Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Hoe lang duurt overstappen van energieleverancier?

Als je wilt overstappen van energieleverancier dan kan dit al binnen enkele minuten gebeurt zijn. Helaas is je nieuwe energieleverancier dan niet direct actief. Na het aanvragen van je overstap heb jij als consument namelijk nog 14 dagen bedenktijd. In deze 14 dagen kan jij als consument kosteloos van het nieuwe energiecontract af. Na de 14 dagen bedenktijd heeft je nieuwe energieleverancier nog de nodige tijd nodig om je oude energiecontract op te zeggen en alles correct over te zetten. Je oude energiecontract bevat namelijk nog een opzegtermijn van 30 dagen waarna de nieuwe energieleverancier het nieuwe energiecontract pas in mag laten gaan.

Je kan er vanuit gaan dat overstappen van energieleverancier ongeveer zes weken  duurt. Natuurlijk kom je in deze tussentijd niet zonder stroom en/of gas te zitten.

Overstappen met contract voor onbepaalde of bepaalde tijd?

Natuurlijk zit je als consument ook nog vast aan je oude energiecontract en is het verstandig om goed te kijken of je contactvrij bent. Heb je namelijk een contract voor bepaalde tijd dan dien je deze wel uit te zitten of een anders een opzegvergoeding te betalen. Hieronder zie je hoelang het overstappen duurt bij verschillende situaties.

Contract Overstap
Contract voor onbepaalde tijd 2 tot 6 weken
Contract voor bepaalde tijd verlopen 2 tot 6 weken
Contract voor bepaalde tijd binnen twee maanden verlopen Overstap is mogelijk, maar wordt pas gedaan als de looptijd is verlopen
Contract voor bepaalde tijd langer dan twee maanden nog geldig Overstap is mogelijk, maar je zal dan een opzegvergoeding moeten betalen.