Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Vast of variabel energietarief kiezen?

Laatst geupdate op 9 februari 2017
Vast of variabel energietarief kiezen?

Als je een energiecontract gaat afsluiten dan heb je de keuze uit twee soorten contracten. Je kan namelijk de keuze maken uit een energiecontract met vaste energietarieven of variabele energietarieven, maar wat is nou het verschil en beter? Wij helpen je graag met het verschil tussen deze twee energiecontracten.

Verschil Vast of variabel?

Eigen is het verschil tussen een vast en variabel energiecontract vrij simpel. Bij het variabele energiecontract heb je een variabele tarieven welke tijdens je contract verlaagd of verhoogd kunnen worden. Bij de vaste energiecontracten heb je de gehele looptijd vast leveringskosten. Het voordeel hiervan is dat je de gehele looptijd weet dat er geen stijging van je leveringskosten zijn.

Kosten vast of variabel?

Goed om te weten is dat alleen de leveringskosten variabel of vast staan bij je energiecontract. Dit wilt zeggen dat de jaarlijkse (energie)belastingen, netwerkkosten en het vastrecht wel kunnen veranderen. Deze kosten worden namelijk niet vastgesteld door de energieleveranciers, maar door andere instanties. De energieleveranciers berekend deze kosten alleen door aan de huishoudens.

Hoevaak wijzigen variabele energietarieven?

Je kan er eigenlijk vanuit gaan dat de energieprijzen halfjaarlijks wijzigen. Namelijk op 1 Januari en 1 Juni. Toch kan het zo zijn dat een energieleverancier dit ook eerder doet, maar dit eerder uitzondering als regelmaat. De energieprijzen zijn namelijk vaak afhankelijk van de olieprijzen. Wordt de olie duurder dan is de kans vrij groot de de energierijzen (zeker gas) ook gaan stijgen.

Vaak liggen de energieprijzen voor vaste energiecontract wat hoger dan die van variabele energiecontracten. Toch kan het zo zijn dat een vast energiecontract een gunstiger energietarief hanteert. Dit is vaak het geval als de energieleverancier stunt met de energieprijzen voor vaste contracten.

Vaste energieprijzen of variabel?

Of je kiest voor een variabel of vaste energieprijs ligt natuurlijk geheel aan je zelf. Wij raden onze overstappers vaak aan om een 1-jarig vast energiecontract af te sluiten, omdat hier in combinatie met een goede welkomstkorting of andere actie het meest op valt te besparen. Let wel op dat het zo kan zijn dat de stroomprijs vast staat, maar de gasprijs variabel is. Aangezien de gasprijs het duurst is, raden wij aan dit van te voren goed te controleren.

Vast en variabel vergelijken?

Wil je vaste en variabel energiepakketten met elkaar vergelijken dan raden wij aan om gebruik te maken van onze energievergelijker. Hierdoor is het gemakkelijk om op jouw gegevens te zien wat de goedkoopste energieleverancier voor jou is.

Tags: , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Op de energierekening staat ongelofelijk veel informatie en het is dan ook niet zo raar dat veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Een logische vervolgstap is om hem naast je neer te leggen en er vooral niet meer naar te kijken. Maa