van zonnepanelen zien veel huishoudens het al een goede investering. Vaak leveren fabrikanten een garantie van 25 tot 30 jaar waarbij in de praktijk blijkt dat ze nog veel langer meegaan.

Zonnepanelen kopen

Zoals hierboven omschreven zijn de kosten van de zonnepanelen de afgelopen jaren flink afgenomen. De verwachting is zelfs dat de kosten de aankomende drie jaar nog eens met een kwart zullen afnemen. Zonnepanelen worden voor veel huishoudens daarom steeds aantrekkelijker. Vaak kan je ze al binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend hebben. Dit betekend dat je met een beetje gelukt 20 jaar lang geld verdiend met je zonnepanelen. Het wordt daarom niet voor niets gezien als een prima investering door veel Nederlanders.

Wat kosten zonnepanelen?

Natuurlijk heb je bij zonnepanelen net zoals bij televisies verschillende soorten en verschillende prijsklassen. Daarbij geldt ook dat des de meer zonnepanelen je afneemt des de goedkoper ze worden. Zo kan je bij 6 zonnepanelen bijvoorbeeld €470,- per pannel betalen, terwijl dit bij 18 panelen €405,- is. Over het algemeen is er geen prijs per paneel, maar hanteren ze een prijs per aantal. Geadviseerd wordt om ongeveer 75% van je verbruik op te wekken aan energie. Een gemiddelde energieverbruik van een huishouden ligt op 3.500 kWh wat neer zal komen op 12 panelen.

Zie hieronder de tabel voor de gemiddelde kosten inclusief installatie.

Aantal Zonnepanelen Geïnstalleerd Vermogen Totaalprijs Opbrengst kWh per jaar Opbrengst per jaar
6 1.620 €2560,- 1.426 €272,-
12 3.240 €4179,- 2.851 €544,-
16 4.320 €5314,- 3.802 €725,-
20 5.400 €6494,- 4.752 €907,-

Belangrijk om erbij te vermelden is dat er nog steeds een subsidie wordt gegeven op de aanschaf van zonnepanelen. Zo kan je jouw BTW gewoon terugvragen bij de belastingdienst wat neerkomt op al gauw een paar honderd euro!

Wat brengen zonnepanelen op?

Om aan te geven hoeveel zonnepanelen opbrengen gebruiken we de term Wattpiek (WT). Dat staat voor het maximaal aantal vermogen (aantal watt) wat een zonnepaneel opbrengt. Gemiddeld tellen we in Nederland ongeveer 1400 tot 1700 zonuren per jaar. Helaas zijn dit niet allemaal productieven zonuren voor een zonnepaneel waardoor we gemiddeld 1000 zonuren over houden. Een zonnepaneel wekt onder deze 1000 zonuren ongeveer 235kWh per jaar op.

Zodra de zonnepanelen in bedrijf zijn, ga je dit natuurlijk direct merken aan je verbruik. Je zal een stuk minder energie verbruiken bij je energieleverancier en dat scheelt in de portemonnee. Maar hoe zit het met de stroom welke je niet direct verbruikt? De stroom welke je niet direct verbruikt zal teruggeleverd worden aan het net. Deze stroom wordt afgetrokken van de energie welke jij koopt zodra je zelf te weinig energie opwekt. Dit noemen wij ook wel salderen. Mocht je aan het eind meer stroom opwekken als verbruiken dan krijg je over dit deel een terugleververgoeding. Gemiddeld zal dit 7 cent per kWh zijn en staat meestal gelijk aan de kale stroomprijs (zonder belastingen)

 

Wil je echt alle voor- en nadelen weten dan verwijzen wij je graag door naar onze blogpost hierover.

Laatst geupdate op 16 november 2017