Alles over windenergie
Energie vergelijken & de Beste Deals
-
+
Of vul je eigen verbruik in
Stroom
kWh
Stroom dag
kWh
Stroom nacht
kWh
Gas
m3
Ik heb een dubbele meter
Vergelijk energieprijzen!

Alles over windenergie

Windenergie speelt een ontzettend belangrijke rol in de voorziening van groene energie in Nederland. In 2015 konden maar liefst 473.000 huishoudens genieten van energie wat opgewekt werd door Nederlandse windenergie. 2015 gaat dan ook de boeken in als sterkst stijgende jaar ooit als het gaat om het opwekken van Nederlandse windenergie.

Voordelen en nadelen windenergie

Windmolens brengen een hoop voordelen met zich mee met natuurlijk het milieu als belangrijkste aspect. Helaas brengen windmolens ook de nodig nadelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld eens aan vogels welke tegen de windmolens aan kunnen vliegen. Om de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken hebben we hieronder ze op een rij gezet.

Voordelen windenergie

  • Energieopwekking van windenergie zorgt voor minder CO2- uitstoot.
  • Wind is onuitputtelijk waardoor er altijd energie opgewekt kan worden
  • Consumenten en bedrijven kunnen zelfvoorzienend zijn doormiddel van windenergie
  • Er zijn voldoende plekken in Nederland waar windenergie opgewekt kan worden.

Nadelen windenergie

  • De energieopwekking van windenergie is duurder dan die van fossiele energie.
  • Er zijn heel veel windmolens nodig om de gewenste hoeveelheid energie te behalen. Daarbij is de wind onvoorspelbaar waardoor je nooit verzekerd bent van een bepaald hoeveelheid energie.
  • Windmolens belemmeren de schoonheid van de natuur.
  • Windmolens kunnen een vervelend geluidsniveau overschreden.
  • Volgens kunnen zich beschadigen aan de windmolens

Windenergie en Milieu

Als een windturbine in bedrijf is produceert deze geen CO2. Bij de bouw, onderhoud en afbraak hierin tegen natuurlijk wel. Een windturbine heeft ongeveer 3 maanden nodig om deze energie uitstoot te compenseren wat betekend dat we met een looptijd van 20 jaar erg veel energie winnen. Voor het milieu is een windmolen dan ook een prima alternatief voor grijze energie.

Nederlandse windenergie

Wil je zeker weten dat je windenergie ook echt opgewekt is door Nederlandse windmolens dan doe je er verstandig aan om 100% Nederlandse windenergie te nemen. In 2015 konden we met alle windmolens welke op land en zee staan in Nederland 2844 megawatt opwekken. Dat betekend dat we inmiddels op bijna de helft zitten van het totaal op te wekken windenergie welke staat omschreven in het Energieakkoord voor 2020.