Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Zo word je termijnbedrag berekend

Laatst geupdate op 16 november 2017
Zo word je termijnbedrag berekend

Maandelijks betalen we een vast bedrag per maand aan gas en stroom. Deze kosten noemen wij ook wel een termijnbedrag of voorschotnota. Maar klopt dit bedragen wel? Hoe komt dit bedrag precies tot stond? Wij vertellen je hieronder graag alles over het termijnbedrag.

Wat is het termijnbedrag en waarom is het er?

Iedere maand betaal je een vast bedrag aan je energieleverancier wat ook wel het termijnbedrag wordt genoemd. Dit bedrag is een voorschot op de werkelijke kosten van het energieverbruik. Als het jaar voorbij is zal de energieleverancier de werkelijke kosten aan de hand van het verbruik berekenen en verrekenen met de betaalde termijnbedragen.

Er is gekozen voor het termijnbedrag, omdat energieleverancier pas na een jaar weten hoeveel je precies hebt verbruikt. Het zou niet prettig zijn als deze kosten in een keer betaald moeten worden en daarom is het termijnbedrag er. Daarnaast verbruik je in de winter weer meer energie als in de zomer. Door het termijnbedrag betaal je gewoon elke maand een vast bedrag en zit je niet aan maandelijkse verschillende bedragen vast.

Wie bepaalt het termijnbedrag?

Het termijnbedrag word berekend door jouw energieleverancier. Die bekijkt aan de hand van het verbruik van de afgelopen 5 jaar wat de verwachte kosten van het nieuwe jaar zullen zijn. Mochten deze gegevens niet aanwezig zijn zoals bij een nieuwbouw huis dan wordt er een schatting gemaak doormiddel van de grootte van het huis, het aantal personen en hoe goed het geïsoleerd is. Aan de hand van deze schatting komt er nieuw maandbedrag uit. Dit termijnbedrag wordt jaarlijks opnieuw berekend door je energieleverancier. Bij de meeste energieleveranciers kan je het termijnbedrag verhogen of verlagen. Denk bijvoorbeeld eraan als er een kleine op komst is of er juist iemand het huis verlaat. Dat kan een juist moment zijn om het termijnbedrag in overleg met je energieleverancier te wijzigen.

Wanneer termijnbedrag aanpassen?

Zoals hierboven beschreven kan het soms slim zijn om je termijnbedrag aan te passen. Eigenlijk zodra je denkt dat je meer energie gaat verbruiken dan voorheen dan is het verstandig dit door te geven. Hieronder enkele voorbeelden

Waarom verschilt het termijnbedrag met de kosten op de site?

Wij berekenen de kosten aan de hand het werkelijk verbruik welke jij hebt ingevuld. Daarbij berekenen wij de werkelijke kosten en houden we geen rekening met prijs stijgingen of dalingen, het historisch verbruik en/of een foutratio. Je energieleverancier houdt met deze onderdelen wel rekening waardoor het bedrag iets kan verschillen. Het termijnbedrag zal over het algemeen iets hoger zijn als de kosten welke wij hier berekenen.

 

Tags: ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Als je overstapt van energieleverancier doe je dit natuurlijk, omdat je een stuk voordeliger uit bent. Hoe is het dan mogelijk dat je termijnbedrag niet daalt? Je zou verwachten dat je toch minder gaat betalen als je naar een goedkopere energielevera