Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Zonnepanelen: de voordelen en nadelen

Laatst geupdate op 16 november 2017
Zonnepanelen: de voordelen en nadelen

Duurzaamheid is een steeds belangrijk item in onze samenleving en zonnepanelen zijn daar een mooi voorbeeld van. Sinds zonnepanelen goedkoper zijn geworden, hebben ze enorm aan populariteit gewonnen. Los dat zonnepanelen ontzettend duurzaam zijn, zit er ook een groot kostenbesparend aspect aan vast.

Voordat je nou direct enthousiast zonnepanelen gaat plaatsen is het handig om je er verder in te verdiepen. Natuurlijk klinkt het allemaal rooskleurig, maar er zitten natuurlijk ook mindere kanten aan zonnepanelen. Wij nemen je graag mee in de wereld van zonnepanelen.

Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen winnen aan terrein en het is dan ook niet zo raar dat er vele positieven punten zijn te bedenken. Deze onuitputtelijke manier van energie opwekken brengt jouw als misschien wel de volgende voordelen.

Zonnepanelen zijn duurzaam

Door zonnepanelen te nemen ben je direct duurzaam bezig. Ze wekken energie op uit de zon wat een onuitputtelijke energiebron is. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen als steenkeel wat op een gegeven moment schaars zal worden. Daarnaast is de uitstoot van zonnepanelen erg laag ten opzicht van fossiele brandstoffen.

Makkelijk besparen op je energierekening

De energie welke je opwekt met je zonnepanelen hoef je natuurlijk niet te betalen. Je energierekening zal dus per direct afnemen wat ervoor zorgt dat je een hoop geld kan besparen. Daarnaast kan je bij teveel opwekken aan stroom ook terugleveren aan je energieleverancier wat betekend dat je geld kan verdienen.

Energielabel woning

Zodra de zonnepanelen op he dak staan, is je huis direct een stuk aantrekkelijker voor toekomstige kopers. Je investering in de zonnepanelen zal ervoor zorgen dat je huis een beter energielabel zal krijgen waardoor de waarde van je huis ongetwijfeld zal stijgen.

Zonnepanelen beter dan rentenieren

Zonnepanelen gaan over het algemeen zo een 25 jaar mee. In deze periode liggen ze lekker rustig om je dak en heb je er totaal geen omkijken/last van. Over het algemeen moet je er vanuit gaan dat het 6 tot 8 jaar duurt voordat je jouw investering terug hebt verdiend. Dit betekend dat je nog 17 tot 19 jaar hebt om geld te verdienen. Een gemiddeld huishouden zou in deze periode ongeveer 21.000 euro kunnen verdienen. Dit komt neer op zo een 80 tot 100 euro per maand!

Nadelen zonnepanelen

Natuurlijk brengen zonnepanelen ook zo zijn nadelen mee. Hoewel de voordelen echt zwaarder tellen als de nadelen zijn deze er toch wel degelijk.

Zonnepanelen zijn duur in aanschaf

Zonnepanelen zijn vrij duur om aan te schaffen. Zo betaal je voor een normale rijtjeswoning al gauw een paar duizend euro. Daarbij moeten we wel vermelden dat het tegenwoordig de dag een stuk voordeliger is als een paar jaar geleden en er vele subsidies te verkrijgen zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld je BTW terug als je zonnepanelen gaat plaatsen. Heb je niet het geld liggen dan kan je er ook voor kiezen om ze bijvoorbeeld te huren.

Zonnepanelen niet altijd mooi

We raken al steeds meer gewend aan het straatbeeld met zonnepanelen, maar toch kunnen sommige mensen er niet omheen. Het zijn nou niet de allermooiste dingen om op je dak te hebben. Zeker op een schuin dak zie je zo nogal snel liggen en kunnen ze ook nog wel eens vervelend reflecteren.

Aanpassingen groepenkast

Veel huishoudens zullen meer dan drie zonnepanelen op hun dak gaan plaatsen. Als dit het geval is zal er een extra groep in de meterkast gemaakt moeten worden. Extra kosten zullen dan al gauw 400 euro zijn.

Terugleververgoeding niet constant

Momenteel kan je jouw opgewekte stroom salderen met de stroom welke je gebruikt. Voor het stroom welke je dan nog extra levert aan je energieleverancier krijg je een terugleververgoeding. Op dit moment is deze vergoeding prima, maar of dit in de toekomst ook is blijft nog maar de vraag.

 

Tags: , , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid "Tik, tik, tik". Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming
Het eerste kwartaal van 2017 is voor zonnepanelenbezitters een goed kwartaal geweest. Door de goede maand maart heeft een gemiddeld zonnepaneel installatie maar liefst 18% meer opgebracht dan het gemiddelde van dezelfde periode, meldt essent Zonure
Voor huishoudens wordt het makkelijker om te beoordelen hoe zuinig huishoudelijke apparaten zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten. De huidige categori